Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Udrea recunoaşte că a greşit. Cand a votat codurile penale

Ziarul de Vrancea
14 dec 2015 631 vizualizări
Elena Udrea a fost prezentă, ieri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie unde s-a judecat plângerea acesteia faţă de controlul judiciar pe cauţiune dispus de DNA, în dosarul în care este acuzată că ar fi finanţat campania electorală din 2012 a PDL cu bani primiţi de la Bogdan Buzăianu.

  La ieşirea din sala de judecată Elena Udrea a arătat că îşi asumă o parte din vină pentru modul în care au fost concepute noile coduri penale, arătând că până la acest moment Curtea Constituţională a României a dat aproximativ 30 de decizii de neconstituţionalitate a unor articole. "Mă refer la un adevăr deja demonstrat şi anume că cele două coduri, Codul penal şi de Procedură Penală, intrate în vigoare în 2014, deja au fost în nenumărate situaţii declarate neconstituţionale, respectiv prevederile lor de către Curtea Constituţională. În peste 30 de situaţii s-a constatat că prevederile acestor coduri sunt neconstituţionale, iar eu mi-am asumat o parte din vină, ca membru al Guvernului care a iniţiat aceste coduri; ca membru al Parlamentului, care apoi a votat ulterior ordonanţa în Parlament, legea de aprobare a ordonanţei în Parlament, şi mi-am exprimat speranţa că totuşi Înalta Curte şi Curtea Constituţională vor corecta aceste greşeli pe care noi politicienii, Parlamentul, le-am făcut", a declarat Udrea. Ea a menţionat că la termenul de ieri, la care s-a judecat plângerea faţă de controlul judiciar pe cauţiune, avocatul său a invocat o excepţie de neconstituţionalitate. Întrebată de jurnalişti despre ce excepţie este vorba, Elena Udrea a precizat: "Spre exemplu în ceea ce priveşte cauţiunea, dacă aţi constatat, este diferit cuantumul, adică Parchetul pune cauţiuni şi pune cauţiuni foarte mari, în timp ce instanţele de judecată fie nu pun cauţiuni, fie pun cauţiuni foarte mici. Nu există un criteriu la care să te poţi raporta în ceea ce priveşte cuantumul maxim al cauţiunii. Legea spune că nu se poate să fie mai mică de 1000 de lei, dar nu spune cât de mare poate să fie. La fel de bine se pot pune şi 50 de milioane de lei, spre exemplu. Deci este impredictibilă această prevedere din codul de procedură şi ca urmare acesta este motivul pentru care s-a ridicat excepţie de neconstituţionalitate".
Elena Udrea a fost pusă, în 30 octombrie, sub control judicar pe cauţiune, stabilită la cinci milioane de lei, în dosarul în care este acuzată că ar fi primit cinci milioane de dolari de la Bogdan Buzăianu, pentru ca firma acestuia să aibă asigurată continuarea derulării unui contract încheiat cu Hidroelectrica, iar cu aceşti bani ar fi finanţat campania electorală din 2012 a PDL. Camera Deputaţilor a avizat începerea urmăririi penale şi a reţinerii Elenei Udrea în această cauză, respingând însă cererea DNA de încuviinţare a unei solicitări de arestare preventivă.

Bilanţul tragediei din Colectiv a ajuns la 61 de morţi

Bilanţul victimelor tragediei din Colectiv a ajuns la 61 de persoane, după ce o pacientă de 36 de ani a decedat în Germania. Astfel, o tânără rănită în incendiul din clubul Colectiv a murit, duminică seara, la o clinică din Germania. Pacienta, de 36 de ani, a fost transportată în urmă cu o lună la o clinică din Germania de la Spitalul Bagdasar Arseni, starea ei fiind atunci extrem de gravă, potrivit stiri.tvr.ro. La o primă tentativă de transfer, medicii au decis chiar să oprească operaţiunea de transport.

Fosta soţie a lui Tăriceanu, audiată în dosarul lui Truică

Ioana Valmar, fosta soţie a lui Călin Popescu Tăriceanu, a fost audiată la DNA Braşov, în calitate de martor, în dosarul privind retrocedări ilegale de terenuri, în care sunt cercetaţi prinţul Paul, Remus Truică, Dan Andronic, Lucian Mateescu şi Marius Marcovici, potrivit unor surse judiciare.
Potrivit surselor citate, Ioana Valmar ar fi dat o declaraţie referitoare la faptul că, la cabinetul său notarial, ar fi fost încheiate unele acte şi acorduri imobiliare legate de terenurile investigate în dosar. Sursele citate au precizat că persoane care se ocupau de aceste retrocedări de terenuri i-ar fi solicitat să încheie acte cu alte sume decât cele stabilite în normele privind tarifele de onorarii, cererile fiind respinse de Ioana Valmar.
În dosarul privind retrocedări ilegale de terenuri în Ilfov sunt cercetaţi prinţul Paul, Remus Truică şi avocatul Robert Roşu, toţi în arest la domiciliu, Dan Andronic, Claudiu Mateescu, Marius Marcovici, fost consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu, şi Gheorghe Sin, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole, în cazul acestora fiind luată măsura controlului judiciar.

Anchetă parlamentară după ce doi tineri aflaţi în centre de tip familial s-au sinucis

Comisia de învăţământ a Senatului va efectua, după votul pe proiectul bugetului, o anchetă parlamentară referitor la modul în care funcţionează sistemul de protecţie a copiilor instituţionalizaţi, după ce o fată de 13 ani şi un băiat de 19 ani, din Dolj, s-au sinucis.
În cursul anchetei vor avea loc întâlniri cu copii şi tineri instituţionalizaţi, cu personalul cu responsabilităţi în educaţia acestor copii şi tineri, cu reprezentanţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) şi ONG-uri. "Scopul anchetei este identificarea principalelor probleme şi nevoi de suport ale copiilor şi tinerilor protejaţi identificarea neconcordanţelor legislative şi, ulterior, îmbunătăţirea legislaţiei care să conducă la consolidarea unui sistem eficient de rezolvare a tuturor problemelor cu care se confruntă copiii aflaţi în dificultate, pentru prevenirea altor tragedii", potrivit solicitării Ecaterinei Andronescu.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.