MOZAIC STIRI NATIONALE: Se cere retragerea ordinelor naţionale pentru infractorii Năstase şi Mitrea
Preşedintele Societăţii Timişoara, Florian Mihalcea, a transmis, ieri, o scrisoare preşedintelui României, Klaus Iohannis, prin care îi cere acestuia retragerea ordinelor naţionale acordate unor condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate.
Anexată acestei scrisori este o listă cu persoane identificate de membrii Societăţii Timişoara care au fost condamnate sau care au făcut poliţie politică şi care au fost decorate. Lista cuprinde următoarele nume: Adrian Năstase, care, în 2002, a primit ordinul Steaua României, în grad de Mare Cruce şi a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul „Zambaccian” şi doi ani de închisoare în dosarul „Trofeul calităţii”; Irina Paula Jianu, care a fost decorată în 2004 cu Ordinul Pentru Merit, în grad de Cavaler şi a fost condamnată la 6 ani de închisoare în dosarul „Trofeul calităţii”, 4 ani de închisoare în dosarul „Zambaccian”, precum şi 5 luni de închisoare cu executare pentru dare de mită în dosarul „casa din Băneasa”; Miron Mitrea, decorat în 2002 cu Ordinul Steaua României în grad de Cavaler, care a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare în dosarul „casa din Băneasa” pentru luare de mită; Şerban Alexandru Brădişteanu, decorat în 2002 cu Ordinul Steaua României în grad de Mare Ofiţer, condamnat şi el la un an de închisoare cu suspendare şi termen de încercare de 3 ani pentru favorizarea făptuitorului, fiind acuzat că „a încercat tergiversarea punerii în executare de deciziei de condamnare a lui Adrian Năstase” în dosarul „Trofeul Calităţii; Emilian Vasile Cutean, decorat în 2004 cu Ordinul Serviciul Credincios în grad de Cavaler şi condamnat la 5 ani de închisoare cu executare de Curtea de Apel Bucureşti, în 2012, pentru infracţiuni de corupţie; Rodica Mihaela Stănoiu, decorată în 2002 cu Ordinul Steaua României în grad de Cavaler şi în cazul căreia CNSAS a stabilit că a desfăşurat activităţi de poliţie politică, ea semnând între anii 1983 şi 1987 note informative sub pseudonimele Sanda şi Georgeta.
Deputatul Cristian Rizea, cauţiune de un milion şi jumătate de lei
Procurorii DNA l-au chemat ieri dimineaţa, la sediul DNA, pe parlamentarul Cristian Rizea pentru a.îi aduce la.cunoştinţă faptul că în şapte zile trebuie să achite cauţiunea în valoare de un milion şi jumătate de lei. Potrivit legii, acesta poate contesta măsura la instanţa supremă. "Nu mi-am invocat copilul în declaraţia de ieri decât în contextul în care procurorii au zis că sunt un pericol pentru ordinea publică. Eu cred că nu sunt. De asta am spus-o şi ieri în plen că sunt un tată responsabil. Domnul Orban ar fi spus că se blocheză justiţia. Nu, domnule, nu se blochează justiţia, sunt aici. şi voi veni ori de câte ori consideră domnii procurori. L-aş invita pe domnul Orban să se uite la colegul dânsului, Dan Radu Ruşanu, care a stat patru luni în arest şi a fost achitat în prima instanţă. Nu e bine domnule Orban să faceţi aprecieri despre alţi colegi că nu se ştie când veţi ajunge chiar dumneavoastră în situaţia asta", a declarat deputatul Cristian Rizea la ieşirea din sediul DNA
Peste 1,4 milioane de români suferă de boală cronică de rinichi
Mai bine de 1,4 milioane de români suferă de boală cronică de rinichi şi în cazul adulţilor trecuţi de 60 de ani, riscul de deces este de două ori mai mare decât riscul de dializă, potrivit medicului Gabriel Mircescu, preşedintele Societăţii Române de Nefrologie.
Potrivit specialiştilor, boala de rinichi nu este evidentă în cele mai multe cazuri, ceea ce creşte riscul de iniţiere a dializei şi creşte riscul de deces. „Peste 85% din cazurile de boală cronică de rinichi sunt fără simptome. În România sunt peste 1,4 milioane de persoane cu boală cronică de rinichi, însă foarte puţine sunt diagnosticate, în ciuda faptului că pentru diagnostic sunt necesare doar două analize: examen de urină, pentru verificarea prezenţei proteinelor din urină şi test de sânge, pentru măsurarea nivelului creatininei serice”, a declarat Mircescu. Mai mult, potrivit acestuia, numai o mică parte a bolnavilor (13%) sunt văzuţi iniţial de nefrologi, cei mai mulţi fiind în evidenţa medicilor cardiologi şi diabetologi. Persoanele cu risc crescut de boală cronică de rinichi sunt persoanele cu hipertensiune arterială, diabet zaharat, boli cardio-vasculare şi cele care au rude de gradul I în dializă sau transplant renal.
Potrivit statisticilor, boala cronică de rinichi este ignorată până în stadii avansate. Astfel, doi din trei pacienţi sunt diagnosticaţi cu boală cronică de rinichi când ajung la sub 15% funcţie renală.
Societatea Română de Nefrologie recomandă opt reguli pentru păstrarea sănătăţii şi prevenirea bolii cronice de rinichi: păstrarea nivelului glicemiei şi al colesterolului în limite normale, păstrarea valorii presiunii arteriale între 12/7 şi 14/8, consumarea unei cantităţi suficiente de apă, reducerea consumului de sare, menţinerea unei greutăţi corporale normale, eliminarea sedentarismului prin adoptarea unui stil de viaţă activ, adoptarea unei alimentaţii echilibrate, fără alimente procesate şi renunţarea la ţigări în cazul fumătorilor.
Ambasada SUA: Imunitatea parlamentară nu trebuie folosită abuziv
Ambasada SUA consideră că imunitatea parlamentară nu trebuie folosită abuziv sau necorespunzător pentru a proteja pe cineva, după votul în cazul deputatului Cristian Rizea, a anunţat ieri Ambasada. "Aşa cum am spus de multe ori în trecut, reducerea corupţiei este vitală pentru prosperitatea, securitatea şi dezvoltarea generală a României. Deşi nu comentăm cu privire la cazuri individuale, un principiu esenţial al democraţiei este faptul că toţi oamenii sunt egali în faţa legii. Imunitatea parlamentară nu trebuie folosită abuziv sau necorespunzător pentru a proteja pe cineva", a anunţat Ambasada.
Deputatul PSD Cristian Rizea nu poate fi arestat, a decis miercuri plenul Camerei Deputaţilor, după ce a încuviinţat reţinerea acestuia.