Național

Parlamentarii, corigenţii raportului pe justiţie

Ziarul de Vrancea
27 ian 2016 681 vizualizări
Pentru al treilea an consecutiv, Comisia Europeană laudă progresele Romaniei în lupta împotriva corupţiei, în ciuda lamentărilor unor politicieni de la Bucureşti şi a presei pe care o controlează. Tratamentul preferenţial de care se bucură parlamentarii în faţa justiţiei rămane principala critică a noului raport MCV

România a continuat să obţină progrese pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite împreună cu Uniunea Europeană, dar sunt necesare eforturi suplimentare în combaterea corupţiei la toate nivelurile şi pentru asigurarea independenţei justiţiei, recomandă raportul Comisiei Europene elaborat prin instrumentul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).
"Independenţa sistemului judiciar şi respectarea hotărârilor judecătoreşti continuă să se confrunte cu provocări. Reforma codurilor penale este pusă sub semnul întrebării în Parlament. Deciziile adoptate de Parlament cu privire la faptul de a permite sau nu organelor de urmărire penală să îi trateze pe parlamentari ca pe nişte cetăţeni obişnuiţi sunt în continuare lipsite de criterii obiective", arată raportul. "Există măsuri îmbunătăţite de combatere a corupţiei generale, dar nu la scara şi cu voinţa politică necesară pentru a remedia această problemă, care este recunoscută pe scară largă drept o problemă sistemică. Reforma sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei continuă să fie chestiuni importante pentru societatea românească, capabile să inspire demonstraţii publice la scară largă, şi este nevoie în continuare de sprijin pentru consolidarea reformei în vederea asigurării caracterului ireversibil al progreselor", subliniază CE.


"Comisia salută cooperarea constructivă pe care a avut-o cu autorităţile române pe parcursul anului trecut, precum şi angajamentul politic al guvernului de a continua reformele şi de a combate corupţia. Anul 2016 va fi un an-test în multe privinţe. Se va putea evalua cât de profund este ancorată reforma în funcţie de proeminenţa aspectelor legate de integritate în numirile în funcţii de conducere din cadrul sistemului judiciar şi în verificarea candidaturilor la viitoarele alegeri", continuă raportul.
Comisia Europeană recomandă României să ia măsuri astfel încat magistraţii să nu mai facă obiectul unor critici personale în exercitarea funcţiilor lor. "Integritatea ar trebui să fie principiul călăuzitor în viaţa publică, iar cadrul juridic şi instituţiile din domeniul integrităţii să fie concepute pentru a promova acest obiectiv. Este important să se îmbunătăţească acceptarea publică şi punerea în aplicare eficient a normelor în materie de incompatibilitate şi să se pună accentul pe prevenirea incompatibilităţii şi a conflictului de interese", mai arată Comisia Europeană. "Ar trebui să se adopte criterii obiective pentru luarea şi motivarea deciziilor cu privire la suspendarea imunităţii parlamentarilor şi să se asigure că imunitatea nu este folosită pentru a se evita cercetarea şi urmărirea penală a infracţiunilor de corupţie", insistă CE.

Raluca Prună: Un raport pozitiv

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat ieri că raportul MCV arată progresele sistemului judiciar, DNA, ÎCCJ, ANI şi parchetele confirmând un trend ascendent în eficienţa combaterii corupţiei. Ea a mai spus că, după 10 ani de la instituirea MCV şi după trei rapoarte pozitive consecutive, se poate vorbi despre premisele finalizării mecansimului, într-un orizont de timp apropiat. Ministrul a amintit că în chestiunea imunităţilor parlamentare Comisia nu a putut constata un progres. În context, ea a afirmat că speră ca membrii Parlamentului să citească raportul astfel încât "să ne putem aşeza la masă pentru a vedea ce este de făcut".

Tăriceanu strambă din nas

Pe de altă parte, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat ieri că rapoartele MCV ''nu i se par deloc obiective'' şi că le priveşte cu din ce în ce mai puţin interes. "Nu mi se pare deloc corect modul în care procedează Comisia Europeană faţă de progresele enorme pe care le-a făcut România în ultimii ani în toate privinţele şi de aceea vă spun că privesc cu din ce în ce mai puţin interes aceste raporturi care nu mi se par deloc obiective", a declarat Tăriceanu.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.