Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Iliescu, despre Mineriadă: Să nu mai stăm să plangem morţii

Ziarul de Vrancea
25 feb 2016 526 vizualizări
Fostul preşedintele Ion Iliescu a afirmat ieri că nu ştie cui foloseşte redeschiderea dosarului Mineriadelor, considerând că acesta nu ar trebui ''dezgropat'' întrucât CEDO este interesată să "întreţină aşa ceva".

Întrebat ce părere are despre redeschiderea dosatului Mineriadelor, Iliescu a afirmat că "nu este nicio problemă", dar că nu ştie cui slujeşte un astfel de demers. "Nu ştiu cui slujeşte, alminteri nu-i nicio problemă, dar pusă sub acest aspect – luarea la întrebări şi analize pe plan judiciar... A fost un moment de istorie cu părţile bune şi cu părţi mai puţin bune, cu stări conflictuale. Am trecut peste ele, am depăşit. Ce rost are să dezgropăm? Ele trebuie să formeze obiectul unor asemenea dezbateri, unor oameni care stau şi studiază istoria ca să tragem învăţăminte, nu să tot întreţinem o stare", a declarat fostul preşedinte, după un simpozion CPUN, organizat la Senat. De asemenea, întrebat despre cererea Curţii Europene a Drepturilor Omului de redeschidere a dosarului Mineriadelor, Iliescu a spus că "CEDO este interesată să întreţină aşa ceva". "Eu înţeleg pe cei care au avut pierderi, asta a fost. A fost caracterul cel mai radical de transformare din tot arealul nostru. (...). La noi a fost o mişcare radicală de înlăturare a vechiului regim cu sacrificii umane. Revolta din decembrie a însemnat sacrificii umane", a spus Ion Iliescu. Fostul preşedinte a mai spus că trebuie să tragem concluziile politice adecvate din evenimentele în urma cărora a căzut regimul comunist în loc "să stăm să tot plângem morţii".

Doar jumătate din şcolile din mediul rural sunt conectate la internet

În România, 90% dintre şcolile din mediul rural au un laborator IT, însă doar jumătate dintre laboratoare sunt conectate la Internet, se arată într-un studiu GfK. "Deşi în toate şcolile din mediul rural există computere, în doar 75% din şcoli echipamentele sunt funcţionale. De asemenea, studiul a arătat că 63% din profesori au o atitudine deschisă în ceea ce priveşte utilizarea noilor tehnologii la clasă, deşi experienţa lor didactică cu materiale educative digitale este foarte redusă, în principal din cauza lipsei de material digital corespunzător (cum ar fi softuri educaţionale sau manuale digitale). Ȋn ceea ce-i priveşte pe elevi, majoritatea sunt deschişi către noile tehnologii şi mulţi dintre ei realizează deja activităţi şcolare pe calculatorul de acasă sau de la şcoală”, se arată într-un comunicat de presă remis ieri. Astfel, deşi există o infrastructură tehnologică funcţională şi o deschidere a profesorilor şi a elevilor în ceea ce priveşte educaţia digitală, în prezent nu există materiale educative digitale disponibile care să poată fi utilizate în procesul de predare, potrivit studiului.
Având în vedere aceste cifre, Fundaţia Orange va derula ȋn anul şcolar 2016-2017 a unui proiect-pilot de educaţie digitală pentru ciclul gimnazial în 10 şcoli de masă din mediul rural.

O tulpină de E-coli "mult mai agresivă", cauza îmbolnăvirii copiilor din Argeş

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că specialiştii au identificat cauza îmbolnăvirii copiilor din Argeş, respectiv infecţia cu "o tulpină diferită de Escherichia Coli". "Cauza îmbolnăvirilor este o infecţie cu E-Coli 0 26, o tulpină diferită de cea obişnuită găzduită în interiorul intestinelor, care se poate transmite interuman", a completat dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie. În ceea ce priveşte starea de sănătate a copiilor internaţi acum la Spitalul Marie Curie, ministrul Sănătăţii a spus că aceştia se simt mai bine comparativ cu zilele trecute. Copilul ajuns miercuri seara la Spitalul Marie Curie se află în acest moment înternat la Terapie Intensivă. "În spital sunt internaţi în acest moment şase copii: trei pacienţi care urmează dializa, doi care nu mai fac dializă şi un copil internat la Terapie Intensivă. Acesta a ajuns aseară la spitalul nostru. A fost trimis cu suspiciune de sindrom hemolitic-uremic. Pot să vă spun că s-a confirmat încă de la internare. După două ore am avut şi rezultatele de laborator”, a explicat dr. Mihaela Bălgrădean, şefa Secţiei de Nefrologiei a Spitalului Marie Curie.

O senatoare şi un deputat, reţinuţi pentru 24 de ore

Doina Tudor, senator PNL, a fost reţinută, ieri, de procurorii DNA pentru 24 de ore în dosarul în care este acuzată de complicitate la infracţiunea de luare de mită. Măsura a fost luată ca urmare a deciziei plenului Senatului, care a încuviinţat, miercuri, solicitarea DNA privind reţinerea şi arestarea sa. De asemenea, deputatul Nicolae Păun a fost reţinut de procurorii DNA pentru 24 de ore în dosarul în care este acuzat de spălare de bani, deturnare de fonduri, evaziune fiscală şi alte infracţiuni de corupţie.
Nicolae Păun s-a prezentat ieri la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, după ce Camera Deputaţilor a încuviinţat, miercuri, cererea DNA, 165 de deputaţi votând pentru şi alţi 86 împotriva arestării.

Cum va fi vremea în această primăvară

Vremea se va încălzi treptat în următoarele trei luni, iar precipitaţiile anunţate vor fi excedentare în majoritatea regiunilor, pe parcursul lunilor de primăvară, reiese din prognoza meteorologică valabilă pentru intervalul martie - mai 2016, publicată, ieri, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
În prima lună de primăvară, valorile termice medii lunare ale aerului vor fi peste normalul perioadei (stabilit la 3,5 grade Celsius) în sudul şi sud-estul ţării, iar în celelalte regiuni se vor situa, în general, în limitele mediilor climatologice. În ceea ce priveşte valorile termice medii, specialiştii ANM estimează, în martie, pentru zona Moldovei temperaturi medii între—1 grad şi 5 grade Celsius. Pe de altă parte, precipitaţiile totale lunare se vor situa peste normalul climatologic în cea mai mare parte a ţării.
În aprilie 2016, temperatura medie lunară a aerului va avea valori apropiate de mediile climatologice în majoritatea regiunilor. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Moldovei (între 5 şi 11 grade) şi Transilvaniei (între 6 şi 11 grade Celsius).  În privinţa precipitaţiilor, prognoza ANM relevă că, în aprilie, cantităţile totale vor fi apropiate de mediile multianuale în sud şi local în est. În restul ţării, acestea vor avea o tendinţă spre excedent.
Potrivit ANM, în mai, temperatura medie lunară a aerului se va situa, în general, în limitele mediilor climatologice, iar în nordul şi centrul ţării va putea avea valori sub normalul perioadei. Tot la nivelul lunii mai, cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de mediile multianuale în cea mai mare parte a ţării şi doar în nord şi centru pot avea o tendinţă spre excedent.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.