Național

MOZAIC STIRI NATIONALE:O nouă sesiune parlamentară, o nouă dezamăgire?

Ziarul de Vrancea
31 ian 2016 809 vizualizări
Deputaţii şi senatorii, care revin astăzi la muncă, urmează să dezbată în săptămanile următoare mai multe legi sensibile n

Deputaţii şi senatorii se întorc astăzi la muncă, în prima sesiune parlamentară din 2016 şi penultima din mandat, sesiune care se va desfăşura sub semnul alegerilor locale din iunie, scrutin premergător parlamentarelor de la sfârşitul anului.
Parlamentarii se vor întalni, mai întai, în cadrul şedinţelor de grup pentru a-şi alege noi lideri sau pentru a-i reconfirma pe cei existenţi. Astfel, la PSD Marian Neacşu va fi înlocuit cel mai probabil de Florin Pâslaru ca şef al deputaţilor. UNPR a anunţat că se va separa în Parlament de PSD, demersurile urmând să fie iniţiate în prima zi a noii sesiuni.
Aleşii îşi vor împărţi şi funcţiile din cele două Birouri Permanente, recompensate cu salarii semnificativ mai mari decât cele care intră în buzunarele parlamentarilor ''de rând''.
Sesiunea va debuta sub semnul controverselor legate de modul de alegere a primarilor, PNL insistând asupra revenirii la două tururi de scrutin în condiţiile în care este susţinut în acest demers doar de cei de la Mişcarea Populară. Discuţii pe această temă vor avea loc între premierului Dacian Cioloş şi reprezentanţii partidelor chiar odată cu revenirea parlamentarilor la muncă. Iniţiativa legislativă în acest sens a fost respinsă de Comisia juridică a acestui for în luna decembrie. Proiectul a fost depus de liberali în septembrie, iar Camera Deputaţilor este for decizional.
O altă lege importantă care aşteaptă votul parlamentarilor este cea privind darea în plată, trimisă spre reexaminare de preşedintele Klaus Iohannis la finalul anului trecut şi asupra căreia există un acord de principiu în rândul forţelor politice.

Rămane Oprea fără imunitate?

Senatul îşi va începe activitatea în 2016 cu votul asupra solicitării DNA de avizare a începerii urmăririi penale în cazul fostului vicepremier Gabriel Oprea. Liderul UNPR le-a cerut senatorilor să îi ridice imunitatea, fără să îşi arate însă disponibilitatea de a demisiona. Dincolo de declaraţiile oficiale, potrivit cărora partidele vor vota favorabil cererea DNA, votul în cazul celor care au probleme cu justiţia este secret cu bile şi se decide de cele mai multe ori prin negocieri individuale, cu atât mai mult cu cât numărul mai mic al aleşilor din Senat permite aceste "aranjamente". Odată cu începerea noii sesiuni parlamentare ar putea fi reluate dezbaterile pe marginea modificărilor care trebuie aduse Codului Penal şi de Procedură Penală, ca urmare a criticilor din Raportul elaborat de CE în cadrul mecanismului MCV.
De asemenea, parlamentarii au încheiat anul 2015 votând privilegii pentru ei şi colegii de partid din teritoriu - pensii speciale pentru actuali şi foşti membri ai Legislativului şi pentru aleşii locali. În cazul legii privindu-i pe aceştia din urmă, deputaţii şi senatorii vor trebui să pună de acord actul normativ cu decizia CCR care l-a declarat neconstituţional.

Ce se întamplă cu traseiştii

O altă ordonanţă contestată este OUG 55, cunoscută ca "Ordonanţa Dragnea" sau "Ordonanţa traseiştilor". Ordonanţa 55 a fost emisă înaintea alegerilor prezidenţiale din 2014 şi prevedea că, pe o perioadă de 45 de zile, aleşii locali pot opta să treacă la alt partid fără să-şi piardă mandatele. Potrivit unui raport Expert Forum, publicat în ianuarie 2015, peste 5.000 de aleşi locali, între care 552 de primari, au migrat la alte partide după adoptarea OUG, marele câştigător fiind PSD, către care s-au îndreptat 79 la sută dintre primarii care au migrat, iar marii perdanţi, PNL şi PDL.
Ulterior, OUG 55/2014 a fost declarată neconstituţională, iar Camera Deputaţilor a decis, în februarie 2015, respingerea ei, adoptând însă un amendament criticat de PNL care arată că primarii şi consilierii care au trecut la alt partid pe baza ordonanţei nu-şi vor pierde mandatele.

Sute de semnături de susţinere pentru profesorul acuzat că umileşte elevii

Actuali şi foşti elevi ai lui Nicolae Souca, profesor la un colegiu din Braşov, acuzat de unii elevi că i-ar lovi şi supune la pedepse corporale, au lansat o petiţie online, care a strâns aproape 600 de semnături, precum şi o pagină pe Facebook, pentru susţinerea cadrului didactic. Foştii elevi ai profesorului de la Colegiul Naţional de Ştiinţe ale Naturii ”Emil Racoviţă” Braşov au înfiinţat pe site-ul de socializare Facebook pagina "şi noi am fost elevii prof. Souca", unde au postat mesaje de încurajare şi suţinere a profesorului de chimie, acum în vârstă de 65 de ani, în parg de pensionare.
Printre foştii elevi care au postat mesaje pe pagina de susţinere se află şi directorul medical al Spitalului Judeţean Braşov, dr. Dan Grigorescu, care a postat următorul mesaj: "Domnului Profesor Souca, cu dragoste! Fruntea sus, domnule profesor! Nu vă daţi seama cât bine v-au făcut reclamantele? Câte elogii la final de carieră... şi sunt exprimate cât sunteţi în viaţă! Nu mulţi dascăli dedicaţi au avut parte de o astfel de recunoaştere a valorii. Iar dacă, dezamăgit de cele întâmplate, aţi avea de gând să nu vă apăraţi, nu uitaţi: Nu există «nu ştiu, nu pot, lasă că merge şi aşa...» E momentul să vă urmaţi această credinţă! Aşa că, încă o dată, fruntea sus!".
"Un profesor pasionat, exigent, care a ştiut să fie aproape de elevii săi, să îi impulsioneze, să nu-i lase pradă nepăsării şi să rămână prezent în sufletul elevilor săi mulţi ani după absolvire. E păcat că nişte tineri care ar fi trebuit să fie preocupaţi de învăţătură, au preferat să iasă în felul acesta în evidenţă", este un alt mesaj al unui fost elev.
La rândul său, profesorul Nicolae Souca a ţinut să le mulţumească tuturor celor care nu l-au uitat şi îl susţin: "Mă bucur că nu m-aţi uitat şi sunteţi alături de mine, aşa cum am fost şi eu alături de voi cândva... Oameni adevăraţi au fost şi mai sunt încă. Mii de mulţumiri", a spus profesorul.
Joi, câţiva elevi ai liceului au cerut desfacerea contractului de muncă al profesorului de chimie, care lucrează de peste 40 de ani în învăţământ, pe motiv că acesta îi jigneşte şi îi supune la pedepse corporale, Inspectoratul şcolar deschizând o anchetă. Mai mulţi elevi au susţinut că profesorul îi înjură, îi loveşte sau îi pune să facă flotări dacă nu ştiu lecţia.

Zgonea a primit în 2015 cadouri de aproape 3000 de euro

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a primit în anul 2015, în urma activităţilor de protocol, cadouri în valoare de aproape 3000 de euro.
Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul oficial al Camerei Deputaţilor, cel mai scump cadou este o harpă în miniatură sculptată din lemn vechi de 5000 de ani (stejar, tisă şi pin), care i-a fost oferită de preşedintele Parlamentului Irlandei, Sean Barrett, a cărei valoare a fost estimată la 200 de euro. Sean Barret i-a mai oferit lui Valeriu Zgonea, tot anul trecut, şi o figurină din ceramică, cu o înălţime 31 cm, care valorează 150 de euro.
Cele 29 de cadouri în valoare de aproximativ 3000 de euro declarate de Valeriu Zgonea au rămas în patrimoniul instituţiei.

Oprea: UNPR candidează singură la alegerile locale

Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR) va candida singură la alegerile locale din acest an, stabilindu-şi ca obiectiv strategic minimum 10% din voturile electoratului, a declarat sâmbătă, la Braşov, preşedintele formaţiunii, Gabriel Oprea. El a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, că săptămâna trecută a avut o întâlnire cu liderul PSD, Liviu Dragnea, şi au convenit ca ambele formaţiuni să candideze separat la alegerile locale, urmând ca, la alegerile parlamentare, să meargă cu liste comune. Oprea a mai spus că nici la locale nu sunt excluse alianţele între PSD şi UNPR, dacă organizaţiile decid acest lucru.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.