Național

MOZAIC STIRI NATIONALE:GRECO: România arată o voinţă fără precedent de combatere a corupţiei

Ziarul de Vrancea
22 ian 2016 514 vizualizări
Organismul din subordinea Consiliului Europei laudă lupta anticorupţie din ţară noastră şi formulează mai puţine recomandări autorităţilor romane decat altor state

România manifestă o voinţă fără precedent de combatere a infracţiunilor de corupţie din instituţiile publice, se arată într-un raport adoptat de Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO), publicat vineri de Consiliul Europei.
Totuşi, raportul cere autorităţilor române să intensifice eforturile de prevenire a corupţiei prin dezvoltarea unor reguli de integritate pentru parlamentari şi prin mărirea eficienţei măsurilor existente pentru judecători şi procurori. "România a făcut paşi importanţi privind investigarea şi judecarea actelor de corupţie. Acum trebuie să dezvolte un sistem de prevenire mai robust şi mai eficient, care să rezolve situaţiile problematice încă înainte de a se transforma în acte infracţionale", a afirmat secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland.
Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO), un organism al Consiliului Europei (CoE) înfiinţat în 1999 în vederea monitorizării nivelului de conformitate a statelor membre cu standardele anticorupţie, a adoptat Raportul de evaluare privind România în cadrul reuniunii plenare din perioada 30 noiembrie - 4 decembrie 2015.
Raportul formulează 13 recomandări pentru autorităţile române, dintre care nouă în ceea ce priveşte prevenirea corupţiei în rândul membrilor Parlamentului şi patru cu privire la judecători şi procurori. Astfel, România se plasează sub media de 14 recomandări corespunzătoare celor 34 de state membre GRECO ale căror rapoarte de evaluare au fost adoptate până în prezent.
Recomandările în ceea ce priveşte activitatea Parlamentului României vizează creşterea gradului de transparenţă şi acces al cetăţeanului la informaţii privind activitatea legislativă, transparentizarea activităţilor de lobby, adoptarea şi aplicarea eficientă a unui cod etic al parlamentarului, consolidarea sistemului de restricţii cu privire la cadouri, ospitalitate, favoruri şi alte beneficii pentru parlamentari. Totodată, raportul evidenţiază necesitatea clarificării regimului conflictului de interese şi al incompatibilităţilor, solicitând un rol proactiv din partea ANI în gestionarea ex oficio a cazurilor privind membrii Parlamentului. Nu în ultimul rând, GRECO solicită clarificări privind sistemul de imunităţi şi îmbunătăţirea acestuia inclusiv prin reglementarea unor criterii clare şi obiective privind deciziile de ridicare a imunităţii.

Ioan Niculae îşi reneagă cărţile scrise în penitenciar

Judecătorii de la Tribunalul Dâmboviţa au amânat din nou, vineri, pronunţarea în dosarul privind eliberarea condiţionată din penitenciar a omului de afaceri Ioan Niculae. În cadrul şedinţei de judecată, procurorul DNA Ploieşti a solicitat Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor date cu privire la realitatea unui pontaj făcut în cazul lui Ioan Niculae cu ocazia scrierii unei lucrări ştiinţifice de către acesta, pontaj în privinţa căruia există dubii că ar fi real. Tot procurorul DNA Ploieşti a solicitat în instanţă să se emită o adresă către Universitatea Bucureşti, pentru ca specialiştii să se pronunţe şi să transmită dacă publicarea unui material într-o revistă cu caracter ştiinţific echivalează cu publicarea unei lucrări ştiinţifice.
În acest context, Ioan Niculae a cerut în instanţă ca judecătorii să nu mai ţină cont de zilele de libertate pe care le-a câştigat în urma publicării cărţilor pe care le-a scris în perioada de detenţie. Aceasta este a doua oară când Tribunalul Dâmboviţa amână pronunţarea în dosarul de eliberare condiţionată a lui Ioan Niculae, dosar înregistrat la Tribunalul Dâmboviţa în 17 noiembrie 2015. Următorul termen a fost stabilit pentru 19 februarie.
În dosarul "Mită la PSD", în 2 aprilie 2015, Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat pe Ioan Niculae la doi ani şi şase luni de închisoare, pe Gheorghe Bunea Stancu la trei ani de închisoare, pe Gheorghe Teodorescu şi Viorel Bărac la doi ani şi şase luni cu executare.

Preşedintele Moldovei, invitat în Romania

Preşedintele Klaus Iohannis a avut joi seara o convorbire telefonică cu omologul său moldovean, Nicolae Timofti, cei doi discutând despre situaţia social-politică de la Chişinău. Potrivit unui comunicat de presă al Preşedinţiei R. Moldova, în cadrul convorbirii, preşedintele Iohannis a reafirmat că, prin învestirea noului Guvern de la Chişinău, s-a făcut un pas important în depăşirea crizei politice şi în ideea implementării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. De asemenea, sursa citată mai precizează că a fost reafirmată disponibilitatea celor două state de a coopera intens în plan politic, economic şi social, iar preşedintele Timofti i-a mulţumit omologului său român pentru susţinerea constantă pe care o acordă România Republicii Moldova. Klaus Iohannis l-a invitat pe Nicolae Timofti să facă o vizită oficială în România, invitaţie care a fost acceptată, vizita urmând să aibă loc în viitorul apropiat.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.