MOZAIC STIRI NATIONALE: PSD cere „capul” ministrului Sănătăţii
Liderii PSD au finalizat textul moţiunii simple "Guvernul tehnocrat este puternic virusat! şi frustrat! şi nevaccinat!", care va fi depusă împotriva ministrului Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, documentul urmand să fie discutat, maine, în cadrul şedinţei Biroului Permanent Naţional al PSD. Conform draftului moţiunii PSD îi cere ministrului Sănătăţii să îşi dea demisia, pentru că a demonstrat că nu este capabil să gestioneze o criză precum cea care a izbucnit la Argeş. ”Dacă nu sunteţi în stare să aflaţi cauza îmbolnăvirilor, să coordonaţi modul de intervenţie, sau măcar să comunicaţi cetăţenilor măsurile ce se impun, este cazul să recunoaşteţi că nu aveţi capacitatea de a gestiona un sistem medical şi să lăsaţi profesioniştii să intervină! Sănătatea nu este o joacă, domnule ministru, ci un lucru fundamental pentru Romania! Pană nu este prea tarziu, faceţi un gest de onoare şi plecaţi, copiii noştri merită un sistem medical care să intervină la timp, merită implicare totală, ceea ce dumneavoastră aţi arătat că vă lipseşte cu desăvarşire! Ajunge cu experimentele, cu diletantismul şi nepăsarea, spre binele copiilor noştri!”, se mai arată în draftul moţiunii depuse de PSD. Pe de altă parte, liderii PSD cer continuarea politticilor asumate de guvernul Ponta. ”Vă solicităm, domnule ministru, să respectaţi şi să definiţi în perioada imediat următoare programele de intervenţii asumate de PSD vizand: promovarea alăptării, profilaxia malnutriţiei la copii cu greutate mică la naştere, alimentaţia sănătoasă şi profilaxia obezităţii la copil, creşterea accesului la îngrijiri adecvate în unităţi regionale pentru nou-născuţi cu risc de deces neonatal, întărirea capacităţii de screening neonatal, actualizarea/elaborarea ghidurilor de practică inclusiv pentru asistenţii medicali comunitari, moaşe cu promovarea managementului integrat al bolilor copilului, formarea personalului din asistenţa medicală primară, maternităţi, ONG”, se arată în moţiunea simplă. În draftul moţiunii, PSD are trei puncte în care îi solicită ministrului Sănătăţii să ia măsuri de urgenţă pentru reformarea sistemului sanitar în aşa fel încat să preîntampine cazuri precum cel al bebeluşilor de la Argeş. ”În primul rand, întărirea capacităţii administrative şi de intervenţie a Ministerului Sănătăţii în problemele de sănătate publică prin: reorganizarea sistemului de sănătate publică din Romania astfel încat să existe capacitatea de inspecţie şi control pentru identificarea, eradicarea şi prevenirea focarelor ce reprezintă pericole pentru sănătatea publică a romanilor!
Mininstrul Sănătăţii: Veştile sunt bune, copiii sunt mai bine decat ieri
Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că "veştile sunt bune" în ceea ce îi priveşte pe copiii internaţi cu sindrom hemolitic-uremic, ei fiind "mai bine decat ieri". "Întregul personal este foarte concentrat şi atrag atenţia că în continuare trebuie respectate normele de igienă.Am discutat şi cu părinţii copiilor, medicii îşi fac în continuare datoria.De ieri şi pană astăzi nu au fost raportate cazuri similare de îmbolnăviri.Sunt în contact cu prim-ministrul şi şi am discutat despre o schimbare a legislaţiei, unde va fi cazul", a spus ministrul Sănătăţii. Sursa îmbolnăvirilor nu a fost încă depistată, dar Achimaş a spus că imediat ce vor exista concluzii de la Centrul European, acestea vor fi comunicate. Întrebat de jurnalişti dacă vor fi manageri de spitale demişi, dacă se vor constata nereguli, ministrul a răspuns: "Cu siguranţă". Doctorul Mihaela Bălgrădean, şeful Secţiei Nefrologie de la Spitalul "Marie Curie" a spus că micii pacienţi se simt "mult mai bine" şi că săptămana viitoare vor avea loc primele două externări.
Bonurile de 312 lei din 11 ianuarie, caştigătoare la loteria fiscală
Bonurile în valoare de 312 lei emise la 11 ianuarie sunt caştigătoare la a doua extragere din acest an a Loteriei Bonurilor fiscale, cererile pentru revendicarea premiilor, în valoare totală de un milion de lei, putand fi depuse de luni la sediile ANAF. Prima etapă de selecţie a Loteriei fiscale pentru bonurile emise în luna ianuarie a avut loc duminică şi a constat în extragerea din urne a bilelor care desemnează ziua şi valoarea bonurilor caştigătoare. După centralizarea cererilor de revendicare a premiilor, dacă numărul acestora este mai mare de 100, va fi organizată cea de a doua extragere, pentru determinarea a maximum 100 de bonuri caştigătoare. Rezultatele extragerii vor fi postate pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) şi al CN Loteria Romană. Cererile de revendicare pot fi depuse începand cu prima zi după efectuarea extragerii, timp de 30 de zile. Posesorii bonurilor caştigătoare trebuie să depună bonurile fiscale (în original), alături de copia actului de identitate şi de o cerere, la orice administraţie fiscală din structura ANAF.
Compozitorul Pascal Bentoiu a murit la varsta de 88 de ani
Compozitorul, muzicianul şi muzicologul roman Pascal Bentoiu a decedat, duminică dimineaţă, la varsta de 88 de ani, a declarat Adrian Iorgulescu, preşedintele Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din Romania (UCMR). "Astăzi-dimineaţă a fost supus unei intervenţii chirurgicale, într-un spital din Bucureşti. Suferea de o boală incurabilă de mult timp şi i-a cedat inima", a spus Adrian Iorgulescu. "Este o mare pierdere pentru muzica romanească şi este unul dintre cei mai reprezentativi compozitori romani de după 1950. A avut o activitate prodigioasă în componistică, dar şi muzicologică, lăsand cateva lucrări fundamentale în muzicologia noastră: 'Imagine şi sens' şi cartea 'Capodopere enesciene'. Și este şi autorul unor finalizări şi remodelări ale Simfoniei a IV-a şi a V-a de George Enescu, pe care autorul nu le-a terminat şi maestrul Bentoiu a realizat finalizarea lor şi care au fost cantate cu mult succes şi în Festivalul Enescu şi peste hotare. Dar sigur că cel mai important lucru este că o viaţă a fost dedicat profesiunii de compozitor şi de muzicolog şi a fost, după Revoluţie, primul preşedinte al Uniunii Compozitorilor, timp de aproape doi ani", a spus Adrian Iorgulescu. Acesta a precizat că decesul lui Pascal Bentoiu este o mare pierdere pentru cultura romanească. "A fost un om de o moralitate excepţională şi de care m-a legat o profundă prietenie timp de aproximativ 30 de ani, deşi facem parte din generaţii diferite. Am conlucrat cu el, doi ani şi în calitate de vicepreşedinte al Uniunii, şi a fost foarte apropiat sufletului meu. Cred că este una dintre cele mai grave pierderi pe care Uniunea Compozitorilor le-a suferit în ultima vreme, dar nu numai pentru Uniunea Compozitorilor, ci pentru cultura romanească în ansamblul său", a precizat Adrian Iorgulescu. Totodată, Adrian Iorgulescu a spus că are o scrisoare pe care i-a trimis-o Pascal Bentoiu, în care acesta şi-a exprimat în mod foarte clar dorinţele privind funeraliile sale. "Mi-a comunicat în mod expres, de altfel a lăsat şi o scrisoare, că nu doreşte niciun fel de ceremonii oficiale şi că este ultima lui dorinţă să nu fie o ceremonie cu onoruri de niciun fel. Nu vrea să fie expus, nu vrea nimic din toate cele pe care alţii şi le doresc, de la salve de tun şi pană la fanfare militare", a explicat Adrian Iorgulescu. Acesta a mai spus că Pascal Bentoiu o să fie înmormantat în cavoul familiei Bentoiu din cimitirul Bellu din Bucureşti, la o dată care nu a fost încă stabilită. Decesul lui Pascal Bentoiu a survenit la două luni după decesul soţiei acestuia, scriitoarea şi traducătoarea Annie Bentoiu, care a murit pe 21 decembrie 2015.
Record de viteză pentru Romania: 246 kilometri pe oră!
Un tanăr în varstă de 26 de ani a fost prins de poliţişti cand conducea cu viteza de 246 de kilometri pe oră, pe autostrada A3 Turda - Borş, aceasta fiind cea mai mare viteză cu care aparatele radar au înregistrat un autovehicul pe autostrăzile din Romania. Potrivit Poliţiei, tanărul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 945 de lei, iar permisul i-a fost reţinut pentru 90 de zile. Tanărul în varstă de 26 de ani a fost prins sambătă, pe autostrada A3 Turda - Borş, pe sensul de mers către Borş, conducand un autoturism cu viteza de 246 kilometri pe oră. Poliţiştii arată că aceasta este cea mai mare viteză cu care aparatele radar au înregistrat un autovehicul pe autostrăzile din Romania.
160 de ani de la Dezrobirea romilor
Euroaprlamentarul Damian Drăghici şi IP Irineu, mitropolitul Olteniei au marcat împlinirea a 160 de ani de la Dezrobirea romilor prin dezvelirea unei plăci comemorative dedicate memoriei reprezentanţilor acestei comunităţi. Evenimentul a avut loc sambătă, la manăstirea Tismana (Gorj), la o manifestare unde au participat "reprezentanţi de varf ai instituţiilor administraţiei centrale, Bisericii Ortodoxe Romane, Parlamentului Romaniei, dar şi ai societăţii civile", conform unui comunicat al europarlamentarului. Manifestarea a inclus şi o dezbatere despre efectele robiei asupra condiţiei romilor din zilele noastre. "Îmi exprim speranţa că acţiunea va reprezenta un nou punct de plecare în sensul unei explorări în profunzime a efectelor robiei asupra nivelului actual de dezvoltare al comunităţilor de romi din Romania şi, în egală măsură, un impuls pentru creşterea preocupării generale privind informarea societăţii romaneşti cu privire la aspecte mai puţin cunoscute din istoria Romaniei, aşa cum este robia romilor", a declarat europarlamentarul Damian Drăghici.
Un cutremur de 3.4 grade s-a produs în judeţul Buzău
Un cutremur cu magnitudine de 3.4 grade pe scara Richter s-a produs ieri dimineaţa în judeţul Buzău. Cutremurul s-a înregistrat în "zona seismică Vrancea,judeţul Buzău, la o adancime de 117 kilometri", a informat Institutul Naţional de Fizică a Pămantului. Un cutremur de intensitate asemănătoare, dar la o adancime de 146 kilometri s-a produs tot în judeţul Buzău, în 18 februarie.