Național

Bătranul căruia n-o să-i ducă nimeni dorul

Ziarul de Vrancea
10 feb 2016 901 vizualizări
Torţionarul Alexandru Vişinescu, primul comandant de penitenciar din perioada comunistă trimis în judecată, a fost condamnat definitiv la 20 de ani de închisoare

Torţionarul Alexandru Vişinescu a fost condamnat definitiv, ieri dimineaţă, la 20 de ani de închisoare pentru crime contra umanităţii. Cateva ore mai tarziu, el a fost ridicat de poliţişti şi dus la un spital penitenciar unde va sta 21 de zile în carantină. După perioada de carantină, numită "de tranziţie", Vişinescu urmează să fie transferat într-un penitenciar, unde urmează să-şi execute sentinţa. La ieşirea din locuinţa sa, Vişinescu nu a dat nicio declaraţie jurnaliştilor prezenţi. El era încătuşat, având peste cătuşe un fular roşu. Poliţiştii au stat mai mult de o jumătate de oră în locuinţa lui Vişinescu.

Pensie de peste 3.200 lei pe lună

Alexandru Vişinescu este primul comandant de penitenciar din perioada comunistă trimis în judecată şi condamnat definitiv. În primă instanţă, Curtea de Apel Bucureşti decisese o pedeapsă similară în cazul său.
Potrivit procurorilor, în perioada 1956-1963, Alexandru Vişinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, "a săvârşit acţiuni sistematice de persecutare a deţinuţilor politici încarceraţi în acest penitenciar". În perioada respectivă, deţinuţii au fost supuşi unor condiţii de natură să ducă la distrugerea lor fizică, fără să li se asigure un minim de medicamente şi fără să li se acorde îngrijiri sau asistenţă medicală adecvate. "Totodată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaţilor prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreţionar şi abuziv, condiţiile de detenţie inumane, relele tratamente, bătaia şi alte violenţe, ignorarea adreselor şi sesizărilor formulate de către deţinuţi erau tot atâtea acţiuni menite a duce la exterminarea fizică a persoanelor încarcerate", au scris procurorii. Principalele categorii de deţinuţi aflate în penitenciar, aşa cum reiese chiar dintr-o notă a lui Vişinescu adresată Consiliului Securităţii Statului din 1967, erau foşti conducători în guvernele burghezo-moşiereşti şi în conducerile PNŢ şi PNL, foşti conducători ai diverselor organizaţii subversive, foste cadre de conducere după 23 August 1944, foste cadre MAI după 23 August 1944 şi foşti conducători ai diverselor secte religioase.
"Decesul deţinuţilor survenea în urma unui proces lent, dar eficace, prin care aceştia erau torturaţi fizic şi psihic", au precizat procurorii.
Pană ieri, Vişinescu a trăit într-un bloc din centrul Capitalei, cu o pensie de peste 3.200 de lei pe lună.

"Să nu sufere, să mediteze şi să ceară iertare"

Anca Cernea, fiica fostului deţinut politic Ioan Bărbuş, a declarat ieri că nu doreşte ca torţionarul Vişinescu să sufere în închisoare. "Dacă vrea Dumnezeu, poate acolo în celulă o să mediteze şi poate cere iertare, măcar aşa în secret în sufletul lui şi se mântuieşte. Ideea este ca în faţa societăţii româneşti să fie puse clar nişte delimitări, cine sunt modelele şi cine sunt criminalii", a declarat Cernea, imediat după sentinţa definitivă. Ea a precizat că a fost şocată de faptul că unul dintre cei trei judecători a considerat că Vişinescu nu ar trebui condamnat, pe motiv că faptele de care este acuzat s-au prescris.
"Nu m-am aşteptat ca o astfel de mentalitate să fie încă prezentă în justiţia română. Din fericire, opinia separată a fost minoritară. Vişinescu nu a fost chiar ca un gardian obişnuit. El are o anumită reprezentativitate pentru acel regim criminal şi este foarte importantă condamnarea lui, nu pentru anii de puşcărie efectiv. Faptul că el a cerut să i se menţină gradele militare arată că el nu a înţeles nimic din partea morală, asta e cel mai dureros. Asta este tragedia lui", a mai spus Anca Cernea.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.