Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Dosar penal în cazul vanătorii organizate de Ţiriac

Ziarul de Vrancea
20 dec 2015 924 vizualizări
Tradiţionala vanătoare organizată la Balc de omul de afaceri Ion ţiriac a început sambătă, cand a avut loc şi un incident. Purtătorul de cuvant al Poliţiei Judeţene Bihor, Alina Dinu, a declarat, ieri, că poliţiştii au deschis un dosar penal în urma unei sesizări făcute de un bărbat din Braşov în legătură cu vanătoarea de pe domeniul privat de la Balc

 "În cursul zilei de ieri (sambătă - n.r.), un bărbat din judeţul Braşov a depus o plangere penală la Poliţia Marghita. A sesizat lucruri despre felul în care sunt tratate animalele. Poliţiştii au deschis dosar penal şi au fost la faţa locului să constate cele sesizate, conform procedurilor", a declarat Alina Dinu. Potrivit sursei citate, acelaşi bărbat care a făcut sesizarea la Poliţia Marghita a sunat şi la numărul de urgenţe 112 pentru a depune plangere. Întrucat domeniul de la Balc este privat, vanătoarea de acolo nu se supune Legii vanătorii, a precizat sursa citată. La vanătoarea din acest an participă, potrivit presei locale, prinţul Dimitrie Sturdza, Wolfgang Porsche - proprietarul companiei germane producătoare de autoturisme de lux cu acelaşi nume, creatorul de modă italian Stefano Ricci, Klaus Mangold - fost preşedinte al grupului Chrysler-Daimler, Peter Rau - fost expert financiar Philip Morris şi Porsche, Alfred Baumhauer - fabricant Cartier, Rudolf Streicher - fost ministru în mai multe guverne ale Austriei şi şef al Partidului Socialist de la Viena, industriaşii Wolfram Zoller, Siegfried Wolf, Alexander Pappas şi Rafael Malo, bancherul austriac Erich Hampel, politicianul ucrainean Nestor Shuyfrych, omul de afaceri covăsnean Arpad Sarkany, Sorin Florea - fost şef al Gărzii Financiare Bucureşti, Sandu Georgescu - patronul uneia dintre firmele care a implementat sistemul EADS.

Gorghiu nu susţine candidatura prefecţilor la alegeri

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, ieri, cu privire la legea care le permite prefecţilor să candideze la alegeri fără să îşi piardă funcţia, că iniţiativa este ''complet nepotrivită'', afirmand că trebuie să se discute pană unde trebuie făcută politizarea în administraţie. ''Nu mi se par deloc potrivite genul acesta de proiecte care să vină să modifice legislaţia electorală cu puţin timp înainte de alegeri. De altfel, ştiţi că nici nu este posibil aşa ceva. Prefectul face parte din corpul înalţilor funcţionari publici, ca atare mi se pare complet nepotrivită ideea să încurajezi un înalt funcţionar public să candideze din partea unui partid suspendandu-se din acea funcţie'', a declarat copreşedintele PNL Alina Gorghiu într-o conferinţă de presă. Ea a afirmat că de vină pentru această situaţie este ''ambiguitatea'' întreţinută de toate partidele politice în ultimii 26 de ani. ''(Am încercat-n.r.) să ne minţim că prefecţii sunt apolitici şi că subprefecţii sunt de-a dreptul apolitici. Este o discuţie pe care va trebui să o facem mai devreme sau mai tarziu în societatea romanească, să vedem pană unde trebuie făcută politizarea funcţiilor în administraţie'', a spus Alina Gorghiu. Copreşedintele PNL a afirmat că, în mod cert, este nevoie de un eşalon de funcţionari care vin şi pleacă în acelaşi timp cu Guvernul politic, precum şi de funcţionari care să rămană, în mod constant, pentru a profesionaliza administraţia şi a pentru a asigura premisele eficientizării acesteia. Pe ordinea de zi a sedinţei Senatului de luni este înscrisă o iniţiativă legislativă care permite prefecţilor să candideze la alegeri fără să mai fie nevoiţi să mai fie nevoiţi să renunţe la postul pe care îl au. Propunerea prevede că înalţii funcţionari publici şi funcţionarii publici de conducere pot candida pentru funcţii de demnitate publică numai după suspendarea, în condiţiile legii, a raporturilor de serviciu. Proiectul de modificare a Statutului funcţionarilor publici este semnată de un deputat PNL, Lucian Bode, de doi deputaţi social-democraţi - Gheorghe-Dănuţ Bogdan şi Sorin Roman şi de patru reprezentanţi ai minorităţilor - Ghervazen Longer, Ion Marocico, Adrian-Miroslav Merka, Nicolae Mircovici.

Bonurile fiscale de 538 lei din 28 noiembrie, caştigătoare la loterie
 

Cererile de revendicare pot fi depuse începand cu prima zi după efectuarea extragerii, timp de 30 de zile
Bonurile în valoare de 538 lei emise la 28 noiembrie sunt caştigătoare la Loteria Bonurilor fiscale, cererile pentru revendicarea premiilor, în valoare totală de un milion de lei, putand fi depuse de luni la sediile ANAF. Prima etapă de selecţie a Loteriei fiscale pentru bonurile emise în luna noiembrie a avut loc duminică şi a constat în extragerea din urne a bilelor care desemnează ziua şi valoarea bonurilor caştigătoare. După centralizarea cererilor de revendicare a premiilor, dacă numărul acestora este mai mare de 100, va fi organizată cea de a doua extragere, pentru determinarea celor 100 de bonuri caştigătoare. Rezultatele extragerii vor fi postate pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) şi al CN Loteria Romană, pentru o perioadă de minimum 30 de zile. La extragere au participat toate bonurile fiscale emise în perioada 1-31 noiembrie, fără să fie necesară înregistrarea prealabilă a acestora într-o bază de date. Cererile de revendicare pot fi depuse începand cu prima zi după efectuarea extragerii, timp de 30 de zile. Posesorii bonurilor caştigătoare trebuie să depună bonurile fiscale în original, alături de copia actului de identitate şi de o cerere, la orice administraţie fiscală. Un bon fiscal este considerat caştigător doar dacă îndeplineşte cumulativ condiţiile prevăzute de lege, avand înscrise elementele obligatorii care arată că a fost emis cu un aparat de marcat fiscalizat, precum logotipul şi seria fiscală ale aparatului de marcat electronic fiscal, data şi ora emiterii precum şi numărul de ordine. Fiecare unitate teritorială ANAF la care se depun bonuri fiscale caştigătoare în prima etapă de selecţie va elibera o copie a acestora cu menţiunea "conform cu originalul", pe care va fi scris numărul unic de înregistrare. Pentru asigurarea transparenţei, lista cu numerele unice de înregistrare ale cererilor de revendicare va fi publicată pe site-urile MFP şi ANAF. După stabilirea celor 100 de bonuri fiscale caştigătoare, acestea vor fi centralizate şi transmise în termen de două zile către ANAF în vederea încărcării rezultatelor în "Baza de date privind Loteria bonurilor fiscale", respectiv pentru verificarea autenticităţii bonurilor fiscale caştigătoare de către Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, prin direcţiile regionale.

Peste 3.700 de şoferi, prinşi cu viteză prea mare în doar o zi

Peste 3.700 de şoferi au fost depistaţi sambătă cu depăşiri ale vitezei legale, cand traficul a fost supravegheat de peste 1.000 de poliţişti, folosindu-se şi un elicopter pe DN1, DN2 şi DN7, informează Poliţia Romană. La început de vacanţă, activităţile de fluidizare şi supraveghere a traficului au fost intensificate. Sambătă, 1.053 de poliţişti, dintre care 778 de la rutieră, au acţionat, sub coordonarea Direcţiei Rutiere a Inspectoratului General al Poliţiei Romane, la nivel naţional, pentru siguranţa traficului rutier. Poliţiştii au monitorizat traficul rutier pe DN1, DN2, DN6 şi DN7 şi i-au sancţionat pe cei care au încalcat regulile de circulaţie, în special pe cele care stabilesc regimul legal de viteză. Traficul de pe DN1, DN2 şi DN7 a fost supravegheat din aer, cu ajutorul unui elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie din Ministerul Afacerilor Interne. Astfel, au fost aplicate, la nivel naţional, 3.758 de sancţiuni contravenţionale conducătorilor auto care au depăşit viteza regulamentară. Dintre aceştia, 102 şoferi au fost sancţionaţi şi cu reţinerea permisului de conducere, pentru depăşirea vitezei regulamentare cu mai mult de 50 de km/h.

Pedepse uşoare în cazul "Case pentru generali"
 
ICCJ arată, în motivarea deciziei prin care a dispus pedepse cu suspendare în cazul lui Corneliu Dobriţoiu şi al altor oficiali din MApN acuzaţi că şi-au cumpărat ilegal locuinţe subvenţionate, că a ţinut cont, printre altele, de varsta şi de rezultatele deosebite ale acestora în cariera militară. Fostul ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu a fost condamnat, în 23 martie, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), la un an de închisoare cu suspendare, Francisc Radici şi Constantin Năstase au primit o pedeapsă de cate doi ani, două luni şi 20 de zile de închisoare cu suspendare, iar Floarea şerban şi Traian Pigui au fost achitaţi, în dosarul "Case pentru generali". De asemenea, instanţa i-a condamnat pe Sergiu Tudor Medar şi Ionel Vizitiu la cate un an de de închisoare cu suspendare, iar pe Gheorghe Rotaru, Gheorghe Gonciaruc şi Mihaela Matei la cate un an şi şase luni de închisoare cu suspendare. În acelaşi dosar Corneliu Duţă a primt o pedeapsă de un an şi două luni de închisoare cu suspendare. În cazul lui Corneliu Dobriţoiu, instanţa supremă a arătat, în motivarea hotărarii, că acesta nu avea dreptul să închirieze şi apoi să achiziţioneze o locuinţa de serviciu de pe strada Traian din sectorul 3, la un preţ subvenţionat, deoarece, în 1994 mai achiziţionase o locuinţă atribuită din fondul locativ al Ministerului Apărării Naţionale, tot în regim subvenţionat, pe care ulterior a vandut-o.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.