Național

Cat de periculoasă este bacteria E.coli?

Ziarul de Vrancea
1 mar 2016 1596 vizualizări
E.coli a fost cauza mai multor decese şi scandaluri cu iz economic în ţările occidentale n conform datelor OMS, această boală are o rată a mortaliţăţii de 3-5 procente

Bacteria E.coli a afectat de-a lungul timpului mai multe ţări europene dar şi Statele Unite ale Americii, cel mai puternic val de îmbolnăviri fiind înregistrat în urmă cu cinci ani, când s-au produs 50 de decese.
Astfel, în 2011 au fost înregistrate cazuri de îmbolnăvire cu E.coli în 14 ţări europene dar şi în SUA, mii de persoane fiind infectate, anunţa Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Un număr de 50 de persoane au decedat în anul 2011 în urma epidemiei de E-coli, 49 de decese înregistrându-se în Europa iar unul în Statele Unite ale Americii. Un număr de 48 de decese s-au înregistrat doar în Germania. Epidemia a ajuns rapid şi în Suedia, ţară în care s-au constatat 39 de cazuri de infectare cu bacteria E-coli.
Iniţial, autorităţile din ţara în care s-a răspândit bacteria, Germania, au recomandat să nu se mai consume castraveţi, considerând că aceştia ar reprezenta sursa de infectare, însă ulterior autorităţile au admis că nu castraveţii sunt sursa, secretarul german al agriculturii de la acel moment, Robert Kloos, declarând că "Germania admite că legumele din Spania, respectiv catraveţii, nu sunt cauza producerii acestor decese". În urma cercetărilor s-a descoperit că în Germania contaminarea a avut ca origine seminţe germinate provenind de la ferma agricolă biologică Gaertnerhof din Bienenbuttel, care a fost închisă ulterior. Începutul de epidemie din anul 2011 a creat tensiuni diplomatice între Germania, Spania, Franţa şi Rusia.

Cele mai multe tulpini, inofensive


Escherichia Coli (E.coli) este o bacterie care se găseşte de obicei în intestinele oamenilor, dar şi la animalele cu sânge cald. Bacteria E.coli are o perioadă de incubaţie de trei-patru zile, iar pacienţii se recuperează în zece zile. Totuşi, o parte mică a populaţiei, în special copiii şi bătrânii, pot suferi complicaţii care să ducă la o boală mai gravă, caracterizată prin insuficienţă renală acută. Conform datelor OMS, această boală are o rată a mortaliţăţii de 3-5 procente. Cele mai multe tulpini ale acestei bacterii sunt inofensive. Există, totuşi, unele tulpini, precum cel al "enterohemoragiei E.coli" (EHEC), care pot provoca toxiinfecţii alimentare severe.

La copii, această bacterie e cauza cea mai frecventă a bolii diareice acute. Calea de transmitere poate fi: fecal-orală, contaminare prin mâini nespălate, muşte, fructe şi legume nespălate. Există şi cazuri când microbul este luat de la o persoană care s-a tratat cu antibiotice şi care a dezvoltat rezistenţă la acestea.
Principalele simptome ale bolii, la copii, sunt: diaree, febră de 38-39 grade Celsius (poate lipsi în formele uşoare ale bolii), vărsăturile alimentare (când sunt frecvente accentuează deshidratarea), precuum şi colicile intestinale (copiii mici ţipă şi îşi freacă călcâiele).

Alţi 11 copii internaţi în spitalele din Argeş

Alţi 11 copii cu probleme digestive au fost internaţi în ultimele 48 de ore în spitalele din Argeş, numărul bebeluşilor spitalizaţi ajungând ieri la 62. Dintre aceştia, 49 sunt mai mici de doi ani.
Cei mai mulţi, respectiv 48, se află internaţi la Spitalul de Pediatrie Piteşti, opt copii sunt internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti - secţia boli infecţioase, trei copii sunt la Spitalul Municipal Câmpulung, iar alţi trei primesc îngrijiri medicale la Spitalul Municipal Curtea de Argeş.

Patronul Lactate Brădet, cu lacrimi în ochi: "Voi închide producţia"

Patronul firmei de prelucrare a laptelui Lactate Brădet din Argeş, Marius Badea, declară că va închide producţia şi că nu mai crede în reabilitarea unităţii, deşi este posibil ca "ministrul să se fi grăbit să arate" spre firmă. Marius Badea a spus, cu lacrimi în ochi, că nu crede că fabrica va mai putea să îşi continue activitatea, deşi în mod oficial i s-a cerut doar sistarea activităţii în secţia de brânzeturi. "Eu nu am făcut rău în viaţa mea la nimeni. Suntem printre singurele fabrici care am plătit până la ultimul leu fermierilor. Nu este vreun fermier în ţară care să se plângă de noi. Întotdeauna am plătit mai mult pe laptele materie primă decât era preţul pieţei, pentru a avea un lapte de calitate. Am mers să cumpărăm lapte şi la 400-500 kilometri distanţă numai să luăm de la nişte ferme sigure şi să oferim nişte produse de calitate. Ceea ce se întâmplă astăzi, probabil, că va fi ultima conferinţă. Eu unul nu cred că se poate reabilita fabrica. E ca un copil pe care l-ai crescut şi trebuie să te desparţi de el"", a spus Badea.
Acesta a afirmat că societatea are 63 de angajaţi, iar cifra de afaceri în 2015 a depăşit 2.500.000 de euro. "Nici eu, la cea mai mică suspiciune că produsele Brădet ar putea face rău, nu aş mai da copilului meu să mănânce. Îi înţeleg pe toţi cei care m-au sunat să mă întrebe dacă să mai consume sau nu. Eu cred că ministrul s-a grăbit să arate spre noi, dar nu pot decât să aştept rezultatele", a adăugat patronul Lactate Brădet.
Bacteria E. Coli O26, care a fost cauza îmbolnăvirii bebeluşilor din Argeş, a fost descoperită în produse lactate ale firmei "Lactate Brădet" din Curtea de Argeş, potrivit Ministrul Agriculurii, Achim Irimescu.
Din ancheta epidemiologică a Direcţiei de Sănătate Publică Argeş a reieşit că unul din cei trei copii din Argeş, decedaţi la Spitalul Marie Curie, a consumat brânză proaspătă de vaci în cazul căreia ANSVSA a depistat bacteria Escherichia Coli.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.