Național

Guvernul loveşte puternic în "cercetători"

Ziarul de Vrancea
3 feb 2016 565 vizualizări
Procedura reducerii pedepselor prin scrierea de lucrări ştiinţifice, a fost suspendată de Guvern, dar nu eliminată, aşa cum anunţase anterior ministrul Justiţiei

Guvernul a decis ieri să suspende, până la 1 septembrie, prevederile privind posibilitatea deţinuţilor de a-şi micşora pedepsele cu 30 de zile pentru fiecare lucrare ştiinţifică scrisă în închisoare, au anunţat surse oficiale. Informaţia a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, care a precizat că Executivul a decis suspendarea prevederilor şi nu eliminarea lor, aşa cum era în proiectul de ordonanţă de urgenţă al Ministerului Justiţiei, pentru că a ţinut cont şi de obiecţiile CSM.
Decizia vine în condiţiile în care pe agenda oficială a şedinţei de guvern s-a aflat proiectul de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Justiţiei care prevede eliminarea cu totul a prevederilor legale referitoare la reducerea pedepselor pentru deţinuţii care scriu lucrări ştiinţifice. "Guvernul consideră foarte clar că în momentul acesta s-a făcut un abuz de drept prin utilizarea excesivă a acestei prevederi până la constituirea unui mescanism. Cel puţin până atunci, vorbim de o suspendare a prevederii respective. Cred că argumentele au fost deja aduse de ceva vreme. Ministerul Justiţiei a vorbit despre această modificare şi despre necesitatea de a interveni de urgenţă având în vedere numărul excesiv de mare, de lucrări scrise în închisoare. Se poate vedea evoluţia absolut fantastică a acestor lucrări scrise în închisoare, de la nicio lucrare în 2006 am ajuns anul trecut la 337 de lucrări care toate pretind că au un caracter ştiinţific şi în consecinţă au avut efecte asupra reducerii zilelor de privare de libertate", a spus Suciu. El a explicat că ministrul Justiţiei a propus abrogarea articolului respectiv, dar în final, Guvernul a decis doar suspendarea lui, ţinându-se cont astfel de un punct de vedere al CSM care nu doreşte excluderea posibilităţii persoanelor care chiar scriu lucrări ştiiţifice de a îşi micşora pedeapsa privativă de libertată.
Măsura suspendării a fost acceptată de premierul Dacian Cioloş, care a dispus formarea unui grup de lucru interministerial care să gândească un mecanism de evaluare a caracterului ştiinţific al lucrărilor scrise de deţinuţi.

"Prostituţie", doar cu avizul universităţii

Pe de altă parte, profesorii care vor să garanteze pentru calitatea unei lucrări ştiinţifice realizate în afara mediului academic, cum ar fi în cazul "savanţilor" din detenţie, ar putea să aibă nevoie de avizul universităţii unde predau. Ministerul Educaţiei a cerut Consiliului Naţional al Rectorilor o centralizare a tuturor cazurilor de profesori universitari care au girat "lucrările ştiinţifice" ale deţinuţilor, a explicat Sorin Cîmpeanu, preşedintele Consiliului Rectorilor şi fost ministru al Educaţiei. În urma acestui raport, se doreşte ca de acum înainte, niciun profesor universitar să nu mai poată da aviz pe vreo lucrare ştiinţifică care vine din afara universităţii, fără înştiinţarea universităţii unde predă. „Vrem să putem forma un punct de vedere unitar asupra a ceea ce este de făcut în universităţi, pentru a preîntâmpina apariţia unor astfel de situaţii şi mă refer la componenta neplăcută a acestor situaţii, pentru că unele sunt justificate. Sunt oameni care au scris literatură ştiinţifică înainte, nu văd de ce ar trebui opriţi, problema este cu cei care au alte dificultăţi şi care sunt, din păcate, destul de mulţi, gradul de pertinenţă fiind foarte scăzut cu privire la implicarea bruscă în creaţia de literatură ştiinţifică”, a spus Câmpeanu.
În total, profesori din 38 de universităţi de stat şi 24 de universităţi private au coordonat lucrări scrise de către deţinuţi.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.