Național

Parchetul General, decapitat de DNA?

Ziarul de Vrancea
25 ian 2016 742 vizualizări
Procurorul general Tiberiu Niţu ar fi beneficiat ilegal de coloana oficială a Poliţiei, în baza unui protocol încheiat cu ministerul de Interne, condus la acea dată de Gabriel Oprea. Informaţia apare într-un referat al DNA, prin care procurorii cer începerea urmăririi penale a senatorului UNPR, nu şi a procurorului general. Işi va da demisia Tiberiu Niţu?

DNA a cerut, ieri, aviz pentru urmărirea penală a fostului ministru de Interne Gabriel Oprea, acuzat de abuz în serviciu, pentru însoţirea deplasărilor sale de echipaje ale Poliţiei Rutiere, serviciu de care ar fi beneficiat ilegal şi procurorul general Tiberiu Niţu în baza unui protocol.
Procurorii DNA trebuie să obţină avizul Senatului pentru a începe urmărirea penală pe numele lui Gabriel Oprea. În acest sens, procurorul şef al DNA a trimis procurorului general referatul cauzei în vederea sesizării Senatului, precum şi un număr de 15 volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală. Tiberiu Niţu s-a abţinut de la soluţionarea solicitării DNA, care urma să fie preluată de prim adjunctul procurorului general, Bogdan Licu. Acesta din urmă şi-a făcut doctoratul cu profesorul universitar Gabriel Oprea şi este suspectat că şi-a plagiat teza. Aseară, Bogdan Licu a anunţat că se abţine şi el în acest dosar, atribuţia urmand să îi revină procurorului Codruţ Olaru, adjunct al procurorului general.

Însoţit "în cvasitotalitatea deplasărilor"

Potrivit DNA, Oprea se face vinovat de două infracţiuni de abuz în serviciu, una constând în folosirea resurselor umane şi materiale ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) pentru a asigura, în mod nelegal, însoţirea deplasărilor efectuate în perioada în care era ministru cu echipaje ale Poliţiei Rutiere, iar cealaltă constând în încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general, Tiberiu Niţu, a beneficiat, în mod nelegal, de însoţirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale Poliţiei Rutiere.
În perioada ianuarie 2014 - noiembrie 2015, Oprea Gabriel a deţinut funcţia de ministru al Afacerilor Interne. În toată această perioadă, demnitarul a beneficiat de însoţire permanentă cu echipaje ale Poliţiei Rutiere, cu încălcarea condiţiilor prevăzute de lege, arată DNA. În cazul miniştrilor, actul normativ prevede că aceştia pot beneficia de însoţire cu echipaje ale poliţiei rutiere doar în situaţii deosebite, care impun deplasarea în regim de urgenţă. Din probele administrate a rezultat că, în perioada menţionată, Oprea a fost însoţit "în cvasitotalitatea deplasărilor", într-un regim rezervat de lege exclusiv preşedintelui României, preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului şi prim-ministrului. Aceste misiuni, precizează anchetatorii, includeau deplasările zilnice la sediul ministerului şi cele săptămânale la şedinţele de Guvern, împrejurări care nu pot fi calificate ca situaţii deosebite în sensul avut în vedere de legiuitor. "Totodată, Poliţia Rutieră însoţea deplasările la destinaţii cu vădit caracter privat (vizite particulare, sediile unor partide politice, restaurante, revenirea zilnică la locuinţa personală), inclusiv în afara programului de lucru şi în zilele nelucrătoare, situaţii în care nu poate fi justificată în mod obiectiv o urgenţă", mai spune DNA.

Poliţiştii erau permanent la dispoziţia lui Oprea

Procurorii arată totodată că în cadrul Poliţiei Capitalei, care asigură însoţirea coloanelor oficiale, au fost desemnaţi "lucrători care aveau ca atribuţii exclusive însoţirea ministrului, într-o structură permanentă care presupunea asigurarea concomitentă a trei poliţişti pentru fiecare post (două schimburi şi o rezervă)". "Lucrătorii erau permanent la dispoziţia ministrului, aşteptându-l după fiecare deplasare în imediata apropiere a destinaţiei", precizează DNA.
Din probele administrate rezultă că ministrul Gabriel Oprea realiza în medie aproximativ cinci deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoţit de echipaje ale Poliţiei Rutiere.  Procurorii arată că, prin aceste fapte, a fost produsă o vătămare a intereselor legitime ale Poliţiei Capitalei, fiind deturnate resursele Poliţiei Rutiere care ar fi trebuit să contribuie la fluidizarea circulaţiei.   Din probele administrate, a reieşit că activitatea de însoţire se realiza cu ştiinţa şi acceptul ministrului, care a dispus cu privire la modalitatea în care să se realizeze însoţirea. Totodată, a mai rezultat şi că au existat situaţii în care ministrului i s-a propus ca anumite deplasări private să se realizeze fără însoţirea poliţiei rutiere, însă acesta a solicitat în mod expres prezenţa echipajelor.

"Tiberiu Niţu va trebui să demisioneze rapid"

Oprea mai este acuzat de abuz în serviciu şi pentru încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general Tiberiu Niţu a beneficiat, în mod nelegal, de însoţirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale Poliţiei Rutiere.
DNA arată că, la data de 4 aprilie 2014, la Ministerul Afacerilor Interne s-a înregistrat Protocolul nr. 12 privind cooperarea în domeniul circulaţiei rutiere, încheiat cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Temeiurile legale invocate în fundamentarea protocolului au fost două legi în vigoare, deşi "niciunul din cele două acte normative nu include procurorul general printre persoanele îndreptăţite a beneficia de însoţire cu echipaje ale Poliţiei Rutiere". "În condiţiile în care procurorul general nu era îndreptăţit să beneficieze de însoţire cu echipaje ale poliţiei rutiere potrivit prevederilor H.G. nr. 1.391/2006, fapta ministrului a produs o vătămare a intereselor legitime şi un prejudiciu material Direcţiei generale de poliţie a municipiului Bucureşti, precum şi un folos necuvenit procurorului general al Parchetului de pe lângă

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", susţine DNA.

Tiberiu Niţu a refuzat ieri să comenteze informaţiile făcute publice de DNA.
"Tiberiu Niţu va trebui să demisioneze rapid. Din cate văd, chiar DNA i-a lăsat portiţa asta, să plece înainte de a începe urmărirea penală împotriva lui. Este, cred, tot ce puteau face pentru şeful lor, pe hartie, pentru a salva ce se mai poate din prejudiciul de imagine adus de Niţu justiţiei", este de părere jurnalistul Dan Tăpălagă, fost purtător de cuvant la Ministerul Justiţiei.
DNA a deschis pe 5 noiembrie acest dosar ca urmare a unui denunţ, având ca obiect legalitatea folosirii repetate a dispozitivelor de însoţire în trafic, de către conducătorii de instituţii. Surse judiciare au declarat că denunţul a fost făcut de o organizaţie neguvernamentală, iar plângerea a vizat folosirea coloanelor de către Gabriel Oprea, Tiberiu Niţu, procurorul general al României, şi Patriarhul Daniel.
Deschiderea anchetei de către DNA a urmat accidentului din 20 octombrie în care poliţistul Bogdan Cosmin Gigină (28 de ani) de la Brigada Rutieră a Capitalei a murit după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Ştirbei Vodă din Capitală, în timp ce asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului Gabriel Oprea.

Oprea se crede o victimă a jocurilor politice

Senatorul Gabriel Oprea a declarat, ieri, că se consideră nevinovat. ''În primul rând, respect şi am respectat legile României în toată activitatea mea. Mă consider nevinovat, iar acest lucru se va confirma mai devreme sau mai târziu'', a afirmat Oprea, spunând că este obligaţia procurorilor să verifice orice suspiciuni privind posibile încălcări ale legii. ''Am sprijinit justiţia şi DNA pe tot parcursul activităţii mele politice şi le voi sprijini în continuare (...) Consider că am aceleaşi drepturi în faţa justiţiei ca orice alt român. Voi sprijini demersurile pentru aflarea adevărului şi nu voi îngreuna mersul anchetei. În egală măsură îmi voi apăra drepturile de cetăţean'', a mai spus fostul ministru de Interne. Oprea a mai susţinut că orice activitate politică presupune riscuri, inclusiv acela de a deveni o ''victimă colaterală'' în lupta pentru putere a unora sau altora.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.