Național

MOZAIC STIRI NATIONALE:Romanii şi-ar dori un Guvern tehnocrat şi după alegeri

Ziarul de Vrancea
18 dec 2015 662 vizualizări
Cei mai mulţi conaţionali consideră că Ponta trebuia să demisioneze în urma tragediei de la Colectiv

Peste 40% dintre români au încredere în Guvernul condus de Dacian Cioloş şi 37,2% doresc un Executiv tehnocrat şi după alegeri, relevă un sondaj INSCOP remis, vineri, Agerpres. Sondajul arată că 40,8% dintre respondenţi au încredere în Guvernul Cioloş, în timp ce 35,3% spun că nu au încredere în acest Executiv. 23,8% au răspuns nu ştiu sau nu au răspuns la întrebare. În plus, 50,5% dintre români declară că preferă un Guvern de tehnocraţi pentru că aduce mai multă competenţă, în timp ce 32,1% spun că e de preferat un Executiv politic. De asemenea, 37,2% dintre respondenţi ar dori un guvern de tehnocraţi şi după alegeri, în timp ce 34% ar prefera un guvern politic după alegeri, iar procentul nonrăspunsurilor este de 28,8%.
Cercetarea mai relevă că 36,9% dintre români cred că Guvernul Cioloş va face reforme importante cât se va afla la conducere, iar 34,8% sunt de părere că nu va reuşi să facă reforme semnificative. Conform barometrului, 34,6% dintre respondenţi cred că Guvernul Cioloş va fi mai bun ca Guvernul Ponta, 34,3% că nu va fi mai bun, iar 31,1% nu ştiu sau nu răspund. 54,2% dintre români consideră că în urma protestelor de stradă Guvernul Ponta trebuia să îşi dea demisia, iar 36,7% sunt de părere că nu trebuia să demisioneze.
Barometrul a fost realizat de INSCOP Research la comanda "Adevărul" în perioada 26 noiembrie-2 decembrie.

Cetăţenii români pot călători în Japonia fără viză

Cetăţenii români pot călători în Japonia fără viză, dacă vizita lor este de maxim 90 de zile, a anunţat Ambasada Japoniei, într-un comunicat transmis vineri Agerpres. Măsura este valabilă până la finalul anului 2018.
"Ambasada Japoniei în România doreşte să aducă la cunoştinţă că Guvernul Japoniei, în scopul facilitării călătoriilor şi a relaţiilor culturale şi comerciale dintre Japonia şi România, a decis să extindă până la 31 decembrie 2018 (inclusiv) implementarea următoarelor măsuri privind regimul vizelor pentru cetăţenii români care doresc să intre pe teritoriul Japoniei, luate de la 1 septembrie 2009 până la 31 decembrie 2015", se arată în comunicat. Astfel, cetăţenii români posesori de paşapoarte valide, emise de autorităţile române, care doresc să intre pe teritoriul Japoniei cu intenţia de a sta pe o perioadă ce nu depăşeşte 90 de zile consecutive, pot intra pe teritoriul Japoniei fără a avea nevoie de viză. Condiţiile acestea nu se aplică şi cetăţenilor români care doresc să intre pe teritoriul Japoniei cu intenţia de a căuta un loc de muncă sau de a exercita o profesie sau alte activităţi (inclusiv în domeniul artistic şi sportiv, contra unei remuneraţii).
De asemenea, Ambasada Japoniei în România anunţă că posesorii de paşapoarte temporare vor fi de asemenea incluşi în acest program, începând cu data de 1 ianuarie 2016.

Cătălin Teodorescu trebuie să depună o cauţiune de un milion de lei

Deputatul PNL Cătălin Teodorescu a fost pus, în 10 decembrie, sub control judicar pe cauţiune, stabilită la un milion de lei, în dosarul în care este acuzat că, în perioada în care a fost membru în Comisia pentru stabilirea despăgubirilor din ANRP, împreună cu ceilalţi membri, a aprobat despăgubirea omului de afaceri Mihai Rotaru cu aproape 109 milioane de lei pentru un teren supraevaluat cu peste 87 de milioane de lei. Teodorescu a contestat măsura preventiv la instanţa supremă, care joi i-a respins solicitarea, decizia fiind definitivă. În urma deciziei instanţei, Teodorescu trebuie să depună suma de un milion de lei stabilit în cadrul măsurii controlului judiciar sau să solicite anchetatorilor instituirea unei garanţii imobiliare, respectiv să pună la dispoziţie imobile până la valoarea stabilită, pe care să poată fi pus sechestru asigurător.
În cazul în care deputatul Cătălin Teodorescu nu depune cauţiunea de un milion de lei, procurorii DNA pot cere instanţei arestarea lui preventivă.
Procurorii DNA au stabilit măsura controlului judiciar pe cauţiune în cazul lui Teodorescu, după ce Camera Deputaţilor a respins cererea de încuviinţare pentru reţinerea şi arestarea preventivă a deputatului.
Tot în 10 decembrie, instanţa supremă a decis luarea măsurii controlului judiciar în cazul deputatului PNL Ioan Oltean, în acelaşi dosar.

Un fost olimpic internaţional, student la Cambridge, a murit la Iaşi

David Călin Cristian, medaliat cu argint la olimpiada internaţională la Chimie în 2012, a murit, joi, la Iaşi, din cauze necunoscute, prietenii acestuia susţinând că, cel mai probabil, a fost vorba despre un anevrism sau o afecţiune la inimă. Tânărul studiază la Universitatea Cambridge, din Marea Britanie, iar de câteva zile s-a întors în ţară pentru a-şi petrece sărbătorile. "Este o veste îngrozitoare. A fost un elev de excepţie la Colegiul Negruzzi, era pasionat de chimie, iar în 2012 a fost declarat elevul anului la Iaşi. Venise de sărbători acasă, în timp ce fratele său tocmai a plecat pentru un interviu, tot la Cambridge. Tristeţea este copleşitoare. Ar fi luat în mod sigur drumul cercetării, pentru că era pasionat de studiu, avea o inteligenţă nativă”, a declarat Camelia Gavrilă, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi.
Directorul Colegiului "Costache Negruzzi" din Iaşi, Elvira Rotundu, susţine că David Călin Cristian fusese în vizită la fostul liceu în urmă cu câteva zile, ea adăugând că nimic nu prevestea "cumplita veste".
Tânărul le spunea prietenilor săi că, după finalizarea studiilor în Marea Britanie, voia să revină în România.

Fostul deputat Gabriel Bivolaru, condamnat la 11 ani de închisoare

Fostul deputat Gabriel Bivolaru, arestat în august 2013 alături de alte persoane, într-un dosar de furt calificat, evaziune fiscală şi spălare de bani, a fost condamnat de Tribunalul Constanţa la 11 ani de închisoare cu executare, decizia instanţei nefiind însă definitivă.
În acelaşi dosar, Tribunalul Constanţa i-a condamnat pe cei zece complici ai lui Bivolaru la pedepse cuprinse între trei ani şi zece ani de închisoare.
Totodată, instanţa i-a obligat pe cei 11 inculpaţi, în solidar, la plata a peste 700.000 de lei către statul român, reprezentand TVA şi impozit pe profit, la care se adaugă plata dobânzi şi penalităţi de întârziere la data plăţii efective. De asemenea, inculpaţii trebuie să plătească SC CONPET SA Ploieşti, în total, peste 900.000 de lei, contravaloarea tonelor de ţiţei sustrase din conductele companiei.
Potrivit rechizitoriului, inculpaţii sustrăgeau ţiţei din conductele societăţii CONPET prin folosirea instalaţiilor artizanale de perforare, încărcau şi transportau produsul petrolier în cisterne-bazin de 30 de tone ascunse în remorci de cereale sau în recipiente ascunse într-o autoutilitară, de unde erau transferate într-o cisternă, apoi îl duceau în depozitele rafinăriei unui antrepozit fiscal din oraşul Năvodari. Aici, produsul petrolier sustras era introdus în mod fraudulos în circuitul comercial de către Gabriel Bivolaru.

Libertatea lui Piedone costă 1,5 milioane de lei

Fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a fost pus, vineri, sub control judiciar pe cauţiune, stabilită la 1,5 milioane de lei, pe care trebuie să o depună în 10 zile, în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu şi fals în legătură cu autorizarea clubului Colectiv.
În perioada în care va fi sub control judiciar, Cristian Popescu Piedone are interdicţie să părăsească ţara şi să se apropie sau să comunice cu ceilalţi inculpaţi şi cu martorii din dosar. Fostul primar trebuie să meargă la Poliţia Sectorului 4 în zilele stabilite prin programul de supraveghere, să se prezinte la DNA sau la instanţă ori de câte ori este chemat, să anunţe dacă îşi schimbă locuinţa, să comunice periodic informaţii relevante despre mijloacele sale de subzistenţă, să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.
De asemenea, procurorii DNA au instituit sechestru asigurător pe sume de bani şi alte bunuri ale lui Cristian Popescu Piedone.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.