Național

Încotro se îndreaptă omenirea? Un puşcăriaş a găsit răspunsul

Ziarul de Vrancea
14 dec 2015 875 vizualizări
Fostul securist Dan Voiculescu a scris opt cărţi în doar 16 luni de cand se află în închisoare, printre care şi un volum cu titlul "Omenirea, Încontro?" n pentru fiecare carte scrisă, patronul Intact poate solicita o reducere de 30 de zile a pedepsei n dacă îşi va păstra actuala "forţă creatoare", Voiculescu ar putea ieşi de după gratii pană la sfarşitul anului viitor

Dan Voiculescu, condamnat definitiv la zece ani de închisoare în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), a scris opt lucrări ştiinţifice în cele 16 luni de închisoare pe care le-a executat pană acum, scrie Euractiv.ro. Avand în vedere varsta pe care o are, Voiculescu are dreptul să execute efectiv doar o treime din pedeapsă (n.r. - 3 ani şi patru luni), din care se scad zilele caştigate prin muncă sau activităţi intelectuale precum scrierea de cărţi (n.r. - 8 luni pană în prezent).
Centrul de Investigaţii Media a solicitat Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, să comunice cate cărţi a scris Voiculescu de cand este în închisoare. Reprezentanţii ANP au răspuns solicitării, informand că, din august 2014, cand a fost condamnat, şi pană acum, omul de afaceri Dan Voiculescu a scris opt cărţi. "Persoana custodiată la care faceţi referire a elaborat şi publicat opt lucrări ştiinţifice, cu următoarele titluri: «Omenirea, Încontro?», «Dezvoltarea Economică Durabilă», «Economia Românească - Realităţi şi perspective de Dezvoltare», «Investiţiile Străine Directe - Vector al Dezvoltării Economice», «Managamentul Riscului în accesarea şi gestionarea fondurilor Europene - Politica UE», «A Patra Cale», «Efecte de antrenare a investiţiilor în Economia Românească» şi «Clasa de Mijloc, Teorie şi Practică antreprenorială», se arată în răspunsul ANP. Conform legii, pentru fiecare dintre aceste lucrări deţinutul poate primi o scurtare cu 30 de zile a pedepsei. "Competenţa analizării şi soluţionării cererii de acordare a zilelor considerate ca fiind executate pentru elaborarea unei lucrări ştiinţifice publicate aparţine comisiei pentru liberare condiţionată, care poate dispune, după caz, admiterea cererii şi acordarea zilelor caştig sau respingerea cererii", precizează ANP.
Conform articolului 100 din Codul Penal, deţinuţii care au depăşit varsta de 60 de ani pot fi puşi în libertate după ce au executat o treime din pedeapsă. Alineatul 3 al aceluiaşi articol prevede că, la calculul "fracţiunilor de pedeapsă prevăzute în alin. (1) (considerate executate, n.r.)", se ţine seama de partea din durata pedepsei "ce poate fi considerată, potrivit legii, ca executată pe baza muncii prestate", precizează Euractiv.
Conform propriei biografii, în perioada 1985-2007, adică în 22 de ani, Voiculescu a fost autorul a 13 "publicaţii" şi co-autor la alte şase. Aceeaşi sursă arată că Voiculescu a fost, din 1996, profesor la Academia de Studii Economice (ASE) din Bucureşti, la Catedra de Relaţii Economice Internaţionale, unde a predat "Competiţie şi Competitivitate".

De ce nu a vandut Fiscul sediul Antena 3

Valorificarea bunurilor sechestrate în dosarul ICA este îngreunată din cauze independente de compeţentele ANAF, a anunţat, ieri, Fiscul. Potrivit instituţiei, din cauza diferitelor litigii în care sunt implicate unele din bunurile confiscate nu se poate trece la valorificarea lor. "În ce priveşte atribuţiile ANAF, menţionăm că acestea au fost îndeplinite în totalitate (intabulare, inventariere, evaluare), bunurile fiind disponibile pentru valorificare", se arată în comunicatul ANAF, care a prezentat problemele legate de valorificarea bunurilor confiscate în dosarul ICA. Astfel, patru imobile, printre care şi sediul unde funcţionează postul de televiziune Antena 3,
"nu sunt scoase la licitaţie în prezent întrucat există litigii în curs care vizează aceste bunuri imobile, litigii care au fost notate ca sarcini în cartea funciară". Subiectul litigiilor îl constituie atat recunoaşterea contractelor de închiriere dintre reclamanţi şi foştii proprietari şi, implicit, a dreptului de preemţiune (prioritate la cumpărare) al chiriaşilor la achiziţionarea imobilelor, cat şi legalitatea intabulării dreptului de proprietate înscris pe numele statului român, prin Ministerul Finanţelor Publice, precizează ANAF.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.