Național

Infopolitic: Cioloş, favorit să preia şefia PNL în 2016

Ziarul de Vrancea
14 ian 2016 486 vizualizări
Ipoteza este dată ca probabilă în cazul în care liberalii caştigă alegerile din acest an

Începutul anului 2016 găseşte scena politică din România într-o "bipolaritate aproape perfectă - situaţie similară cu anul 2008", forţele electorale ale PNL şi PSD fiind relativ echilibrate, este concluzia unui studiu Infopolitic, citat de Agerpres.
În studiu se precizează că, potrivit cifrelor relevate în sondajele de opinie din ultima jumătate a anului 2015, PSD şi PNL sunt cotate la 35 — 40%, "aproape la egalitate", în timp ce, în zona 5 — 10%, există "o pleiadă de partiduleţe care se bat pentru locul trei: UDMR, UNPR, ALDE, PMP, M10, PRU". "PSD pare în acest moment un partid învins şi lipsit de energie, incapabil să lupte nici măcar pentru ce a realizat în anii de guvernare. Această percepţie face ca aşteptările PSD pentru anul electoral 2016 să fie mici, în ciuda datelor din sondaje. Prin opoziţie, aşteptările din partea liberalilor sunt ridicate şi tocmai aceasta poate fi principala vulnerabilitate a PNL", se precizează în studiu.
Cei de la Infopolitic remarcă faptul că anul 2015 a marcat un declin pentru PSD, deşi, începând cu 2010, parcursul politic al social-democraţilor a fost unul "vizibil ascendent".
Acest fapt se datorează, potrivit studiului, atât asocierii PSD cu fenomenul corupţiei datorat "raidurilor DNA care au neutralizat mare parte din baronii locali, dar şi alegerii unui nou preşedinte de partid, condamnat penal (chiar dacă această condamnare nu este pentru corupţie)", cât şi cu pierderea alegerilor prezidenţiale şi a guvernării de către social-democraţi. De asemenea, PSD a pierdut în imagine şi prin sprijinirea, în Parlament, a unui guvern "cu valenţe de dreapta", dar şi prin raportarea "din ce în ce mai ambiguă" faţă de preşedintele Klaus Iohannis.

O înfrangere a PSD la locale, aşteptată de opinia publică

PNL, pe de altă parte, este perceput ca "principalul învingător al anului 2015", cunoscând o creştere "abruptă" în sondaje şi ajungând să ocupe poziţia de "principal favorit în alegeri" prin câştigarea alegerilor prezidenţiale de către Klaus Iohannis, precum şi asocieri constante ale partidului cu acesta. De asemenea, prin asocierea cu Guvernul Cioloş, PNL este văzut că fiind "partidul care conduce din umbră actualul Guvern", echipa Infopolitic estimând că, în 2016, preşedintele Iohannis ar putea să se implice tot mai mult în susţinerea publică a PNL. "Faptul că preşedintele va miza în continuare pe PNL nu se traduce automat şi în faptul că acesta va miza şi pe toţi liderii din PNL. Prin urmare, ipoteza că Dacian Ciolos poate fi privit de preşedinte ca o soluţie în PNL şi pentru PNL nu poate fi exclusă. Dacian Cioloş este dependent însă de performanţă guvernamentală percepută", se arată în studiul citat.
Totuşi, performanţa PNL la alegerile locale va determina şi "existenţa sau nu a unui pas explicit al preşedintelui de a prelua şi mai ferm controlul asupra liberalilor" înainte de alegerile parlamentare. "Cioloş va deveni, în 2016, favorit să preia preşedinţia PNL, în funcţie de rezultatele PNL în alegeri; cu Cioloş, după alegeri, în fruntea PNL, guvernul va avea stabilitate pentru următorii ani", arată studiul.
Cei de la Infopolitic spun că un eventual eşec al PNL în alegerile locale va propulsa PSD pe poziţia de favorit în alegerile parlamentare, pe când "o înfrângere a PSD la locale este oricum aşteptată la nivelul percepţiei generale, fără să influenţeze major şansele social-democraţilor la parlamentare".




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.