Național

Romanii, cei mai aprigi susţinători ai UE

Ziarul de Vrancea
7 ian 2016 679 vizualizări
Aproape nouă din zece conaţionali se simt bine care parte a Uniunii Europene n de partea cealaltă, britanicii sunt cei mai eurosceptici

Majoritatea britanicilor care s-au decis ar vota să iasă din Uniunea Europeană, făcând din Regatul Unit de departe cea mai eurosceptică ţară din blocul de 28 de membri, în timp ce sprijinul pentru a rămâne se situează la cel mai ridicat nivel în România, potrivit unui sondaj de opinie ORB publicat ieri.
În timp ce prim-ministrul britanic David Cameron caută să obţină un acord de la ceilalţi lideri ai UE înainte de un referendum pe care l-ar putea convoca chiar în luna iunie a acestui an, sondajul arată că opoziţia faţă de Uniunea Europeană este în creştere în Marea Britanie. Şi în timp ce 21% din alegători sunt încă indecişi, sondajul ORB (n.r. - Opinion Research Business) arată că 43% dintre britanici vor să iasă din UE, faţă de 36% care vor să rămână.
Când alegătorii indecişi nu sunt luaţi în considerare, 54% dintre britanici doresc o ieşire britanică din UE sau "Brexit", faţă de 51% cu un an înainte, iar 46% vor să rămână, în scădere de la 49% în anul precedent, notează Reuters. "În ciuda votului ce pluteşte în aer asupra Brexit, semnificativ mai mulţi oameni afirmă că s-au simţit şi mai îndepărtaţi de Europa în ultimele douăsprezece luni decât mai aproape de ea", a declarat Johnny Heald, director executiv la ORB International, pentru Reuters. "Dacă prim-ministrul vrea să evite dezastrul în timpul mandatului său, cineva trebuie să înceapă să convingă publicul foarte curând de ce ar trebui să rămânem o parte a UE", a adăugat el.

Ieşirea din UE ar putea declanşa destrămarea Regatului Unit

Sondajul indică faptul că referendumul ar putea fi mai aproape decât au presupus unii politicieni şi rezultatul va depinde de o cincime dintre alegătorii britanici, care sunt încă indecişi. O ieşire britanică ar zgudui Uniunea din temelii, lăsând-o fără a doua cea mai mare economie şi una dintre primele ei două puteri militare.
Pro-europenii avertizează că ieşirea din UE ar lovi economia britanică şi ar putea declanşa destrămarea Regatului Unit determinând un alt vot scoţian pro-independenţă. Oponenţii rămânerii în UE afirmă că Marea Britanie ar prospera în afara blocului.
În timp ce sprijinul pentru a ieşi este cel mai ridicat în Marea Britanie, susţinerea pentru a rămâne în UE este cea mai mare în România (85%), Germania (72%), Finlanda (71%) şi Spania (68%), notează Reuters.
În cele 14 ţări chestionate, 64% vor să rămână, neschimbat faţă de acum un an, deşi în ţări ca Italia — unde 42% vor acum să iasă faţă de 25% acum un an — există o creştere a opoziţiei de a rămâne în UE. În Grecia, 44% au spus că ar prefera să aibă moneda proprie, în scădere de la 55% în anul precedent, în timp ce 43% au declarat că vor euro, de la 33% acum un an. Sondajul arată că 12% dintre greci nu sunt nici contra euro şi nici a drahmei.
Sondajul ORB International a fost efectuat pe un eşantion de 15.500 adulţi în Europa.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
nicolae, acum 3030 zile, 14 ore, 46 minute, 8 secunde
FALS! ROMANII sunt impotriva dictaturii U E
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.