Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: ”Drama” unor hoţi beţi: Damigenele cu vin s-au spart pe drum

Ziarul de Vrancea
14 ian 2016 697 vizualizări
Doi bărbaţi în stare ebrietate au revenit de trei ori într-o locuinţă pentru a fura băutură, potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.

 Iniţial, aceştia l-au bătut pe proprietar şi i-au furat un recipient de sticlă cu vin, după care s-au întors de două ori la locuinţa persoanei vătămate pentru că de fiecare dată au spart damigenele pe drum. "În noaptea de 6/7 ianuarie, în jurul orelor 2,00, inculpaţii, care se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice, s-au deplasat la locuinţa persoanei vătămate Opriş B. Ştefan, au pătruns în interior prin forţarea uşii de acces, i-au aplicat amândoi mai multe lovituri în zona feţei, cauzându-i leziuni ce necesită 5-6 zile de îngrijiri medicale şi au sustras un bidon din sticlă conţinând circa 25 de litri de vin. Din cauza loviturilor aplicate şi a stării de ebrietate în care se găsea, persoana vătămată şi-a pierdut cunoştinţa şi şi-a revenit doar a doua zi dimineaţa. Inculpaţii au intenţionat să se deplaseze la martorul Grebenar Marius şi să consume la locuinţa acestuia alcoolul sustras, dar pe drum au spart bidonul din sticlă. Din acest motiv, inculpaţii s-au întors la locuinţa persoanei vătămate şi au mai sustras un bidon din sticlă conţinând cantitatea de 50 de litri de vin. Pe drum spre locuinţa martorului, inculpaţii au spart din nou bidonul din sticlă. Inculpaţii au revenit pentru a treia oară la locuinţa persoanei vătămate şi au sustras încă un bidon din sticlă conţinând cantitatea de 50 de litri de vin", arată procurorii, citaţi de Agerpres.

Parlamentar: Mergem la Oslo să aflăm adevărul despre familia Bodnariu

Delegaţia de parlamentari care va merge în Norgevia îşi propune să afle adevărul despre situaţia mai multor familii de români ai căror copii au fost plasaţi în familii surogat şi să le ceară parlamentarilor norvegieni să-şi armonizeze legislaţia cu cea europeană, susţine deputatul PNL Mircea Dolha. Delegaţia, formată din membri ai Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor - Maria Grecea, Ovidiu Iane, Aurelian Mihai şi preşedintele Comisiei, Mircea Lubanovici, va face o vizită de trei zile în Norvegia, în perioada 19 – 22 ianuarie. Miercuri, 20 ianuarie, deputaţii vor merge la familia Bodnariu, a anunţat ieri deputatul liberal Mircea Dolha.
El a precizat că delegaţia intenţionează să vorbească cu vecinii familiei Bodnariu, educatorii şi învăţătorii copiilor pentru "a vedea ce familie este, pentru a afla adevărul". Deputatul a mai spus că a constatat cu "nemulţumire" că există o barieră de comunicare între partea norvegiană şi partea Română. "Vrem să aflăm doar adevărul. Nu mergem să acuzăm nici autoritatea pentru protecţia copilului de acolo, nu mergem să acuzăm nici familia Bodnariu, mergem pentru că vrem doar să aflăm că s-au respectat toate normele legale în acest caz, dar şi în alte cazuri şi că aceşti cetăţeni români sunt bine reprezentaţi, mai mult decât a putut s-o facă până în prezent Ambasada României de acolo, dar şi Ministerul Afacerilor Externe şi Guvernul României", a mai spus deputatul. Dolha a mai susţinut că în acest caz Guvernul a purtat discuţii cu partea norvegiană cu "foarte multe mănuşi de catifea groasă", însă parlamentarii vor avea "un limbaj direct, pragmatic, politic" cu omologii lor parlamentari şi cu reprezentanţi ai Ministerului Copilului şi ai altor instituţii.
Parlamentarul a spus că delegaţia va cere repatrierea copiiilor şi că deplasarea în Norvegia are loc pentru că există 11 cazuri de familii de români ai căror copiii sunt plasaţi în familii surogat.

Jumătate din ţigările vândute în nord-estul României sunt de contrabandă

Piaţa neagră a ţigaretelor a crescut în noiembrie 2015 la 17,5%, comparativ cu 14,8% în septembrie, iar în regiunea de nord-est a României aproape jumătate din ţigaretele vândute sunt de contrabandă, conform datelor companiei de cercetare Novel Research. "În noiembrie, în nord-est s-a înregistrat cea mai mare creştere a comerţului ilegal cu ţigarete: plus 16,1 p.p. comparativ cu luna septembrie. Piaţa neagră a atins, astfel, în această regiune, 47,5%, cea mai ridicată pondere din ultimii cinci ani. Nord-est rămâne, şi în 2015, la fel ca în anul precedent, regiunea cea mai afectată de piaţa neagră, urmată de nord-vest care continuă o tendinţă ascendentă, ajungând în luna noiembrie la 30,3%", a declarat Marian Marcu, directorul companiei de cercetare Novel Research.
Producătorii de ţigări afirmă că dacă s-ar menţine constant nivelul contrabandei din noiembrie, bugetul de stat ar pierde peste 600 de milioane de euro.
În acest moment, în România, ponderea comerţului ilicit cu ţigarete este cu 75% peste nivelul mediu, de 10%, din Uniunea Europeană.
Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după sectorul petrolier. În 2014, companiile de tutun au virat la buget circa 2,74 miliarde euro, însemnând accize, TVA, taxe şi contribuţii. Suma reprezintă 1,75% din PIB şi 12,5% din totalul veniturilor bugetare.

Beneficii pentru cei din Academia de Ştiinţe Medicale, propuse de un senator PSD membru al forului

Membrii corespondenţi ai Academiei de Ştiinţe Medicale ar putea beneficia de o indemnizaţie lunară viageră egală cu 80% din salariul mediu pe economie, potrivit unei iniţiative legislative depuse de senatorul PSD Florian Popa, membru titular al acestui for.
Legea prevede în prezent indemnizaţii doar pentru membrii titulari - mai exact o indemnizaţie lunară viageră egală cu salariul mediu pe economie. Proiectul de modificare iniţiat de Florian Popa prevede însă, în plus, că aceste indemnizaţii vor fi actualizate periodic ''conform prevederilor Legii bugetului asigurărilor de stat care precizează câştigul salarial mediu utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor de stat şi vor face parte din categoria veniturilor neimpozabile''. Florian Popa este membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale din Romania, potrivit cv-ului de pe site-ul Senatului României. Potrivit normelor în vigoare, numărul maxim al membrilor titulari şi al membrilor corespondenţi ai Academiei de Ştiinţe Medicale este de 231, din care 190 de membri titulari. Nume ca Mircea Cinteză, Ioan Lascăr, Sorin Oprescu sau Adrian Streinu-Cercel se află pe lista membrilor titulari, potrivit site-ului Academiei de Ştiinţe Medicale.

UNPR face ochi dulci PSD

Preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, a declarat, ieri, că nu s-a luat încă o decizie cu privire la formula în care formaţiunea sa va candida la alegerile din 2016, urmând să continue consultările cu PSD. El a afirmat că a avut deja discuţii informale cu liderul PSD pe marginea alegerilor locale şi parlamentare. "Nu pot să vă dau un răspuns în acest moment, însă pot să spun că suntem pregătiţi pentru ambele variante. PSD şi UNPR au avut şi au un parteneriat corect şi eficient. Noi am fost loiali guvernării, nu am trădat, întotdeauna am ales ceea ce este corect, nu ce este avantajos. (...) La baza parteneriatului dintre PSD şi UNPR a fost întotdeauna dialogul. Vă asigur că şi pe acest subiect vom ajunge la un rezultat tot prin dialog", a explicat liderul UNPR. "Este normal ca şi colegii social democraţi să analizeze pe toate feţele acest subiect şi abia apoi să ne aşezăm la masă şi să vedem care este drumul de urmat. (...) Avem două curente în partid, şi am mai spus acest lucru, în sensul că se doreşte să candidăm singuri, avem forţa necesară, (...) şi, pe de altă parte, avem colegi care doresc să continue această alianţă", a spus acesta. Gabriel Oprea a subliniat importanţa alegerilor parlamentare, în acest context, afirmând că partidul sau alianţa cu cel mai mare număr de parlamentari va putea da şi premierul. "PSD şi UNPR înţeleg că fiecare vot şi fiecare zecime de procent contează dacă vrem să guvernăm pentru România în continuare", a spus Oprea.
În privinţa obiectivelor UNPR, Oprea a spus că, indiferent de modul în care va candida, partidul vrea să obţină cel puţin 10% din numărul total de voturi la ambele alegeri.
Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, la finalul lui 2015, că în prima parte a lunii ianuarie PSD va lua o decizie privind politica de alianţe în 2016. PSD are programată o şedinţă a Comitetului Executiv sâmbătă.

Liderul PMP Giurgiu: Caut iubită. Să fie atrăgătoare şi inteligentă

Liderul Partidului Mişcarea Populară Giurgiu, Marius Bogdan Crăcea, îşi caută iubită, el spunându-le jurnaliştilor, într-o conferinţă de presă, că oamenii nu sunt făcuţi să fie singuri şi că idealul său este ca viitoarea iubită să lucreze în sistemul de justiţie, să fie atrăgătoare şi inteligentă. ”Anunţul meu pe scurt poate fi sintetizat astfel: politician giurgiuvean caut iubită. Alegerile locale se apropie şi trebuie, chiar dacă nu sunt prima opţiune a partidului, să fiu pregătit din toate punctele de vedere. Oamenii nu sunt făcuţi să fie singuri, iar femeia spune multe despre bărbatul ei. Sper cu ajutorul presei să devin candidatul ideal pentru Primăria Giurgiu. Aş spune că viitoarea iubită ar fi ideal să lucreze în sistemul de justiţie, la judecătorie, tribunal, parchet, dar această condiţie ar fi prea restrictivă. Aşa încât criteriile de bază sunt să fie atrăgătoare şi inteligentă”, a afirmat Crăcea.
El le-a transmis femeilor ”interesate” că îl pot contacta pe Facebook sau îşi pot lăsa datele de contact la sediul partidului. ”Confruntarea politică ar putea să se complice dacă avem în vedere faptul că ceilalţi contracandidaţi sunt taţi de fete. Cele interesate mă pot contacta pe contul personal de Facebook sau îşi pot lăsa datele de contact la partid”, a adăugat Crăcea.
Întrebat de jurnalişti dacă vrea să se însoare, el a spus că zilele trecute a primit horoscopul pe 2016 şi scria că în acest an va avea succes în carieră şi se va căsători.
De altfel, Marius Bogdan Crăcea, în vârstă de 38 de ani, a postat pe Facebook mai multe articole apărute în presa locală în urma anunţului său din conferinţa de presă şi a primit numeroase comentarii, între care: ”Acum, dacă nu ţi-o ieşi treaba asta cu politica să nu te găseşti trist, însurătoarea nu văd cum ai s-o ratezi la atâta publicitate?! Mult succes!”
Mesajul său nu a fost primit bine de conducerea partidului, care a anunţat ieri că va discuta în şedinţa de sambătă posibile sancţiuni.
În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.