Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Parlamentarii îşi mai pregătesc un privilegiu

Ziarul de Vrancea
4 mar 2016 712 vizualizări
Deputaţii şi senatorii care au exercitat un mandat complet de parlamentari şi au studii superioare şi diplomă de licenţă pot deveni funcţionari publici fără a da concurs, se arată într-o propunere legislativă privind modificarea Legii privind Statutul funcţionarilor publici, înregistrată recent la Senat.

Cei 37 de senatori de la PSD, UNPR, PNL, ALDE şi independenţi, iniţiatori ai propunerii legislative, consideră că "legea este în prezent extrem de restrictivă cu privire la intrarea în Corpul funcţionarilor publici, stabilind ca singură condiţie de profesionalizare a funcţiei publice concursul". "Nu este actualizată (legea — n.r.) la cerinţele de dezvoltare ale societăţii şi nu are în vedere eficienţa administraţiei publice şi calitatea managementului în administraţie, dar şi experienţa dobândită pentru a ocupa diferite funcţii de conducere. În practica Uniunii Europene, profesionalizarea funcţiei publice nu se limitează la a fi ocupată numai prin concurs şi instituie tratamente juridice distincte pentru anumite categorii de persoane", se arată în expunerea de motive. Potrivit modificării propuse, funcţionarii publici sunt "persoanele numite în condiţiile legii într-o funcţie publică precum şi senatorii şi deputaţii care au exercitat un mandat complet de parlamentar", iar "persoana care a fost eliberată din funcţia publică şi se află în corpul de rezervă al funcţionarilor publici îşi păstrează calitatea de funcţionar public".
De asemenea, una dintre condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească o persoană pentru ocuparea unei funcţii publice corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici s-a modificat astfel: "a promovat concursul naţional pentru intrarea în categoria înalţilor funcţionari publici sau a exercitat un mandat complet de parlamentar". "Intrarea în categoria înalţilor funcţionari publici se poate face prin concurs naţional sau de drept, pentru parlamentarii care au exercitat cel puţin mandat de parlamentar întreg", se mai arată propunerea legislativă.


Alina Gorghiu: Cioloş are oricând deschisă uşa în PNL

Pe de altă parte, Vasile Blaga exclude orice colaborare a liberalilor cu partidul lui Traian Băsescu, Mişcarea Populară

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat ieri la Râmnicu Vâlcea că premierul Dacian Cioloş are "oricând deschisă uşa în PNL". "Eu şi Vasile Blaga avem nişte obiective foarte clare: câştigarea alegerilor locale, alegerile locale sunt definitorii pentru alegerile parlamentare. Odată alegerile locale câştigate, alegerile generale îţi conferă premisa de a coagula o majoritate care să propună prim ministrul. Noi avem un premier desemnat în persoana lui Cătălin Predoiu, nu vă ascund că suntem deschişi către orice infuzie de capital tehnocrat dacă performează în cabinetul Cioloş, este un foarte clar «dacă», domnul Cioloş are oricând deschisă uşa în Partidul Naţional Liberal dacă va dori să devină membru al acestui partid, înţeleg că opţiunea domniei sale este rămână tehnocrat şi să nu se implice în viaţa politică. Dar ştiţi cum e, viaţa e lungă şi până la sfârşitul anului sunt multe lucruri care se pot întâmpla", a spus Gorghiu.
Liderul PNL a mai spus că după alegerile generale liberalii doresc un guvern politic. "Cert este că ne dorim un guvern politic, un guvern tehnocrat este ceva care poate fi aplicat în România doar pe scurtă durată şi ca o situaţie tranzitorie. Am fost de acord cu toţii să mizăm pe acest guvern tehnic până la sfârşitul anului, dar democraţia înseamnă asumare politică şi răspundere politică", a completat Gorghiu.
Pe de altă parte, copreşedintele PNL Vasile Blaga a declarat, cu aceeaşi ocazie, că exclude orice colaborare ulterioară alegerilor cu Mişcarea Populară. "Sunt lucruri care ne despart enorm. Şi nu aş vrea să mai insist pe această temă. Sigur, se spune că în politică nu e bine să spui niciodată dar excludem orice colaborare cu Mişcarea Populară şi PSD. Avem forţa, nu mai suntem partide de 18 procente, suntem cel mai mare partid politic din România", a afirmat Blaga, răspunzând unei întrebări din partea presei

Kovesi: Serviciul tehnic din DNA va fi întărit

Laura Kovesi, procurorul şef al DNA, a declarat că trebuie întărit Serviciul Tehnic al Direcţiei Anticorupţie prin care vor fi puse în aplicare autorizaţiile de interceptare, după ce va apărea motivarea CCR cu privire la neconstituţionalitatea interceptărilor făcute de servicii. Ea a declarat, ieri, după prezentarea bilanţului DIICOT, cu privire la decizia CCR privind interceptările, că "din momentul în care decizia Curţii Constituţionale este motivată şi publicată dispoziţia respectivă care este declarată neconstituţională nu mai poate fi folosită în sitemul judiciar, deci cu siguranţă vort fi anumite consecinţe". Aceasta a precizat că în cadrul DNA există un Serviciu Tehnic "prin care procedăm la punerea în executare a autorizaţiilor de interceptare". Totodată, Laura Codruţa Kovesi a declarat cã "este posibil ca în urma motivării acestei decizii să fim nevoiţi să extindem numărul perosanelor care lucrează la acest Serviciul Tehnic şi de asemenea întărim serviciul pentru că am avut situaţii în care am lucrat şi cu alte instituţii pentru punerea în aplicare a acestor autorizaţii".
Pe 16 februarie Curtea Constituţională a declarat neconstituţional un articol din Codul de Procedură Penală care reglementează supravegherea tehnică dispusă direct de procuror sau care poate fi făcută, la cererea procurorului, de către alte organe specializate ale statului.

DIICOT a pus sechestru pe bunuri de peste jumătate miliard de lei în 2015

Procurorii DIICOT au pus sechestre în valoare de peste 525 de milioane de lei în anul 2015, în dosarele de crimă organizată, a anunţat procurorul şef al instituţiei, Daniel Horodniceanu, la prezentarea raportului de activitate pe anul 2015. El a anunţat că "valoarea totală a bunurilor indisponibilizate prin măsuri asiguratorii în vederea confiscării speciale s-a cifrat, în 2015, la 525.868.000 lei". De asemenea, procurorul a precizat că pentru prima dată au fost dispuse măsuri asiguratorii şi în alte state, în cauzele instrumentate de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Daniel Horodniceanu a precizat că pe parcursul anului 2015, în dosarele DIICOT, au fost trimise în judecată 3.892 de persoane.

Gabriel Oprea a demisionat de la şefia UNPR

Gabriel Oprea demisionat ieri din funcţia de preşedinte al Uniunii Naţionale pentru Progresul României. "Am decis aşadar să demisionez din funcţia de preşedinte UNPR. Nu este o decizie uşoară, dar este unul din lucrurile pe care le mai pot face pentru a da partidului şi întregii echipe o şansă în plus în acest an electoral. Am fondat UNPR şi am contribuit din plin la rezultatele de până acum, dar ştiu bine că nu aş fi reuşit fără ajutorul fiecăruia dintre dumneavoastră. Tocmai din acest motiv, consider că am obligaţia umană şi colegială de a nu permite ca discuţiile ce vizează persoana mea să afecteze imaginea partidului. Mi-am făcut datoria faţă de UNPR, faţă de echipă şi îmi fac în continuare datoria, inclusiv prin înaintarea demisiei din funcţia de preşedinte. Rămân un simplu membru de partid, un coleg pe care vă puteţi baza şi un om care îşi respectă cuvântul dat", se arată într-o scrisoare trimisă partidului.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Caloian Lucia, acum 2971 zile, 21 ore, 48 minute, 43 secunde
Parlamentarii isi fac de cap in continuare deoarece au vazut ca poporul tace si doarme nu ia atitudine atunci cind acestia isi dau legi bune ptr so.Meritam tot ce ni se intimpla.Desteapta-te citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.