Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Cel mai scump cadou primit de Iohannis este o carpetă persană

Ziarul de Vrancea
10 ian 2016 659 vizualizări
Iohannis a primit cadouri din activităţile de protocol în valoare de 13.000 de lei

Preşedintele Klaus Iohannis a primit 43 de cadouri din activităţile de protocol în 2015, printre care copia corespondenţei diplomatice între Mihai Eminescu şi Theodor Rosetti, fotografia cu autograf a Prinţului Charles de Wales, o carpetă persană, valoarea totală a cadourilor fiind de 13.000 de lei. Cel mai scump cadou primit de Iohannis în 2015 este o carpetă persană ţesută, în culori bej, roşu şi negru, cu dimensiune 168 x0,63 cm, evaluată la 892 de lei, potrivit listei cu "bunuri primite gratuit în timpul activităţilor de protocol", publicată de Administraţia Prezidenţială. Preşedintele a mai primit patru icoane, în valoare de peste 1.000 de lei, cea mai scumpă fiind evaluaă la aproape 800 de lei – icoana "Domnul Isus Hristos", pictată manual, cu dimensiunea 42x30 cm. De asemenea, în listă mai sunt patru tablouri, evaluate la 155 de euro în total, cel mai scump fiind tabloul "Scrisoare – Mihail Kogălnicenu" – fotografie pergament cu sigiliu, evaluat la 80 de euro. Printre cadouri se află şi trei gravuri, estimate la 350 de euro, cu "Piaţa din Monte Cavalo" – scenă din 1830, un peisaj din Varşovia şi o imagine cu o biserică, cu ramă din lemn. Iohannis a primit corespondenţa diplomatică dintre Mihai Eminescu şi Theodor Rosetti din 1873, cu copertă din piele (50 euro), fotografia cu autograf a Prinţului Charles de Wales (50 euro), Constituţia Republicii Polone din 1791 (150 euro), o carte poştală transmisă de Ion Luca Caragiale către dr. Paul Zarifopol, Berlin 1909 (40 euro). În 2015, Iohannis a mai primit în urma activităţilor de protocol patru platouri, un set de două vase de sticlă, un vas ceramic, un bol cu picior argintat, obiecte de artizanat, un ou de lemn pictat, o faţă de masă brodată. De asemenea, preşedintele a primit cadou o casetă din porţelan alb, gravată cu imaginea Parlamentului german, o statuetă din porţelan, obiecte decorative din sticlă, o copie din bronz a unui monument din Zagreb, o frescă Matrix – o căprioară îngenunchiată de un leu grifon, un cap de cerb din lemn lucrat manual, o sculptură artizanală din lemn, un bust din lemn al lui Vlad ţepeş, o rolă pergament cu însemne chinezeşti.

Peste 1.100 de kilograme de droguri, confiscate de poliţişti anul trecut

Poliţiştii au confiscat, anul trecut, peste 1.100 de kilograme de droguri, au ridicat peste 12 milioane de lei şi 7,9 milioane de euro şi au făcut aproape 5.000 de percheziţii pentru destructurarea unor grupări infracţionale de criminalitate organizată, informează IGPR. Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Romane (IGPR), au fost confiscate 1.147 de kilograme de droguri de risc şi de mare risc, precum şi 16.404 comprimate cu conţinut stupefiant şi au fost desfiinţate cinci laboratoare ilegale de producere a drogurilor şi 73 de culturi ilegale de droguri. De asemenea, în perioada ianuarie- decembrie 2015, poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate au făcut 1.109 acţiuni operative, pentru destructurarea unor grupări de trafic de persoane, trafic şi consum ilicit de droguri, criminalitate informatică şi spălare de bani. "Pentru probarea activităţii infracţionale a 6.405 persoane bănuite, poliţiştii au efectuat 4.675 de percheziţii ce au vizat atat imobile folosite de acestea, cat şi autovehicule pe care cei în cauză le foloseau în activitatea infracţională. În urma administrării probatoriului, 3.290 de persoane au fost reţinute sau arestate", se arată în comunicatul IGPR. Conform sursei citate, în urma activităţilor desfăşurate, au fost ridicaţi 12.304.030 de lei, 7.920.466 de euro, 233.167 de dolari, 28 de kilograme de aur, 2,35 kilograme de argint, 1.766 de hard-disk-uri, 6.364 de suporţi optici, 2.345 de telefoane mobile, 2.875 de cartele SIM, precum şi alte bunuri şi valori de peste 40.000 de lei. De asemenea, au fost instituite măsuri asigurătorii asupra a 841 de imobile şi 618 autoturisme şi au fost confiscate 61 de arme de foc, 900 de muniţii, 50 de kilograme de explozibili şi 397 de cărţi credit falsificate. "În urma activităţilor desfăşurate în domeniul falsului de monedă, a fost retrasă din circulaţie monedă falsă, constand în 396.160 de lei, 188.065 de euro, 65.904 de dolari americani şi 2.410 lire sterline", se mai artă în documentul citat. La acţiunile desfăşurate, poliţiştii de la combaterea criminalităţii organizate au beneficiat de sprijinul structurilor centrale şi teritoriale ale Poliţiei Romane, activităţile avand loc în cadrul unor dosare instrumentate de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Legea care interzice publicitatea pentru medicamente a fost retrimisă la Parlament

Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat reexaminarea legii prin care publicitatea explicită la televizor şi la radio pentru medicamente va fi interzisă, fiind permisă în alte medii la medicamente eliberate fără prescripţie medicală, afirmand că legea contravine directivelor europene. Legea a fost adoptată de Senat, în calitate de Cameră decizională, la mijlocul lunii decembrie. În cererea de reexaminare, Klaus Iohannis arată că există directive europene cu privire la publicitatea la medicamente, care au fost transpuse şi în legislaţia naţională, astfel încat "în această materie statele membre nu pot adopta norme mai restrictive şi nici norme cu un conţinut diferit". Preşedintele susţine că măsurile din lege sunt "în dezacord" cu reglementarea europeană şi intră în categoria măsurilor care nu pot fi permise statelor membre în cadrul marjei privind nivelul de armonizare cu legislaţia europeană. "Este de observat că actuala formă a Legii audiovizualului este corelată cu regimul juridic al publicităţii pentru medicamente, astfel cum este acesta reglementat în Directiva 2001/83/CE şi în Legea nr. 95/2006, în sensul că sunt interzise doar comunicările comerciale audiovizuale destinate produselor şi tratamentelor medicale disponibile numai pe bază de prescripţie medicală", se arată în cererea de reexaminare. Şeful statului afirmă că Parlamentul a preluat modelul european, interzicand total publicitatea la medicamentele care se eliberează cu prescripţie medicală sau care conţin substanţe definite ca stupefiante sau psihotrope de către convenţiile internaţional, astfel încat Legislativul nu mai poate acum cu alte propuneri. Pe de altă parte, preşedintele critică şi caracterul discriminatoriu al legii, avand în vedere că permite publicitatea la medicamente prin alte modalităţi decat în cadrul programelor de televiziune şi radiodifuziune. În ceea ce priveşte interzicerea reclamelor la farmacii, Iohannis critică tot caracterul discriminatoriu al prevederilor, avand în vedere că publicitatea rămane posibilă în alte medii decat cele audiovizuale.

Evenimentul "Fără pantaloni la metrou" a atras mai puţini participanţi

Evenimentul "Fără pantaloni la metrou/ No Pants Subway Ride" a avut loc, duminică, în Capitală, cu aproximativ 10 participanţi, faţă de cele cateva zeci care au dat curs acestei invitaţii insolite în 2015, şi a starnit în acest an reacţii pozitive şi negative, deopotrivă, din partea călătorilor. Aproximativ 10 persoane au participat, duminică, la evenimentul "Fără pantaloni la metrou/ No Pants Subway Ride", faţă de cateva zeci, care au participat anul trecut. Organizatorii, Florin Bădiţă şi Adrian Ticu, au declarat că evenimentul are o latură socială, participanţii fiind invitaţi să doneze haine, pe care Adrian Ticu le va spăla acasă şi le va duce personal la casa de copii Concordia, din Ploieşti. "Am organizat evenimentul ca să mai descreţim frunţile oamenilor de la metrou, pentru că tot timpul îi văd trişti şi mi-aş dori să îi văd zambind mai mult. Ne distrăm şi noi, zambesc şi ei, cei mai mulţi dintre ei, probabil, şi am făcut asta şi ca să donăm nişte haine pentru nişte copii care chiar au nevoie", a spus unul dintre organizatori, Adrian Ticu, care a precizat că evenimentul a avut o latură socială şi anul trecut, atunci cand mai multe persoane au donat haine pentru oameni nevoiaşi, evacuaţi din Strada Vulturilor, din Capitală. Participanţii, între care şi organizatorii evenimentului, s-au întalnit în jur de ora 15:00 la intrarea în staţia de metrou Unirii - Hanul lui Manuc. Cei mai mulţi dintre ei au declarat că au ales să participe datorită laturii sociale a evenimentului, introdusă de organizatori, şi au adus haine pe care vor să le doneze. "Mi se pare o activitate OK. Pur şi simplu, dacă vreau să mă duc la metrou în pantaloni scurţi, iarna, nu ar trebui să fiu acuzată că sunt nebună sau ceva de genul ăsta. Însă, nu este vorba numai despre distracţie. Evenimentul are ceva în spate. Am venit să ajut, donand haine. Dacă nu ar fi fost latura socială, nu aş mai fi participat", a declarat singura tanără din grupul celor care au ales să se dezbrace de pantaloni. Totuşi, caţiva dintre participanţi au spus că ar fi participat şi dacă evenimentul nu ar fi implicat donarea unor haine, doar ca să se distreze. "Am văzut evenimentul pe Facebook şi mi s-a părut interesant. Oamenii nu au încredere în ei. De ce să nu te simţi bine în pielea ta?", a spus unul dintre ei.

Bărbatul care a împuşcat în primar, pus sub control judiciar

Bărbatul care l-a împuşcat accidental, în timpul unei partide de vanătoare, pe primarul comunei Tătuleşti din judeţul Olt este cercetat pentru ucidere din culpă şi a fost pus sub control judiciar în dosarul instrumentat de procurorii Parchetului de pe langă Tribunalul Olt. Potrivit unui comunicat dat publicităţii, duminică, de Parchetul de pe langă Tribunalul Olt, procurorii au început urmărirea penală faţă de vanătorul care l-a împuşcat accidental pe primarul comunei Tătuleşti, Lucian Istrate. Bărbatul, în varstă de 43 de ani, este cercetat pentru ucidere din culpă şi a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile, prin ordonanţă a procurorilor. "Avand în vedere gravitatea faptei, evidenţiată nu numai în modalitatea de comitere, dar şi de urmarea produsă, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe langă Tribunalul Olt a dispus luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începand de la data de 10.01.2016 pană la data de 09.03.2016", se arată în comunicat. Surse judiciare au declarat că în timpul audierilor bărbatul a recunoscut că este cel care l-a împuşcat pe edilul care participa ca gonaci la partida de vanătoare organizată legal. Iniţial, pe numele vanătorului procurorii au deschis, sambătă, dosar de cercetare pentru omor, însă ulterior au schimbat încadrarea juridică a faptei în ucidere din culpă.

A intrat cu microbuzul direct în refugiu de tramvai

Un tanăr a murit şi alte trei persoane au fost rănite după ce un microbuz a intrat într-un refugiu de tramvai, în municipiul Brăila, iar o ţeavă din gardul refugiului a străpuns autovehiculul. Purtătorul de cuvant al Poliţiei Judeţene Brăila, Camelia Bucur, a declarat, ieri, că accidentul a avut loc, sambătă seară, în jurul orei la 23.00, pe Bulevardul Dorobanţilor din municipiul Brăila, la intersecţia cu strada General Eremia Grigorescu. Conform sursei citate, un bărbat din Focşani, judeţul Vrancea, care conducea un microbuz pentru transportul public de persoane interjudeţean, nu a respectat semnificaţia indicatorului ocolire prin dreapta situat în apropierea unui refugiu de tramvai, iar microbuzul a intrat cu partea din faţă în gardul refugiului. În urma impactului, un tanăr de 26 de ani din judeţul Galaţi a murit şi alte trei persoane au fost rănite, fiind vorba despre şofer şi alţi doi pasageri - un băiat de 13 ani şi o femeie de 39 de ani, ambii din Tulcea. Potrivit martorilor, o ţeavă din gardul refugiului a străpuns microbuzul, cauzand decesul tanărului de 26 de ani. Cei trei răniţi au fost transportaţi la Spitalul Judeţean Brăila. Şoferul a fost testat pentru a se vedea dacă a consumat alcool, rezultatul fiind negativ.

Ciocnire violentă între maşina de Poliţie şi un autoturism

Trei persoane au fost rănite după ce o maşină de Poliţie şi un autoturism s-au ciocnit, la Harşova, judeţul Constanţa, poliţiştii făcand cercetări pentru a stabili cum s-a produs accidentul. Potrivit poliţiştilor, accidentul a avut loc, sambătă seara, pe strada Plantelor din Harşova, după ce o maşină de Poliţie, condusă de un agent în varstă de 46 de ani, şi un autoturism, condus de un tanăr de 23 de ani, s-au ciocnit. În urma impactului, cei doi şoferi, dar şi o femeie în varstă de 22 de ani, pasageră în autoturism, au fost răniţi, fiind transportaţi la spital pentru îngrijiri medicale. Deocamdată, oamenii legii nu au putut stabili care dintre cele două maşini a intrat pe contrasens şi a provocat accidentul rutier, ancheta fiind în desfăşurare. Agentul de poliţie era în timpul serviciului şi nu se afla sub influenţa băuturilor alcoolice. Cazul a fost preluat de procurorii Parchetului de pe langă Tribunalul Constanţa.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.