Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Gabriel Oprea, anchetat de DNA după ce şi-a făcut cadou un Audi A8 din bani publici

Ziarul de Vrancea
17 feb 2016 210 vizualizări
Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut aviz, din partea Senatului, pentru urmărirea penală a fostului ministru de Interne, senatorul Gabriel Oprea, în dosarul fostului şef al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă, Nicolae Gheorghe.

În solicitarea către Senat, procurorii arată că “la data de 13 iulie 2015, Gabriel Oprea, în calitate de ministru de Interne şi ordonator de credite, cu ajutorul suspecţilor Nicolae Gheorghe, secretar de stat în cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă şi Pavel Gabriel-Nicolae, şef al serviciului juridic, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale acestei structuri de poliţie şi a aprobat achiziţia unui autoturism Audi A8 în scopul declarat al asigurării protecţiei demnitarilor”. În perioada 21 august – octombrie 2015, ministrul de Interne a beneficiat de folosinţa exclusivă a autoturismului Audi A8.
Conform Direcţiei Naţionale Anticorupţie, achiziţionarea autoturismului s-a făcut cu încălcarea prevederilor legale care limitează astfel de investiţii din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, strict la situaţii legate de folosirea lor în activităţi de urmărire penală a infracţiunilor de corupţie. Ca urmare a încălcării atribuţiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, mai susţin procurorii.
Gabriel Oprea a declarat, ieri, că se consideră nevinovat, iar suspiciunea invocată de procurori în noua solicitarea de urmărire penală a sa nu este întemeiată, însă magistraţii sunt chemaţi să clarifice situaţia.
Liderul UNPR este cercetat de DNA şi în dosarul privind folosirea ilegală a coloanei Poliţiei Rutiere.

A început procedura pentru ocuparea funcţiei de procuror general al României

Ministerul Justitţiei a lansat, ieri, procedura pentru ocuparea funcţiei de procuror general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ, "ca urmare a vacantării funcţiei", infomează un comunicat al ministerului. Cu această ocazie, ministrul Justiţiei, Raluca Prună a declarat: "Doresc să încurajez procurorii să participe într-un număr cât mai mare la această procedură de selecţie în vederea propunerii pentru numirea în cea mai înaltă funcţie in Ministerul Public, şi îi asigur pe toţi cei care, prin rezultatele lor au dovedit integritate şi imparţialitate, precum şi un înalt nivel de profesionalism, că vor avea şanse egale". Pe site-ul Ministerului Justiţiei sunt expuse criteriile pentru ocuparea funcţiei dar şi calendarul.
Potrivit paginii ministerului, candidatul trebuie să respecte criterii de integritate, să aibă "vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror", "calificativul "foarte bine" la ultima evaluare", şi să nu fi fost "sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani". Conform calendarului, candidaturile se pot trimite până pe data de 16 martie, în perioada 18-22 martie vor avea loc discuţii cu ministrul Justiţiei, iar pe 23 martie va fi transmisă propunerea la CSM pentru aviz. Propunerea Ministrului Justiţiei către Preşedintele României va fi transmisă până la data de 22 aprilie 2016.

Femeia care l-a reclamat pe poliţistul Godină, demisie de la Autoritatea pentru Ordine Publică

Consilierul judeţean PSD, Luana Minea, şi-a dat demisia ieri din cadrul Autorităţii Teritoriale pentru Ordine Publică (ATOP) Braşov, după cazul semnalat de poliţistul Marian Godină. "Doamna Luana Minea şi-a anunţat demisia din ATOP, iar în şedinţa de luna viitoare o vom lua în discuţie. Cred că este o măsură bună pentru că nu văd de ce numele ATOP trebuie să apară în această dispută a poliţiei. Faptul că eşti membru al ATOP nu trebuie să creeze un avantaj, dimpotrivă, îţi aduce o mulţime de obligaţii pe care fiecare dintre noi trebuie să le îndeplinească", a spus Carol Ambrus, preşedintele Autorităţii Teritoriale pentru Ordine Publică Braşov.
De asemenea, organizaţia PSD Braşov, din care face parte Luana Minea, a anunţat că va analiza situaţia consilierului şi va decide în conformitate cu statutul PSD şi a Codului de Etică şi Conduită, iar, în funcţie de rezultat, poate să îi retragă sprijinul politic sau să o excludă din partid. O echipă a Direcţiei de Control Intern din Poliţia Română s-a deplasat, marţi dimineaţă, la Braşov, pentru a verifica situaţia semnalată de poliţistul Marian Godină.
Poliţistul de la Rutieră a scris pe pagina sa de Facebook că, în urma unui incident din trafic, în care a oprit o maşină în care se afla Luana Minea, director al Crucii Roşii din Braşov, dar şi consilier judeţean PSD şi membru ATOP, a avut probleme cu superiorii săi. Marian Godină susţine că a fost acuzat de superiorii săi că a avut un limbaj licenţios şi că nu s-a prezentat în momentul în care a cerut documentele la control. "Doamna m-a reclamat că, deşi şoferul m-a întrebat cum mă cheamă, am refuzat să-i spun şi i-am zis pe un ton arogant că scrie pe procesul-verbal cum mă cheamă. Nu sunt dobitoc. Nu a deranjat pe nimeni comportamentul meu. A deranjat că mi-am permis să nu ţin cont că doamna are funcţie", scria Godină pe Facebook. Poliţistul a înregistrat conversaţia avută cu şoferul autoturismului şi a făcut publică înregistrarea din care reiese că şi-a spus numele şi că limbajul său nu a fost unul neadecvat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.