Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Cazul Antenelor: Magistraţii îi bat obrazul preşedintelui

Ziarul de Vrancea
18 feb 2016 456 vizualizări
Declaraţiile lui Iohannis şi Cioloş în care cei doi sugerează un abuz din partea ANAF în cazul televiziunilor Intact au fost criticate de şeful CSM n societatea civilă şi utilizatorii reţelelor sociale au reacţionat şi mai dur

Preşedintele Consiliului Superior al Magiatraturii, judecătorul Mircea Aron, a criticat ieri mesajele publice ale "reprezentanţilor puterii executive şi legislative", începand cu preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş la adresa acţiunii ANAF faţă de Antena Group. Dezbaterea şi mesajele publice referitoare la situaţia televiziunilor grupului Intact pun "sub semnul precarităţii o procedură judiciară ce se constituie, prin lege, ca parte a procesului penal - şi anume executarea hotărârii judecătoreşti", a spus judecătorul. "Astfel de manifestări riscă să exceadă cadrului constituţional în materia înfăptuirii justiţiei în România, prezentând un potenţial de afectare a independenţei şi prestigiului acesteia prin deviere de la principiile statului de drept", remarcă preşedintele CSM.

"E nevoie de o alianţă a noilor formaţiuni politice"

Şi organizaţia Iniţiativa România (IR) l-a criticat dur ieri pe şeful statului pentru declaraţiile făcute chiar înainte de dezbaterea "Dialog pentru România. Primăvara politică a societăţii civile", organizată de IR. "Îi mulţumim pentru prezenţă preşedintelui României la evenimentul organizat de Iniţiativa România, dar am aflat cu uimire, la finalul dezbaterii, că, la intrarea în sală, în câteva cuvinte şi sub pretextul «libertăţii de exprimare», preşedintele a pus sub semnul întrebării noţiunea de justiţie şi de aplicare necondiţionată a hotărârilor Justiţiei. Am aflat că, în aceeaşi zi, Parlamentul a devenit tribuna apărării intereselor financiare şi politice ale unui fost senator şi preşedinte de partid parlamentar, condamnat pentru spălare de bani şi trafic de influenţă", se arată într-un comunicat de presă.
În context, organizaţia mai susţine că este evidentă "prăpastia" dintre clasa politică şi societate, iar în aceste condiţii înnoirea clasei politice devine o "urgenţă naţională" şi este nevoie de o alianţă electorală a noilor formaţiuni politice. "Iniţiativa România cheamă în continuare noile partide deja înregistrate şi candidaţii care şi-au anunţat candidatura în Bucureşti – USB, M10, 200 pentru Bucureşti, UCDR şi Mişcarea Liberală şi, respectiv, Nicuşor Dan şi Ciprian Ciucu – să-şi asume responsabilitatea faţă de oamenii pe care vor să-i reprezinte, să neaşezăm la masă şi să decidem o alianţă electorală pentru alegerile locale", se mai arată în comunicat.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri seara, referitor la cazul trustului Intact, că libertatea de expimare nu poate fi suprimată pentru ''banale motive administrative'', criticând abordarea ''heirupistă'' a ANAF.

Iohannis a pierdut peste 17.000 de like-uri într-o zi

Pagina de Facebook a preşedintelui Klaus Iohannis avea, aseară, cu aproximativ 17.000 de fani mai puţin la 24 de ore după declaraţiile sale privind ''heirupismul'' ANAF în cazul Intact, potrivit Facebrands. Potrivit statisticilor menţionate, şeful statului avea pe 16 februarie 2016 1.732.555 de fani pe reţeaua de socializare. El a încheiat ziua de miercuri cu aproximativ 2.200 de susţinători în minus. Ieri la ora 17,00 preşedintele avea 1.714.902 de fani, cu 17.653 mai puţini decât pe 16 februarie.
Iohannis s-a confruntat începând cu seara zilei de miercuri cu un val de critici pe pagina sa de Facebook, care au continuat pe parcursul zilei de joi. Peste 5.000 de comentarii - aproape exclusiv critice - erau ieri la ora 17,00 la cea mai recentă postare a şefului statului în care acesta vorbea despre înnoirea clasei politice.
Pe de altă parte, premierul Dacian Cioloş a câştigat aproape 5.000 de susţinători de la izbucnirea scandalului Intact. Chiar şi aşa, Cioloş a fost nevoit să-şi apere poziţia contradictorie din cazul Intact pe Facebook, afirmând că a apărat legea ''în faţa celor care au vrut doar spectacol''.
Premierul a insistat în mod deosebit asupra faptului că a susţinut şi susţine acţiunea ANAF ''în acest caz despre care discutăm, cât şi în general, când intervenţia este justificată pe deplin de aplicarea legii şi nu se lasă intimidată de presiuni de orice fel în a-şi face treaba''. ''Am comunicat direct fiscului sprijinul meu integral pentru tot ceea ce face ca să aplice legea'', a subliniat premierul. Postarea sa a trezit atât comentarii apreciative, cât şi critice, iar premierul a reacţionat răspunzând câtorva dintre ele.

România va primi 160 de refugiaţi din Italia şi 135 din Grecia

România va primi, în 2016, mai mulţi refugiaţi aflaţi pe teritoriul Uniunii Europene, iar în urma discuţiilor s-a ajuns la 160 de persoane din Italia şi 135 din Grecia, a anunţat ieri şeful Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI), chestor principal Viorel Vasile. "Noi am înaintat scrisori de intenţie, au fost efectuate verificările de rigoare, aşteptăm să fie trimise aceste persoane către România. Totul depinde doar de colegii din cele două ţări", a precizat Viorel Vasile. În opinia sa, IGI este pregătit pentru a efectua interviurile şi a analiza cererile de azil ale celor care le vor depune, atât cu personalul specializat existent, cât şi cu personal suplimentar, care a fost pregătit în anul 2015. "De asemenea, s-au luat măsuri pentru a suplimenta cele 950 de locuri de cazare aflate în cele şase centre de azil. În acest moment, gradul de ocupare este de 11%, ceea ce înseamnă că avem o marjă destul de sigură", a arătat şeful IGI. El a afirmat că, pe baza analizelor efectuate, se estimează că va continua afluxul de refugiaţi pe ruta balcanică.

Şcolile, dotate cu automate de prezervative?

Deputatul PNL Radu Zlati a declarat, ieri, în cadrul dezbaterii Legii prevenţiei în sănătate, că şcolile ar trebui să fie dotate cu automate de la care elevii să îşi procure gratuit săpun, şampon şi prezervative, afirmând că statul ar trebui să ofere un ajutor concret copiilor, "nu doar vorbe".
"M-aş bucura ca nicio şcoală să nu îşi ia avizul sanitar dacă nu are la toaletă dispensor pentru săpun lichid" a declarat deputatul PNL Radu Zlati, în cadrul dezbaterii Legii prevenţiei în sănătate, iniţiate de PNL. El a adăugat că s-ar bucura ca în toate şcolile să fie distribuite gratuit prezervative, săpunuri mici ca la hotel şi pernuţe de şampon. Deputatul liberal a afirmat că statul ar trebui să ofere un ajutor concret copiilor, dacă vrea să facă educaţie, adăugând că România ara cu cel mai mic consum de săpun pe cap de locuitor.
Deputatul PNL a criticat planul cadru pentru gimnaziu, în varianta aprobată de Ministerul Educaţiei, afirmând că nu prevede nicio oră de educaţie sanitară şi scoate din curricula şcolară ora de dirigenţie.
Deputatul liberal a susţinut şi importanţa orelor de sport, afirmând că persoanele care fac sport sunt "mai puţin dispuse să cadă pradă îmbolnăvirilor de tot felul".

Mădălin Voicu trebuie să plătească o caţiune de 500.000 lei

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat oficial că a dispus luarea măsurii controlului judiciar pe cauţiune, în valoare de 500.000 lei, pentru o perioadă de 60 de zile, în cazul Mădălin Voicu. Deputatul PSD trebuie să plătească cei 500.000 lei  în termen de 10 zile.
Voicu s-a prezentat ieri dimineaţa la sediul DNA unde i-au fost aduse la cunoştinţă măsurile în dosarul în care este cercetat pentru trafic de influenţă, fals în declaraţii şi spălare a banilor, în dosarul fraudării fondurilor europene pentru romi.

Directoarea Crucii Roşii Braşov s-a autosuspendat din funcţie

Directoarea Crucii Roşii Braşov, Luana Minea, s-a autosuspendat din funcţie ieri, în urma scandalului provocat de poliţistul Marian Godină, în timp ce peste 8.000 de persoane au cerut demiterea acesteia printr-o petiţie online. Luna Minea, care a ocupat funcţia de director al Filialei Crucea Roşie Braşov din anul 1990, a anunţat, ieri, că s-a autosuspendat din funcţie, până la soluţionarea în instanţă a plângerii pe care a formulat-o împotriva poliţistului Marian Godină, pe care îl acuză de comportament abuziv.
Luana Minea, consilier PSD, şi-a dat demisia, miercuri, şi din cadrul Autorităţii Teritoriale pentru Ordine Publică (ATOP) Braşov. De asemenea, PSD Braşov a anunţat că va analiza situaţia consilierului şi va decide în conformitate cu Statutul PSD şi a Codului de Etică şi Conduită, iar în funcţie de rezultat poate să îi retragă sprijinul politic sau să o excludă din partid. Pe data de 8 feburarie, poliţistul rutier Marian Godină i-a reţinut permisul, pentru neacordare prioritate pe trecerea de pietoni, unui apropiat al consilierului judeţean Luana Minea, care se afla în dreapta şoferului. Aceasta l-a avertizat pe poliţist că va discuta cu şefii lui, iar ulterior, după două zile, i-a făcut o sesizare pentru „comportament neadecvat“.

Fratele lui Mazăre nu poate justifica 210.000 euro

ANI a informat ieri că a constatat existenţa "unei diferenţe nejustificate în cuantum de aprox. 210.775 euro, între averea dobânditã şi veniturile realizate în perioada exercitãrii mandatului" de către senatorul Alexandru Mazăre (PSD). "Diferenţa identificatã de către inspectorii de integritate a rezultat din constituirea, de către persoana evaluată, a unor depozite bancare în cuantum de 160.775 Euro la o unitate bancară de pe teritoriul Statului Israel precum şi din achiziţionarea unui imobil pentru care a fost achitat preţul de 50.000 Euro", se precizează într-un comunicat al ANI.
În consecinţă, ANI a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Constanţa, pentru începerea acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate de cãtre Mazăre, senatorul fiind informat despre această acţiune. ANI a precizat că Alexandru Mazăre nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere.

Hunor: Legea privind utilizarea exclusivă a limbii române este neconstituţională

Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat ieri că legea privind utilizarea limbii române ca limbă oficială a statului, adoptată tacit de Camera Deputaţilor, este neconstituţională şi nu va fi niciodată aprobată prin vot. "Constituţia prevede drepturi ale minorităţilor naţionale pe care această lege le încalcă. O vom respinge în Senat, unde nu va mai putea fi adoptată tacit. Noi am urmărit această lege şi în Camera Deputaţilor, am reuşit un raport negativ în Comisia Juridică, însă au fost şi alte comisii în care legea trebuia discutată şi care nu şi-au făcut treaba", a declarat liderul UDMR Kelemen Hunor. El a afirmat că adoptarea tacită a propunerii legislative a stârnit îngrijorare şi revoltă în rândul comunităţilor maghiare.
Camera Deputaţilor a adoptat tacit, în şedinţa de miercuri, o propunere legislativă care prevede interzicerea utilizării limbii materne a minorităţilor naţionale în raporturile cu autorităţile administraţiei publice locale, precum şi cu serviciile publice deconcentrate. “Este interzisă condiţionarea angajării pe orice poziţie a unui funcţionar plătit de la buget de către statul român în funcţie de cunoaşterea unei limbi a minorităţilor”, potrivit actului normativ.
În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.