Național

Chişinău: Criza politică rezistă

Ziarul de Vrancea
13 ian 2016 594 vizualizări
Preşedintele Moldovei a refuzat desemnarea oligarhului Vladimir Plahotniuc în funcţia de premier n declanşarea alegerilor anticipate pare o chestiune de zile

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a respins ieri propunerea de a-l desemna pe controversatul om de afaceri Vladimir Plahotniuc pentru funcţia de prim-ministru, informează Unimedia. Nicolae Timofti a argumentat că Vladimir Plahotniuc nu întruneşte criteriile de integritate necesare pentru această funcţie. Şeful statului a amintit de Hotărârea Curţii Constituţionale din 22 aprilie 2013, care stipulează clar că persoanele asupra cărora planează dubii de integritate nu pot ocupa funcţii de conducere în stat. "Preşedintele Timofti îşi motivează decizia prin prevederi ale Constituţiei Republicii Moldova şi prin hotărâri ale Curţii Constituţionale, care a statuat pe data de 22 aprilie 2013 că «orice mandat politic trebuie să se bazeze pe standarde ridicate în materie de integritate» şi «este contrară principiilor statului de drept numirea în funcţii de conducere a persoanelor asupra cărora planează dubii de integritate»", precizează un comunicat oficial. Preşedintele Nicolae Timofti a cerut majorităţii parlamentare să propună un alt candidat la funcţia de prim-ministru până pe 14 ianuarie la ora 12.00. Oligarhul Vladimir Plahotniuc a fost propus pentru funcţia de prim-ministru de Partidul Democrat (PDM).

Liberalii s-au împăcat cu democraţii

Nicolae Timofti a avut ieri consultări cu reprezentanţii majorităţii parlamentare, constituite recent şi care numără 56 de deputaţi. La consultări au participat Marian Lupu, Andrian Candu şi Dumitru Diacov ca reprezentanţi ai PDM, precum şi Mihai Ghimpu, Corina Fusu şi Valeriu Munteanu din partea Partidului Liberal (PL). În cursul acestor consultări, preşedintelui Timofti i-a fost prezentată o declaraţie semnată de un număr de 55 de deputaţi în susţinerea candidaturii lui Vlad Plahotniuc.
Termenul limită pentru învestirea unui nou guvern este 29 ianuarie, când se împlinesc trei luni de la demiterea cabinetului condus de liberal-democratul Valeriu Streleţ, printr-o moţiune de cenzură iniţiată de socialişti şi comunişti şi votată şi de democraţii ce făceau parte din coaliţia guvernamentală proeuropeană. În cazul în care eşecul se repetă, şeful statului este obligat să decidă dizolvarea legislativului şi să convoace alegeri anticipate.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.