Național

DNA anchetează Fiscul în dosarul securistului Dan Voiculescu

Ziarul de Vrancea
2 feb 2016 991 vizualizări
Procurorii anticorupţie s-au autosesizat după ce ANAF a întarziat să recupereze prejudiciul în dosarul în care patronul grupului Intact a fost condamnat la zece ani de închisoare

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) s-a sesizat din oficiu privind neexecutarea de către ANAF a hotărârii judecătoreşti în cazul lui Dan Voiculescu în legătură cu recuperarea prejudiciului în dosarul ICA, au declarat surse judiciare pentru Agerpres. Potrivit surselor judiciare, la dosarul deschis de DNA a fost ataşată o adresă a judecătoarei Camelia Bogdan, preşedintele completului de la Curtea de Apel Bucureşti care a dat sentinţa definitivă în dosarul ICA. De asemenea, procurorii fac cercetări în legătură cu alte hotărâri definitive care nu au fost puse în executare.
Recent, ANAF a solicitat judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti lămuriri în legătură cu modul în care trebuie pusă în executare sentinţa privind recuperarea prejudiciului în dosarul ICA, printre care se află şi sediul trustului Intact. ANAF susţine că avocaţii familiei Voiculescu au deschis mai multe procese în civil, prin care au blocat procedura de executare silită. Curtea de Apel Bucureşti a decis, săptămâna trecută, că nu există niciun impediment pentru ca ANAF să confişte imobilele dobândite de Voiculescu prin privatizarea frauduloasă a ICA.
Pe 8 august 2014, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat definitiv la 10 ani de închisoare cu executare pe fostul colaborator al Securităţii, Dan Voiculescu, iar Gheorghe Mencinicopschi, fost director general al ICA, a primit 8 ani de închisoare. De asemenea, Sorin Pantiş, fost director general executiv Grivco SA, a primit 7 ani de închisoare iar Corneliu Popa, fost director general al ADS, a fost condamnat la 8 ani de închisoare. Judecătorii au dispus confiscarea mai multor proprietăţi, terenuri şi imobile aparţinând lui Dan Voiculescu, "care vor trece în patrimoniul statului libere de orice sarcini".
Totodată, instanţa a confiscat de la Camelia şi Corina Voiculescu aproximativ 3 milioane de lei reprezentând contravaloarea a aproape 10 milioane de acţiuni deţinute la SC Compania de Cercetări Aplicative şi Investiţii SA (fostă SC ICA SA), donate de Dan Voiculescu fiecăreia.

S-a bătut şaua pană a priceput Niţu

Procurorul general, Tiberiu Niţu, aflat în centrul unui scandal după ce DNA l-a acuzat că a beneficiat ilegal de coloana oficială, şi-a anunţat ieri demisia din funcţie. El a invocat faptul că numele său şi funcţia pe care o reprezintă sunt asociate "în mod artificial" cu o situaţie de natură să aibă consecinţe asupra imaginii instituţiei pe care o conduce. Niţu susţine că nu a solicitat şi nu a beneficiat de coloană oficială în sensul în care această noţiune este definită prin lege şi că i s-a asigurat un dispozitiv de însoţire şi protecţie. "Stabilirea unui anumit nivel de protecţie pentru diverse categorii de demnitari şi punerea în practică a măsurilor de protecţie sunt atributul instituţiilor specializate ale statului şi nu al beneficiarului protecţiei", s-a apărat Tiberiu Niţu. El a precizat că "măsurile de protecţie asigurate procurorului general al României de către instituţiile specializate ale statului sunt proporţionale cu riscurile potenţiale la care acesta este expus în exercitarea anumitor atribuţii de serviciu, astfel cum acestea sunt prevăzute de legislaţia în vigoare".
Tiberiu Niţu este procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din 16 mai 2013. El a fost numit pe această funcţie pe o perioadă de trei ani.
Luni, premierul Dacian Cioloş şi ministrul Justiţiei, Raluca Prună, s-au întalnit cu preşedintele Klaus Iohannis pentru a discuta despre situaţia lui Niţu. Discuţiile au fost interpretate de mai mulţi comentatori ca un mesaj adresat procurorului şef să demisioneze, în caz contrar urmand să fie revocat.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.