Național

MOZAIC STIRI NATIONALE:DNA despre interceptări: E nevoie de 130 de poliţişti şi 10.415.000 de euro

Ziarul de Vrancea
9 mar 2016 610 vizualizări
Conducerea DNA a explicat, ieri, care sunt efectele deciziei CCR privind interzicerea realizării interceptărilor de către SRI.

 Direcţia anticorupţie  precizează că modificarea legii "va impune detaşarea, în cadrul D.N.A., a unui număr de 130 de lucrători de poliţie şi pregătirea specifică a acestora precum şi achiziţia de autovehicule şi echipamente tehnice suplimentare", explicând că "aceste măsuri presupun un efort bugetar în valoare de aproximativ 10.415.000 euro". Conducerea DNA a transmis Ministerului Justiţiei o adresă prin care solicită "promovarea unei hotărâri de guvern" în acest sens. În adresă se mai arată că "în situaţia în care organele judiciare se vor afla în imposibilitatea de a folosi resursele operaţionale ale S.R.I., va fi necesară suplimentarea resurselor proprii ale D.N.A. pentru a putea asigura în continuare eficienţa activităţii de investigare a infracţiunilor de corupţie", realizându-se în acest scop o evaluare preliminară a volumului de activitate al D.N.A. din perspectiva activităţii de supraveghere tehnică, context în care au fost estimate şi cheltuielile care s-ar impune, suma totală fiind estimata la aproximativ 10.415.000 euro. În acestă sumă, DNA a inclus achiziţionarea de logistică pentru realizarea interceptărilor ambientale, achiziţionarea de logistică în materia interceptării comunicaţiilor, detaşarea a 130 de poliţişti şi instruirea lor, respectiv  "atribuirea sau achiziţia unui sediu". De asemenea, conducerea DNA menţionează că "pentru aceste estimări, s-a avut în vedere ipoteza folosirii de către organele de urmărire penală a infrastructurii existente la nivelul S.R.I, pentru interceptarea comunicaţiilor la distanţă. În situaţia în care ar fi necesare achiziţii suplimentare pentru substituirea acestor echipamente, costurile ar creşte în mod substanţial, fără ca la acest moment să putem face o estimare, având în vedere că un asemenea demers nu a mai fost realizat în cadrul sistemului judiciar". DNA estimează că activitatea instituţiei ar putea reveni la standardele din prezent într-un interval de aproximativ doi ani de la momentul la care sunt asigurate resursele menţionate.


Parlamentul continuă să-şi bată joc de justiţie

Deputatul PSD Cristian Rizea nu poate fi arestat, a decis ieri plenul Camerei Deputaţilor, după ce a încuviinţat reţinerea acestuia. Din 243 de deputaţi prezenţi, au fost valabil exprimate 226 de voturi, potrivit anunţului oficial. Astfel, 120 de deputaţi au votat pentru, 105 împotrivă, iar un vot a fost anulat. Pentru ca deputatul PSD să poată fi arestat ar fi fost nevoie de 122 de voturi.
Cristian Rizea le-a cerut colegilor să nu încuviinţeze arestarea preventivă solicitată de DNA şi le-a spus acestora că este în plin proces de adopţie a fului său de doi ani şi jumătate, iar o arestare a sa ar conduce la întreruperea procesului. De asemenea, deputatul PSD a sugerat că liberalii au legătură cu situaţia în care a ajuns, în condiţiile în care era cotat în sondaje cu mari şanse să câştige primăria sectorului 5 al Capitalei. "Cereţi sondajele de la PNL care au fost gata luni şi veţi înţelege motivul pentru care mi se întâmplă ce mi se întâmplă acum. Întrebaţi-i pe cei de la PNL, că poate în sondajele de la PSD nu aveaţi încredere. Sunt mai obiective poate cele ale adversarilor politici. Întrebaţi şi veţi avea răspunsul la ceea ce mi se întâmplă", a declarat Cristian Rizea după ce a fost ''salvat'' de colegi de arestare la 2 voturi diferenţă. El a afirmat că nu se va răzgândi în privinţa candidaturii la Primăria sectorului 5 al Capitalei. Rizea le-a mulţumit colegilor săi deputaţi, "care au înţeles că justiţia nu se face cu cătuşe la mâini". Parlamentarul este suspectat de DNA că ar fi primit 300.000 euro pentru trafic de influenţă.

Becali, anchetat pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului

Creditorul echipei FCSB, George Becali, a fost pus sub învinuire pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului în legătură cu dosarul în care este judecat omul de afaceri Gabriel Popoviciu. Ieşit de curand din închisoare, fostul oier a fost chemat, ieri, la sediul DNA unde i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile. "Becali George a prezentat declaraţii care contravin probelor administrate în cauză, contravin propriilor declaraţii date în cursul urmăririi penale şi aspectelor pe care acesta le cunoştea. Becali George, suspect în prezenta cauză, a avut o atitudine omisivă de ascundere, de trecere sub tăcere a faptelor cu caracter esenţial, cu eficienţă probatorie, concludente şi pertinente în cercetarea şi soluţionarea cauzei, cu scopul vădit de a îngreuna aflarea adevărului, tragerea la răspundere penală, de a induce în eroare instanţa de judecată, împrejurări de natură a uşura situaţia juridică a inculpaţilor cercetaţi în dosarul aflat pe rolul instanţei anterior amintite", explică procurorii DNA într-un comunicat de presă. Procurorii mai precizează că "dosarul penal aflat în prezent în stadiu de judecare la instanţă a fost mediatizat prin comunicatul din data de 21 decembrie 2012, la finalizarea anchetei, când au fost trimişi în judecată 11 inculpaţi, pentru infracţiuni care ar fi creat un prejudiciu important în dauna bugetului de stat şi în dauna Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti". Concret, este vorba despre dosarul în care este judecat omul de afaceri Gabriel Popoviciu pentru complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită în legătură cu retrocedarea unui teren din zona Băneasa.
"Mărturie mincinoasă nu are cum să fie. Orice aş spune eu, infracţiunea de abuz în serviciu e pe acte. Orice aş declara, nu are relevanţă pentru că nu am să ştiu eu ce ştiu procurorii. Nu mi-am schimbat nicio declaraţie. Tot adevărul este în acte", a declarat, ieri, George Becali la intrarea în sediul DNA.

Şase deputaţi UNPR au trecut la PSD

Şase deputaţi de la UNPR au informat ieri Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor că se afiliază grupului parlamentar al PSD. Cei şase deputaţi care au trecut de la UNPR la PSD sunt: Ştefan Dalcă, Adrian Diaconu, Liviu Codârlă, Tudor Ciuhodaru, Ion Pârgaru şi Liliana Mincă. Preşedintele interimar al UNPR, Neculai Onţanu, declara că are informaţii conform cărora PSD încearcă să atragă în grupurile sale parlamentare aleşi de la UNPR.  ''Ne-am micşorat încrederea (în PSD-n.r.) vizavi de declaraţiile domnului preşedinte Liviu Dragnea, total incorecte. A fost o declaraţie pe care cred că şi domnul Dragnea o regretă, aceea de a încerca să preia de la UNPR parlamentari. Nici un parlamentar de la UNPR nu pleacă la PSD, rămân în cadrul UNPR'', declara Onţanu, după demisia lui Gabriel Oprea.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat ieri că nu a înţeles ''mare lucru'' din declaraţiile UNPR privind posibila susţinere a alegerilor în două tururi, adăugând că PSD a început să îşi pună semne de întrebare privind relaţia cu partidul care a fost condus de Gabriel Oprea.

Disciplina ''Noţiuni de prim ajutor'', introdusă în şcoli

Camera Deputaţilor a adoptat tacit, ieri, o modificare la legea educaţiei naţionale prin care se introduce în sistemul preuniversitar şi universitar disciplina ''Noţiuni de prim ajutor''. ''În toate nivelurile sistemului naţional de învăţământ, preuniversitar şi universitar, cu excepţia celui prevăzut la art 23. alin (1), lit. a), se include disciplina «Noţiuni de prim ajutor» ca disciplină obligatorie de studiu'', se arată în proiectul adoptat tacit în Camera Deputaţilor. Singura categorie exceptată de această prevedere legislativă vizează educaţia timpurie (0—6 ani), formată din nivelul antepreşcolar (0—3 ani).
În punctul de vedere transmis Parlamentului, Guvernul a anunţat că nu susţine această modificare legislativă. ''Precizăm că, în prezent, există în curricula şcolară, ca disciplină opţională «Disciplina de promovare a sănătăţii şi educaţie pentru sănătate», care include şi noţiuni de prim ajutor'', a arătat Executivul.
Camera decizională pentru acest proiect este Senatul.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.