Național

MOZAIC STIRI NATIONALE:De maine vine iarna!

Ziarul de Vrancea
27 dec 2015 837 vizualizări
Valorile termice înregistrate în perioada Crăciunului au fost cu aproximativ 11 grade Celsius mai ridicate faţă de cele specifice acestei perioade, cea mai ridicată temperatură, de 18 grade, fiind la Râmnicu Sărat.

Potrivit meteorologilor, cea mai scăzută temperatură din ţară în această perioadă, de minus 5 grade Celsius, a fost măsurată, ieri dimineaţă, la Miercurea Ciuc, în judeţul Harghita, o valoare termică mult mai ridicată faţă de minus 33 grade Celsius în 1998, cea mai scăzută temperatură minimă de când se fac măsurători în judeţ.
Cel mai consistent strat de zăpadă din ţară, de 98 de centimetri, a fost măsurat la Vârful Omu, la Bâlea Lac sunt 67 de centimetri de zăpadă, iar la Bucin 37 de centimetri. În staţiunile montane de pe Valea Prahovei stratul de zăpadă este modest, variind între doi centimetri la Predeal şi 16 centimetri la Sinaia.
Vremea prea caldă pentru această perioadă se va răci accentuat începând de marţi. Potrivit reprezentanţilor ANM, valorile termice nu vor mai depăşi zero grade Celsius pe timpul zilei, iar nopţile vor deveni geroase în partea nordică şi centrală a ţării, unde temperaturile vor coborî până spre minus 18 grade Celsius. ”Vremea începe să se răcească de marţi, scăderea va fi semnificativă, astfel că ne aşteptăm ca pe 29 decembrie să avem temperaturi de cel mult 8 grade Celsius, poate 9 grade Celsius în sudul ţării. Miercuri continuă procesul de răcire accentuată a vremii, astfel că vom avea temperaturi între minus 5 şi 3 grade Celsius la scara întregii ţări în timpul zilei, iar joi nu vom mai depăşi 0 grade pe timpul zilei decât cu totul izolat, în vestul Olteniei, în rest temperaturi sub zero grade chiar şi pe timpul zilei. Nopţile vor deveni geroase în partea nordică şi centrală a ţării, cu temperaturi care vor coborî până spre minus 17 - minus 18 grade în depresiunile Carpaţilor Orientali, iar în estul şi sudul ţării cam între minus 6 şi minus 9 grade Celsius ”, a spus Adrian Boariu.

Mitropolitul Banatului: Să scrie în Constituţie că familia are la bază un bărbat şi o femeie

Mitropolitul Banatului, Ioan Selejan, a anunţat, la sfârşitul slujbei de Crăciun de la Catedrala Mitropolitană din Timişoara, lansarea unei iniţiative civice de modificare a Constituţiei, în sensul de a se preciza că familia este formată din bărbat şi femeie. Mitropolitul Banatului vrea ca în Constituţie să se menţioneze că familia este formată dintr-un bărbat şi o femeie, în condiţiile în care în tot mai multe state europene au fost recunoscute familiile formate din persoane de acelaşi sex. ”Este o iniţiaţivă civică pe care fraţii noştri care iubesc familia creştină ar dori să le-o prezinte celor care conduc destinele acestui neam şi să scrie acolo în Constituţie că familia creştină are la bază codul familiei din Sfânta Scriptură - familia este tocmită după rânduiala lui Dumnezeu - bărbat şi femeie. De aceea, dacă veţi găsi tineri studenţi care o să vă roage să semnaţi, vă îndemn cu încredere pentru că, dacă nu mă înşel, nu ştiu dacă nu săptămâna trecută, nu ştiu dacă nu Grecia a fost îngenunchiată în sensul acesta. Suntem un popor cu mult mai mulţi credincioşi şi de aceea să-l rugăm pe Dumnezeu să păzească familia binecuvântată în faţa sfântului altar al neamului nostru. Aici aţi venit frăţiile voastre şi părinţii domniilor voastre - bărbat şi femeie”, a spus Ioan Selejan la sfârşitul slujbei de Crăciun de la Catedrala Mitropolitană din Timişoara, într-o înregistrare prezentată de pressalert.ro.
Săptămâna aceasta, Grecia a adoptat o lege care permite încheierea de parteneriate civile între persoane de acelaşi sex, în pofida protestelor şi opoziţiei unor partide politice şi a Bisericii Ortodoxe. Tot mai multe state europene au adoptat legi care permit încheierea unor astfel de parteneriate de către cuplurile de acelaşi sex, inclusiv în Marea Britanie, Spania şi Cipru, însă subiectul rămâne în continuare controversat în numeroase state membre ale Uniunii Europene (UE).

MAI: Crăciunul 2015 a fost cel mai liniştit din ultimii cinci ani

Crăciunul 2015 a fost cel mai liniştit şi mai sigur din ultimii cinci ani, numărul accidentelor rutiere, al omorurilor şi al faptelor cu violenţă a fost mult mai mic faţă de anii trecuţi, potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog, a declarat, sâmbătă, că în Ajun şi în prima zi de Crăciun nu au fost înregistrate evenimente deosebite. "Principala concluzie este aceea că obiectivul Ministerului Afacerilor Interne de creştere a siguranţei cetăţeanului a fost atins - Crăciunul 2015 a fost cel mai liniştit şi cel mai sigur Crăciun din ultimii cinci ani, iar acest lucru se datorează inclusiv mobilizării şi efortului colegilor noştri poliţişti, jandarmi, pompieri, poliţişti de frontieră, piloţi, medici şi paramedici SMURD", a spus Monica Dajbog.
Ea a precizat că faptele de omor au scăzut de opt ori faţă de anul 2011, tentativele de omor au fost sub media ultimilor ani, iar faptele comise cu violenţă s-au redus considerabil, înregistrând o scădere de trei ori faţă de anul trecut. Şi numărul accidentelor rutiere înregistrate în această perioadă a anului a scăzut cu 15% faţă de 2013 şi cu 7% faţă de 2014. De asemenea, numărul persoanelor rănite grav a scăzut cu 33% faţă de 2013 şi cu 28% faţă de 2014. Totodată, în Ajun şi în prima zi de Crăciun au fost înregistrate cu 25 la sută mai puţine incendii faţă de anul trecut.

Un fost deputat, căutat prin Interpol, ar putea fi extrădat din Insulele Cayman

Fostul deputat PDSR Mihai Tânjală, condamnat pentru corupţie în România şi dat în urmărire internaţională prin Interpol, ar putea fi extrădat marţi din Insulele Cayman, unde a fost arestat în octombrie, relatează presa locală. Fostul politician şi fondator al fostei unităţi de informaţii a Ministerului de Interne UM 0215 (fosta "Doi şi-un sfert") a fost condamnat în 2011 la cinci ani de închisoare pentru corupţie, dar a fugit din ţară.
Autorităţile din Cayman au primit o cerere oficială din partea României pentru extrădarea lui Mihai Tânjală, care a fost arestat în octombrie, potrivit publicaţiei Cayman Compass. Tânjală a stat câteva săptămâni fără a fi detectat în Insulele Cayman, un teritoriu britanic din Marea Caraibelor, şi abia când a vrut să plece în Jamaica a atras atenţia autorităţilor. În timpul unei audieri în instanţă miercuri, 23 decembrie, ofiţerul de imigraţie Brian Ebanks a declarat că autorităţile jamaicane au verificat datele acestuia şi i-au refuzat intrarea în ţară. "Am primit informaţii că intrarea unui cetăţean român este refuzată în Jamaica, iar acesta este trimis înapoi în Cayman şi ar trebui să merg la Aeroportul Internaţional Owen Roberts. Există un mandat de arestare din partea Interpol pe numele lui", a adăugat Ebanks.
Tribunalul a fost informat că Tânjală a depus o cerere de azil politic în Cayman, care a fost respinsă. "Condamnarea pe care am primit-o în România nu este pentru ceva ce am făcut, ci din motive politice", a afirmat Mihai Tânjală în faţa instanţei, prin intermediul unui translator. El a adăugat că se teme pentru viaţa sa în cazul în care ar reveni în România.

Ce cărţi au furat romanii în 2015

Fie că nu au bani suficienţi să îşi achiziţioneze titlurile preferate, fie că vor să pună bazele unei afaceri profitabile, hoţii de cărţi nu s-au sfiit nici în 2015 să pună la încercare vigilenţa librarilor. Deşi cele mai multe librării au implementat sisteme de securitate solide, care "le dau bătăi de cap" hoţilor, se pare că, la sfârşit de an, tot mai apar minusuri în inventar. În 2015, cei care "au uitat" să plătească cărţile luate din librării au avut gusturi variate. Astfel, nu doar cărţile de beletristică au reprezentat o atracţie pentru hoţii de volume, dar şi cele de medicină şi drept.
Cele mai furate cărţi din librăriile Humanitas sunt şi cele mai vândute, au declarat reprezentanţii companiei. Astfel, în topul celor mai furate cărţi din anul 2015 sunt incluse bestsellerurile "Solenoid", de Mircea Cărtărescu, "Cum s-a românizat România", de Lucian Boia, "Laur", de Evgheni Vodolazkin, "Adulter", de Paulo Coelho, şi "Jurnalul unui puşti"', de Jeff Kinney. În plus, printre titlurile care constituie minusuri de inventar se numără volumele de medicină şi drept, pe care hoţii de cărţi le vând studenţilor şi în anticariate, au mai spus reprezentanţii librăriilor Humanitas.
Totodată, aceştia au menţionat că îmbunătăţirea sistemelor de securitate din magazinele de profil, cu camere de luat vederi şi alte măsuri tehnice, precum şi vigilenţa librarilor au scăzut simţitor numărul acestor furturi din librăriile Humanitas. În ceea ce priveşte reţeaua de librării Diverta, pe primul loc în topul celor mai furate cărţi se situează "Cronică de Cotroceni", de Adriana Săftoiu, urmată de cartea "Pas cu pas", scrisă de preşedintele Klaus Iohannis. Pe următoarele poziţii în top se situează "Insurgent", al doilea volum din seria "Divergent", scrisă de Veronica Roth, "Cincizeci de umbre ale lui Grey", de E. L. James, şi "40 de zile", de Chris Simion.
Clasamentul este completat de "Suge-o, Ramona!", de Andrei Ciobanu, "Fluturi" (2 volume), de Irina Binder, "Cum s-a românizat România", de Lucian Boia, "Cincizeci de umbre întunecate", de E. L. James, şi "Raţiune şi simţire", de Jane Austen.

Aproape 460.000 de români îşi sărbătoresc ziua onomastică de Sfântul Ştefan

Aproape 460.000 de români îşi sărbătoresc ziua onomastică de Sfântul Ştefan, prăznuit în fiecare an în ziua de 27 decembrie. Potrivit unui comunicat al Direcţiei Informare şi Relaţii Publice a Ministerul Afacerilor Interne (MAI) transmis, cele mai multe dintre sărbătorite poartă numele de Ştefania (92.210), Ştefana (21.607) sau Fănica (8.869). Dintre bărbaţi, cei mai mulţi poartă numele de Ştefan (280.459), Fănel (8.638), Fănică (5.314) sau Fane (555).
La 27 decembrie, Biserica Ortodoxă Română îl sărbătoreşte pe Sfântul Apostol, Întâiul Mucenic şi Arhidiacon Ştefan, unul dintre cei şapte diaconi — din rândul evreilor elenişti — aleşi de Apostolii din Ierusalim pentru a sluji la adunările Bisericii din primul veac, pentru ca Apostolii să se poată dedica vestirii Cuvântului lui Dumnezeu. Datorită harului şi înţelepciunii de care se învrednicise şi a semnelor şi minunilor cu care îşi însoţea propovăduirea, a stârnit ura evreilor, care l-au adus la judecată în faţa Sinedriului, acuzându-l că huleşte Legea şi pe Moise. Ştefan le-a arătat însă, cu dovezi din Scripturi, că Legea Veche s-a împlinit prin Hristos şi că El este Mântuitorul cel aşteptat şi prezis de Profeţi, mustrându-i totodată pentru împietrirea inimii şi lipsa lor de credinţă. Fiind condamnat la moarte, Ştefan a fost scos din cetate şi ucis cu pietre, după obiceiul vechilor evrei, devenind astfel primul martir creştin şi mărturisitor al lui Hristos.

Un copil de trei ani a murit după ce a dat foc unei căpiţe de fân

Un copil de trei ani din judeţul Buzău a murit, ieri, după ce, lăsat nesupravegheat, a dat foc unei căpiţe de fân, iar flăcările i-au cuprins hainele, el fiind găsit carbonizat de familie. Din primele informaţii furnizate de reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Buzău, un copil de trei ani din localitatea Vipereşti a fost lăsat nesupravegheat şi a dat foc unei căpiţe de fân. Ulterior, din cauza fricii, copilul s-ar fi ascuns chiar în spatele căpiţei, iar flăcările i-au cuprins hainele. Trupul său a fost găsit carbonizat de familie care a anunţat Poliţia şi pompierii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.