Național

MOZAIC STIRI NATIONALE:Parlamentul Ungariei, chemat să reacţioneze la "prigoana" maghiarilor din Romania

Ziarul de Vrancea
4 ian 2016 632 vizualizări
Partidul naţionalist radical Jobbik din Ungaria a cerut Parlamentului să răspundă la acţiunile autorităţilor române împotriva maghiarilor din Ţinutul Secuiesc, pe care le consideră "anti-maghiare" şi "ilegale". Gabor Vona (foto), liderul partidului Jobbik, a afirmat că a cerut ca ambasadorul român să fie audiat într-o sesiune comună a Comisiilor de Afaceri Externe şi Coeziune Naţională din Parlamentul ungar, în legătură cu o "serie de acţiuni politice ilegale anti-maghiare, bazate pe intimidare", împotriva maghiarilor care trăiesc în Ţinutul Secuiesc.

Vona a precizat că Guvernul ungar şi diplomaţia au tăcut în legătură cu "abuzul de putere" al autorităţilor române şi cu "încălcarea grosolană" a drepturilor colective ale comunităţii maghiare. El a adăugat că arestarea nejustificată a liderului Mişcării de Tineret 64 de Comitate din Târgu Secuiesc, Istvan Beke, şi "hărţuirea" mai multor grupuri maghiare din regiune de către autorităţi "nu pot rămâne fără răspuns" din partea Ungariei. Beke Istvan a fost arestat la 1 decembrie, fiind acuzat că ar fi plănuit să confecţioneze şi să detoneze un dispozitiv exploziv la Târgu Secuiesc cu ocazia manifestărilor de Ziua Naţională.
Mişcarea radicală a avertizat că, din cauza "calomniilor absurde" ale autorităţilor române, se va adresa tribunalelor internaţionale, presei internaţionale şi organizaţiilor pentru drepturile omului.

Vremea se încălzeşte în următoarele două săptămani

Vremea se încălzeşte în intervalul următoarelor două săptămâni iar maximele termice se vor apropia de normalul perioadei, relevă prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabilă pentru intervalul 4 - 17 ianuarie, publicată ieri. În acelaşi timp, precipitaţii se vor semnala până spre finalul primei săptămâni de prognoză, în majoritatea regiunilor.
În Moldova, vremea va rămâne rece în primele zile ale intervalului de prognoză, dar valorile termice vor fi în creştere. Regimul termic va fi mai ridicat decât în mod normal, în intervalul 7-13 ianuarie, media regională a maximelor urmând a se situa între două şi 5 grade, iar cea a minimelor, între—5 şi 0 grade. Între 14 şi 17 ianuarie, deşi în uşoară scădere, valorile termice se vor menţine apropiate de cele normale, cu maxime cuprinse, în medie, între 1 şi 4 grade şi minime ce se vor înscrie în ecartul —7 la —4 grade. Temporar, se vor semnala precipitaţii slabe, predominant ninsori, cu probabilitate mai mare de apariţie în prima săptămână. Izolat, vor fi condiţii de polei.

Partidele au primit aproape 7.000.000 lei de la buget, în 2015

Partidele au primit, în anul 2015, subvenţii de la bugetul de stat în valoare de 6.760.468 lei, echivalentul a 6.438 de salarii minime pe economie sau al cheltuielilor de personal făcute de Avocatul Poporului - 6.751.000.
Potrivit datelor Autorităţii Electorale Permanente, în 2015, cele mai mari subvenţii de la bugetul de stat au fost încasate de noul Partid Naţional Liberal (PNL şi PDL) - 2.923.196 de lei , Partidul Social Democrat - 2.441.710 de lei şi de Partidul Poporului Dan Diaconescu - 1.026.026 de lei.
Deşi în iunie 2015, PP-DD şi UNPR au semnat un protocol de fuziune prin absorbţie, prin care PP-DD ar fi urmat să fie radiat din Registrul Partidelor Politice, formaţiunea înfiinţată de Dan Diaconescu şi-a păstrat personalitatea juridică, potrivit informaţiilor din Registrului Partidelor Politice –Tribunalul Bucureşti.
Partidul Consevator (PC) care a fuzionat cu Partidul Liberal Reformator (PLR), înfiinţat de Călin Popescu Tăriceanu, în iunie 2015, formând Alianta Liberalilor şi Democratilor (ALDE), a primit de la bugetul de stat suma de 237.322 de lei, aproape dublul sumei primite de Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR), condusă de Garbriel Oprea - 111.647 de lei.
Cele mai mici încasări de la bugetul de stat le-a avut, în anul 2015, Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat (PNŢCD), care a participat la ultimele alegeri legislative în alinaţă cu PDL, şi care a beneficiat de 20.563 de lei de la bugetul de stat.
Sumele încasate de partide parlamentare de la bugetul de stat au putut fi folosite, potrivit legislaţiei în vigoare, pentru întreţinerea şi funcţionarea sediilor, plata personalului, activităţi de propagandă şi organizarea de activităţi cu caracter politic, precum şi pentru acoperirea cheltuielilor de deplasare în ţară şi în străinătate.
Cu suma de 6.760.468 de lei, încasată în 2015, partidele politice parlamentare ar fi putut cumpăra 3493 de telefoane iPhone5, 223 de maşini Logan sau 1.352.093 de litri de benzina.







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.