Național

Comisia Europeană a pus ochii pe regiunile sărace din Romania

Ziarul de Vrancea
3 mar 2016 630 vizualizări
Comisia va derula un program special pentru a înţelege de ce regiunile cele mai sărace din ţară nu reuşesc să atragă bani europeni

Comisarul european pentru Politică Regională, Corina Creţu, a afirmat că cinci din cele opt cele mai subdezvoltate regiuni ale UE sunt în România şi a anunţat lansarea proiectului pilot pentru două dintre acestea cu scopul identificării problemelor structurale care împiedică absorţia fondurilor UE.
"Am lansat această iniţiativă specifică denumită <>. Îmi propun să fie una din priorităţile mandatului meu, pentru că ne aflăm la începutul perioadei de implementare a bugetului 2014-2020 şi Comisa va încerca să colaboreze cu autorităţile centrale, dar şi direct cu autorităţile locale, pentru a identifica problemele de ordin structural care împiedică sau încetinesc absorţia fondurilor europene. Pentru început vor fi analizate două zone din România, regiunea nord-vest şi regiunea nord-est, dar vom implica toate regiunile. Din păcate, România are cinci regiuni din cele opt cele mai sărace din Uniunea Europeană", a spus comisarul european, ieri, cu ocazia semnării documentului cu vicepremierul Vasile Dîncu, la Ministerul Dezvoltării.
Corina Creţu a adăugat că experţi ai DG-RIGIO vor încerca să găsească împreună cu autorităţile române, la nivelul fiecărei regiuni, soluţii pentru implementarea cu succes a proiectelor cu finanţare europeană, dar şi de selecţie a proiectelor cu impact major pentru cetăţeni. "În raportul de ţară elaborat de Comisia Europenă se arată că aproape 9 milioane de oameni din România sunt la limita sărăciei şi prezintă riscul excluderii sociale. Din acest punct de vedere, Comisia Europeană este aici să facă tot ce poate pentru a îmbunătăţi nivelul de viaţă al oamenilor şi acesta este scopul acestui proiect pilot, acela de a maximiza impactul fondurilor europene pentru că avem, în perioada trecută de rogramare, multe proiecte care practic au fost făcute doar de dragul absorţiei fără să producă neapărat creştere economică şi locuri de muncă", a spus Corina Creţu.
La rândul său, vicepremierul Vasile Dîncu, ministru Dezvoltării, a subliniat faptul că "nu este o bucurie" că România deţine 5 regiuni din cele 8 cele mai sărace regiuni din Europa. În opina sa, există cereri, priorităţi, modele diferite în funcţie de regiune şi "cheia" este la nivel local pentru că nicio zonă nu se poate dezvolta numai cu aport extern.
Vicepremierul a mai precizat că Guvernul intenţionează să direcţioneze fonduri mai mari de la bugetul de stat către zonele care nu au resurse proprii.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.