Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Surse: UNPR ar putea susţine alegerea primarilor în două tururi

Ziarul de Vrancea
2 feb 2016 733 vizualizări
Uniunea şantajează în acest fel PSD, care nu pare interesat de a candida pe liste comune cu UNPR la alegerile parlamentare

Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR) ar putea susţine alegerea primarilor în două tururi dacă nu va fi semnat protocolul cu social-democraţii, au declarat, pentru Agerpres, surse din partid. Sursele citate au precizat că protocolul Alianţei de Centru Stânga înregistrat la tribunal este valabil până în 2020, iar conform acestuia nu ar fi trebuit să se pună problema de liste separate la alegerile locale şi parlamentare. ''Documentul care urmează să fie semnat miercuri va stabili detaliile pentru alegerile locale şi parlamentare. Dacă lucrurile nu vor sta aşa, dacă protocolul nu va fi semnat, pentru UNPR este mult mai avantajos ca alegerile locale să se desfăşoare în două tururi. În acest caz, trebuie să ne gândim la ce este mai avantajos pentru noi, două tururi de scrutin la alegerile locale'', au adăugat sursele citate.
UNPR va semna un protocol de colaborare cu PSD referitor la alegerile locale şi parlamentare din anul 2016, a anunţat, luni, la Senat, preşedintele formaţiunii, Gabriel Oprea. La rândul său, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi, la Sinaia, că social-democraţii vor propune UNPR şi ALDE încheierea la nivel local de acorduri de colaborare pentru alegerile locale, el adăugând că PSD nu va face alianţe cu PNL sau PMP.

Şeful SRM: Virusul Zika nu reprezintă un pericol pentru România

Virusul Zika nu reprezintă în momentul de faţă niciun pericol pentru România, însă cei care călătoresc în America Centrală şi de Sud ar putea să fie expuşi, a declarat ieri pentru Agerpres preşedintele Societăţii Române de Microbiologie (SRM), Alexandru Rafila. Precizarea intervine în contextul în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a apreciat luni că răspândirea virusului Zika, transmis prin înţepătura ţânţarului Aedes aegypti, constituie ''o urgenţă globală de sănătate publică'' întrucât poate fi corelată cu creşterea numărului de nou-născuţi cu malformaţii congenitale înregistraţi în Brazilia în ultima vreme. "În momentul de faţă, nu reprezintă niciun pericol pentru România. Singura problemă poate să fie legată de cei care călătoresc în zonele afectate din America Centrală şi America de Sud, în măsura în care infecţia poate să apară transmisă de ţânţar şi problema este legată de femeile care sunt însărcinate pentru că există o mare probabilitate a asocierii infecţiei cu apariţia unor malformaţii congenitale. În cazul celor care călătoresc nu trebuie luate măsuri speciale doar că trebuie să ţină cont că marea majoritate a cazurilor infectate nu ştiu că sunt bolnave", a afirmat medicul. Potrivit acestuia, aproape 80% dintre cazuri se manifestă asimptomatic, iar restul de 20% cu boală febrilă, dureri articulare, conjunctivite. "Bineînţeles că trebuie să se prezinte la medicul de familie, la cel infecţionist, dacă există o corelaţie între călătorie şi apariţia acestei infecţii. Infecţia poată să apară într-un interval de maximum două-trei săptămâni de la călătorie, atunci sigur că se poate diagnostica şi măsurile de prevenţie sunt legate de o anumită categorie la risc care sunt femeile însărcinate", a spus Rafila.

Comisia juridică a avizat cererea privind urmărirea penală a lui Oprea

Comisia juridică a Senatului a avizat, ieri, favorabil cererea DNA de începere a urmăririi penale împotriva senatorului Gabriel Oprea, acuzat de abuz în serviciu. Decizia Comisiei a fost luată cu 9 voturi "pentru" şi o singură abţinere. Avizul este consultativ, urmând ca plenul Senatului să decidă asupra ridicării imunităţii parlamentare a senatorului UNPR. Potrivit unor surse parlamentare, plenul ar urma să fie convocat miercuri, la ora 10.00, pentru votul în acest caz.
Gabriel Oprea a pledat nevinovat la Comisia juridică şi a cerut chiar retrimiterea dosarului, pe motiv că ancheta nu este de competenţa DNA, ci a Parchetului General. "Nu am cerut nimic în plus faţă de ceilalţi miniştri de interne. Sunt un om care am ajutat justiţia, am respectat legea şi înţeleg foarte bine jocul de putere", a declarat Oprea, după audierea sa la Comisia juridică. El a mai susţinut că a acţionat în baza unor ordine vechi din 1999 care reglementau folosirea coloanelor oficiale de către miniştri. "Ca om politic înţeleg foarte bine momentul acesta politic" a mai spus Oprea refuzând să precizeze la ce se referă atunci când invocă jocuri de putere.
Fostulul ministru de Interne şi senator Gabriel Oprea este acuzat de abuz în serviciu, pentru însoţirea deplasărilor sale de echipaje ale Poliţiei Rutiere, serviciu de care ar fi beneficiat ilegal şi procurorul general Tiberiu Niţu, în baza unui protocol.

Proiect: 1.700 de lei pentru mamele care adoptă copii mai mari de doi ani

Mamele care adoptă copii mai mari de doi ani ar putea beneficia de o indemnizaţie de aproximativ 1.700 de lei şi de concediu de acomodare de un an, potrivit modificărilor aduse legii adopţiei, adoptate, ieri, de Comisia pentru muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor.
Deputaţii din Comisia pentru muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor au amendat proiectul de lege pentru modificarea Legii privind procedura adopţiei, iniţiat de Guvern, la propunerea deputaţilor PNL, pentru ca mamele care adoptă copii cu vârsta mai mare de 2 ani să beneficieze de "o indemnizaţie de 3,4 ISR (Indicatorul Social de Referinţă) şi de concediu de acomodare de maxim 12 luni", acordate la cererea părintelui adoptator, deşi Guvernul propusese o perioadă de 6 luni.
Deputatul PNL Florica Chercheş a explicat ca mamele care adopta copii cu vârsta mai mare de 2 ani ar urma să primească o indemnizaţie de aproximativ 1700 de lei pe lună, iar cele care adopta copii mai mici de doi ani ar urma să beneficieze de prevederile legii în vigoare, adică de indemnizaţia de creştere a copilului. Potrivit preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţiei, Gabriela Coman, proiectul de lege propus de Guvern are ca obiectiv eliminarea obstacolelor care îngreunează procedurile de adopţie pentru copiii români, în România.
Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

O tânără din Singapore şi mama ei, dipărute după ce au plecat spre România

O tânără din Singapore în vârstă de 25 de ani şi mama sa, alături de care a plecat în România luna trecută pentru a întâlni, probabil, un bărbat cunoscut pe internet, sunt dispărute de 10 zile. Yap Lay Leng, care ocupa un post de funcţionar administrativ, a luat cu ea bani cash şi patru librete de bancă, ce conţineau economii în valoare de cel puţin 40.000 de dolari, potrivit publicaţiei Shin Min Daily News. Ea şi mama sa, Foo Li Kheng, în vârstă de 61 de ani, lipsesc de 10 zile, iar încercările familei de a le contacta au fost zadarnice. Tatăl ei, care s-a prezentat cu numele de Yap, a declarat pentru publicaţia citată că este îngrijorat că femeile ar putea fi victimele unei escrocherii. În cursul zilei de 22 ianuarie, soţia lui Yap, Foo, care era casnică, a plecat să se întâlnească cu fiica ei, pentru a lua prânzul împreună. Yap a spus că aceea a fost ultima oară când a avut vreun contact cu ele.
În dimineaţa următoare, când s-a întors de la serviciu, el a văzut că soţia şi fiica sa nu erau acasă şi că paşapoartele lor lipseau.
Aflând despre călătoria misterioasă de pe extrasul de cont al fiicei sale, el şi-a dat seama să cele două femei au plecat din Singapore spre oraşul german Frankfurt, îmbarcându-se apoi la bordul unui avion cu destinaţia Bucureşti. Ele au cumpărat biletele de întoarcere pentru data de 16 aprilie.
Yap a mai spus că în luna decembrie fiica sa i-a sugerat că va vizita Europa pentru a vedea zăpada, însă el nu a fost de acord. Yap crede că fiica sa plănuia să întâlnească un amic pe care l-a cunoscut pe internet. El a mai spus că cele două femei nu au făcut rezervare la hotel, suspectând că au fost aşteptate de cineva la aeroport.
Ministerul Afacerilor Externe (MFA) din Singapore a anunţat că a contactat autorităţile române pentru ca acestea să ofere ajutor familiei celor două femei.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.