Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Cum se fac angajările la Primărie

Ziarul de Vrancea
15 dec 2015 766 vizualizări
Vărul lui Marian Vanghelie le-a povestit anchetatorilor cum a fost angajat în cadrul unor instituţii din subordinea primarului ca "să taie frunze la caini"

Vărul fostului primar Marian Vanghelie, judecat alături de acesta în dosarul de corupţie, susţine în denunţul pe care l-a dat la DNA în timpul anchetei că PSD Bucureşti şi PSD Sector 5 au plătit oameni şi societăţi ”la negru”, din ordinul fostului edil. Mircea Sorin Niculae este vărul fostului primar al Sectorului 5 şi inculpat alături de Marian Vanghelie în dosarul în care sunt judecaţi alături de alte persoane pentru fapte de corupţie. Pe parcursul anchetei, Niculae a dat o declaraţie de 12 pagini, în care dezvăluie în detaliu ”mecanismele infracţionale” pe care le folosea vărul său, fostul primar Marian Vanghelie. ”Sunt rudă cu Vanghelie Marian-Daniel, văr primar după tată, iar o relaţie mai apropiată cu acesta am avut începând cu anul 2002, când eu m-am dus şi am solicitat acestuia să-mi găsească şi mie un loc de muncă. Astfel, în anul 2002 spre sfârşit, m-a angajat la ADP (Administraţia Domeniului Public -n.r.) Sector 5 Bucureşti, unde era director general Mircea Octavian, la Serviciul achiziţii. La o lună după ce m-am angajat, mi-am dat demisia întrucât acolo nu făceam nimic. Undeva în aprilie 2003, m-a căutat Vanghelie Marian-Daniel şi mi-a zis să vin la el, că are o treabă pentru mine, întrucât ştia că îmi caut de muncă. M-am dus la el la primărie, unde el mi-a zis că mă poate angaja la Administraţia Pieţelor ca şef de piaţă. Am fost de acord cu acest lucru, ceea ce imediat s-a şi întâmplat, fiind angajat după câteva zile. La două luni de zile, am fost avansat la funcţia de director general al Administraţiei Pieţelor, în locul lui Bogdan Georgescu, care fusese numit director general la SC Economat Sector 5 SRL”, arată Niculae.
Acesta susţine că o parte din sumele mari primite de Marian Vanghelie de la cei cărora le acorda ilegal contractele pe bani publici ajungeau şi la PSD Bucureşti şi PSD sector 5, iar din aceştia se făceau plăţi ”la negru”. ”Nu pot preciza cu exactitate sumele de bani pe care le-am primit de-a lungul timpului (...) pentru a i le da lui Vanghelie Marian-Daniel, dar estimez că au fost aproximativ 15-20.000.000.000 ROL. Aproape jumătate din sumă, din dispoziţia lui Vanghelie Marian-Daniel, a ajuns la PSD Bucureşti şi PSD Sector 5, unde, de-a lungul timpului, s-au plătit chirii, materiale electorale, închirieri de săli, angajaţi”, explică vărul fostului edil al Secotrului 5.
Primarul suspendat al Sectorului 5 a fost eliberat din arest preventiv în 10 iulie, de atunci fiind în arest la domiciliu.
Conform rechizitoriului procurorilor, în perioada 2006 - 2014, Marian Vanghelie, în calitate de primar al Sectorului 5, a cerut şi a primit foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro

Senator UNPR, condamnat la închisoare cu suspendare

Senatorul Ionel Agrigoroaei a fost condamnat la doi ani, şase luni şi 20 de zile de închisoare cu suspendare, fiind obligat să presteze şi 80 zile de muncă în folosul comunităţii, în dosarul în care este acuzat că a luat de la o bancă din Iaşi un împrumut în franci elveţieni, în baza unor acte false. De asemenea, Ionel Agrigoroaei este obligat să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de serviciul de probaţiune de pe lângă Tribunalul Iaşi sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate. În acelaşi dosar, ICCJ a condamnat-o pe soţia senatorului, Antonela Agrigoroaei, la doi ani şi patru luni închisoare cu suspendare şi a obligat-o să presteze 80 de zile muncă în folosul comunităţii în cadrul Spitalului Clinic de Pneumologie Iaşi sau la Căminul de Pensionari "Sf. Cuv. Parascheva" Iaşi. Fratele senatorului, Dănuţ Agrigoroaei, a primit doi ani închisoare cu suspendare şi 80 de zile muncă în folosul comunităţii în cadrul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă sau în cadrul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Iaşi, iar cumnata parlamentarului, Laura Agrigoroaei, un an şi patru luni de închisoare cu suspendare şi a fost obligată să presteze acelaşi număr de zile de muncă în folosul comunităţii la Centrul de zi ”Prichindel” sau în cadrul Spitalul Clinic de Psihiatrie Socola din Iaşi.
Totodată instanţa mai dispus ca senatorul Ionel Agrigoroaei să plătească împreună cu soţia şi fratele lui echivalentul în lei al sumei de 406.469 franci elveţieni, reprezentând despăgubiri civile, urmare convenţiei de credit către partea civilă Rabon Credit Solutions România SRL.  Decizia nu este definitivă.
Senatorul UNPR şi soţia acestuia au fost trimişi în judecată,în septembrie anul trecut, fiind acuzaţi că au luat de la o bancă din Iaşi un împrumut de 335.000 de franci elveţieni, în baza unor acte false privind veniturile lor.

Colonel de la SGG, reţinut după ce a primit mită 30.000 de euro

Un colonel detaşat la Secretariatul General al Guvernului a fost reţinut de DNA, fiind prins când primea mită suma de 30.000 de euro. Potrivit DNA, procurorii militari ai Direcţiei au dispus reţinerea pentru 24 de ore a lui Ştefan Enache, colonel în cadrul U.M. 02999, detaşat la Secretariatul General al Guvernului, pentru infracţiunea de trafic de influenţă.
Conform anchetatorilor, în 8 decembrie el a cerut unei persoane peste 10.000 euro pentru a interveni pe lângă directorul Regiei Autonome - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat, asupra căruia a dat asigurări că are influenţă, pentru ca acesta să le asigure celor doi adjudecarea, la o licitaţie, a unui imobil din Capitală la un preţ mult subevaluat. Imobilul astfel achiziţionat urma să fie valorificat ulterior, iar profitul să fie împărţit între Enache şi persoana respectivă. Luni, Enache a fost prins în flagrant când primea 30.000 de euro

Primarii care refuză arborarea drapelului îşi pierd mandatul

Legea potrivit căreia mandatul unui primar va înceta, înainte de termen, dacă refuză arborarea drapelului naţional, precum şi purtarea eşarfei tricolore în situaţiile impuse de lege, a fost adoptată, ieri, cu unanimitate de voturi de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor.
Iniţiativa legislativă, depusă de fostul ministru al Apărării Mircea Duşa, introduce sancţiunea încetării de drept a mandatului, înainte de termen, dacă primarul refuză arborarea drapelului naţional, precum şi purtarea eşarfei tricolore la Ziua Naţională a României, la solemnităţi, recepţii, ceremonii publice şi la celebrarea căsătoriilor, indiferent de locul de desfăşurare a acestora. În expunerea de motive, iniţiatorul legii, deputatul PSD Mircea Duşa, susţine că, în prezent, nearborarea drapelului naţional şi refuzul primarului de a purta eşarfe tricolore sau purtarea unei eşarfe de alt model se sancţionează cu amendă între 2.500 şi 5.000 lei, însă, măsura nu este suficientă.
La începutul lunii septembrie, Ministerul Afacerilor Interne a cerut prefectului de Covasna să verifice respectarea legii şi să dispună sancţiuni, după ce veterani de război au susţinut că nu au fost lăsaţi de către reprezentanţii Primăriei Sfântu Gheorghe să arboreze drapelul naţional pe clădirea instituţiei.

Majoritatea romanilor consideră că ţara merge într-o direcţie proastă

Peste jumătate dintre români (52,3%) consideră că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită, starea de sănătate, posibilitatea unui conflict în zonă şi diminuarea veniturilor fiind principalele surse de îngrijorare, potrivit unui sondaj INSCOP transmis ieri Agerpres. Potrivit cercetării, 34,3% din populaţia României consideră că ţara noastră se îndreaptă într-o direcţie bună, în timp ce 52,3% sunt de părere că se îndreaptă într-o direcţie greşită, procentul non-răspunsurilor fiind de 13,4%. Sondajul relevă că în topul surselor de îngrijorare se află starea de sănătate (20% faţă de 23,3% în octombrie), posibilitatea unui conflict în zonă (18,6% faţă de 14,2% în octombrie) şi diminuarea veniturilor (17,5% faţă de 16% în octombrie), urmate de creşterea preţurilor (12,2% faţă de 13,1% în octombrie), pierderea locului de muncă (11,7% faţă de 12,5% în octombrie) şi instabilitatea politică (10,4% faţă de 8,7% în octombrie).
Rezultatele sondajului arată şi că 48,9% dintre români apreciază că traiul lor este la fel ca acum un an, 25,2% consideră că este mai prost, iar 24,4% mai bun.
Barometrul a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul în perioada 26 noiembrie — 2 decembrie 2015.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.