Național

Şanse infime ca Romania să devină parte a programului Visa Waiver în 2016

Ziarul de Vrancea
2 feb 2016 904 vizualizări
Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm, a declarat, ieri, că nu este foarte optimist cu privire la şansele României de a deveni parte a programului Visa Waiver în 2016, având în vedere că participanţii români la acest program au o rată de refuz mai mare decât procentul minim legal de 3%, dar şi perspectivele reduse ca această prevedere să fie modificată dat fiind contextul politic din SUA.

"Legea americană cere ca participanţii la programul Visa Waiver să aibă o rată de refuz nu mai mare de 3%. Ultimele statistici cu rata de refuz în cazul României, publicate acum mai bine de un an, arată că, deşi evoluţia era în direcţia bună, rata de refuz era încă în mod considerabil mai mare de 3% şi, de aceea, România nu se califică încă pentru acest program", a afirmat Klemm, la o masă rotundă cu jurnaliştii. El a precizat că, în condiţiile în care rata de refuz în cazul României rămâne "în jur de 10%" şi contextul politic nu este favorabil modificării legii astfel încât procentul minim să fie crescut, îi este foarte greu să fie optimist în legătură cu includerea României în programul Visa Waiver. "Potrivit legislaţiei actuale, există un număr de paşi procedurali legali care trebuie făcuţi şi rata de refuz al aplicanţilor români pentru viză trebuie să scadă sub un anumit procent legal. În ceea ce priveşte paşii care trebuie făcuţi, în afară de rata de refuz, practic toţi aceşti paşi au fost făcuţi. Este un acord care a fost semnat anul trecut în octombrie care încă trebuie ratificat în Parlamentul României, dar toate celelalte cerinţe au fost, practic, îndeplinite. Acum este important să scadă rata de refuz", a explicat Klemm.
Diplomatul american a vorbit şi despre rolul pe care Statele Unite l-ar putea avea astfel încât să scadă rata de refuz în cazul României. "Trebuie să explicăm românilor care sunt cerinţele pentru a fi eligibili în obţinerea unei vize de non-imigrant pentru a merge în SUA. Dacă am face o treabă mai bună pentru a explica românilor aceste cerinţe, nu numai aici în Bucureşti, dar în toată ţara, i-ar putea descuraja într-un sens pozitiv să aplice pentru viză pe cei care este puţin probabil că se califică. Este foarte scump, nu este ieftin să aplici pentru viză şi practic 10% dintre cei care aplică, nu numai că nu obţin viză, dar fac şi o investiţie financiară", a susţinut ambasadorul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.