Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Proiect: Şoferii îşi pot parca maşinile pe trotuar dacă lasă spaţiu de doi metri pentru pietoni

Ziarul de Vrancea
11 ian 2016 787 vizualizări
Şoferii vor putea opri, staţiona sau parca maşinile pe trotuar doar dacă rămâne un spaţiu de doi metri pentru pietoni, potrivit unui proiect de lege iniţiat de senatorul independent Valeriu Todiraşcu.

"Administratorul drumului public poate permite oprirea, staţionarea sau parcarea unui vehicul pe trotuar, parţial ori total, numai cu respectarea marcajului şi numai dacă rămâne liber cel puţin un culoar de minimum 2 m lăţime înspre marginea opusă părţii carosabile, destinat circulaţiei pietonilor", potrivit proiectului de lege. Iniţiativa legislativă se află în dezbatere publică pe site-ul Senatului. Potrivit reglementărilor în vigoare, maşinile pot rămâne pe trotuar dacă rămâne liber un spaţiu de un metru. Iniţiatorul consideră că acesta nu este suficient pentru persoanele cu handicap locomotor, pentru mamele cu copii în căruţ sau pentru intervenţiile pompierilor şi paramedicilor, dând exemplul incendiului din clubul Colectiv, unde nu s-ar fi putut acorda primul ajutor dacă maşinile ar fi fost parcate lângă clădire.
"Pe acest spaţiu pietonal de pe trotuare trebuie să fie posibilă deplasarea tărgilor cu răniţi însoţite de paramedici care acordă primul ajutor şi utilajelor pompierilor. Cum s-ar putea acorda primul ajutor într-un accident colectiv, ca cel din <>, pe o stradă unde autovehiculele ar fi parcate lângă pereţii clădirilor?", se arată în expunerea de motive semnată de Todiraşcu.
După intrarea în vigoare a iniţiativei legislative, administratorii drumurilor publice vor fi obligaţi să marcheze locurile de parcare pe trotuar şi să supravegheze respectarea marcajelor pentru a asigura un spaţiu de cel puţin doi metri pentru pietoni.

Numărul naşterilor şi al căsătoriilor, în scădere în luna noiembrie

Natalitatea a fost în scădere în luna noiembrie 2015, fiind înregistrate cu 3.040 de naşteri mai puţine decât în octombrie, iar numărul căsătoriilor a scăzut cu peste 7.400, a anunţat, ieri, Institutul Naţional de Statistică (INS).
În luna noiembrie au fost înregistrate 14.438 de naşteri, cu 3.040 mai puţine decât în luna precedentă şi 21.689 de decese, cu 522 mai multe.
"Sporul natural a fost negativ în luna noiembrie, de 7.251 de persoane", arată INS. La oficiile de stare civilă s-au înregistrat, în luna noiembrie, 5.837 de căsătorii, cu 7.453 mai puţine decât în octombrie, iar numărul divorţurilor a fost de 2.876, cu 115 mai multe. Numărul născuţilor-vii a fost cu 551 mai mare în luna noiembrie 2015 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar numărul persoanelor care au decedat a fost cu 474 mai mare.

Spitalul de Arşi: Prognostic rezervat pentru cele trei paciente din Chişinău

Două dintre femeile rănite în incendiul din Chişinău care au fost aduse la Spitalul de Arşi vor fi operate azi, cea de-a treia este în stare critică şi deocamdată nu se pune problema unor intervenţii chirurgicale, a declarat, ieri, medicul Adrian Stănculea, precizând că prognosticul este rezervat.
"Starea pacientelor este destul de gravă, dar una dintre ele este în stare foarte gravă, fiind ventilată mecanic şi intubată. Şi celelalte două sunt intubate, au arsuri între 30 şi 45 la sută din suprafaţa corpului, arsuri profunde şi de căi respiratorii", a spus Adrian Stănculea. El a precizat că la Spitalul de Arşi din Capitală se află şi un medic de terapie intensivă din Chişinău, care ţine legătura cu autorităţile din Republica Moldova.
Întrebat cum vor fi tratate pacientele din Chişinău, în condiţiile în care răniţii în incendiul din Colectiv au fost trimişi în străinătate, Stănculea a spus: "Aşa cum tratăm pacienţii de ani de zile". Totodată, medicul a precizat că Patriarhia a anunţat că va oferi spaţii de cazare pentru rudele celor trei femei, care vor ajunge în Bucureşti.
Cele trei paciente cu arsuri grave au fost aduse cu o aeronavă, duminică după-amiază, de la Chişinău la Bucureşti, fiind internate la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri. Incendiul în care au fost rănite s-a produs sâmbătă, într-o clădire cu două etaje din apropierea Pieţei Centrale din Chişinău, pe bulevardul Ştefan cel Mare, după ce într-o încăpere a explodat o butelie cu gaz.

ANM: Vremea se răceşte după 15 ianuarie

Meteorologii prognozează pentru următoarele două săptămâni o răcire accentuată a vremii, în special după 14-15 ianuarie, interval de la care sunt estimate şi precipitaţii în toate regiunile, la început sub formă de ploaie, ulterior predominând ninsorile, relevă prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabilă pentru intervalul 11 - 24 ianuarie, publicată ieri.
În Moldova, în primele două zile ale intervalului de prognoză, vremea se va menţine caldă pentru această dată, cu o medie a temperaturilor maxime de 9 — 10 grade, în timp ce media minimelor la scara întregii regiuni, pozitivă, va fi între 1 grad şi 3 grade. Ulterior, regimul termic va marca o scădere treptată, astfel încât, în intervalul 17 — 19 ianuarie, maximele diurne nu vor mai depăşi—6 grade, iar minimele nocturne vor fi cuprinse între—13 şi—12 grade. După această dată şi până la sfârşitul celor două săptămâni de prognoză, temperaturile vor creşte spre valori apropiate de cele climatologic normale, de zero grade, ziua, şi aproximativ—8 grade noaptea, în medie. Probabilitatea pentru precipitaţii mixte va fi mai mare în intervalul 15 — 17 ianuarie, apoi va ninge pe arii mai restrânse.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.