Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Ce-a păţit un pui de oltean după ce l-a descoperit pe Allah

Ziarul de Vrancea
8 dec 2015 439 vizualizări
n adolescent din Craiova a fost reţinut ieri de DIICOT pentru propagandă jihadistă n tanărul a devenit islamist în urmă cu doi ani şi s-a radicalizat după ce a urmărit ce se întamplă în Siria n cu tatăl aflat în închisoare, craioveanul visa să caştige bani frumoşi din jocuri video, unde "bacu nu contează" n "Acolo unde e educaţie, extremismul apare rar", a comentat preşedintele Iohannis

Un tânăr de 17 ani, din Craiova, suspectat de propagandă jihadistă a fost ridicat, ieri, de procurorii antiterorism. Potrivit anchetatorilor, tânărul este elev la un liceu din Craiova, iar de la locuinţa sa au fost ridicate documente, materiale de propagandă jihadistă şi sisteme informatice.
Anchetatorii au informaţii că tânărul promova în mod sistematic, în mediul virtual, prin intermediul platformelor online, mesaje de susţinere a organizaţiilor teroriste, filme în care erau prezentate decapitări ale unor persoane capturate de membri ai grupării ISIS, dar şi materiale video cu mesaje de ameninţare şi folosire a unor mijloace de natură să pună în pericol viaţa şi integritatea persoanelor. Acţiunea este desfăşurată de anchetatorii DIICOT, cu ajutorul SRI şi cu suportul de specialitate al Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din Poliţia Română.
Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a declarat că acest caz este cunoscut la nivelul serviciului de informaţii, iar în acest moment ancheta a fost preluată de către DIICOT. "Cazul care îl vizează pe cetăţeanul român Boicea Luigi Constantin este cunoscut la nivelul SRI. În prezent, sunt desfăşurate activităţi specifice de către DIICOT şi din acest motiv SRI nu poate furniza la acest moment informaţii", a spus Marincea.

"Allah m-a oprit de la toate relele, cum ar fi fumatul, alcoolul, drogurile"

”În numele lui Allah cel Milostiv. Pace, mila şi binecuvântarea lui Allah”, este mesajul în limba arabă cu care tânărul de 17 ani, care şi-a luat numele de Omar al-Faruq, după convertirea la islamism, îşi începe prezentarea pe blogul Gazda Islamică. ”Numele meu este Omar al-Faruq şi am 16 ani şi jumătate. M-am născut şi am crescut creştin ortodox şi am devenit musulman după ce am găsit adevărul”, scria tânărul, în ianuarie 2014, pe blogul Gazda Islamică, unde a postat şi o fotografie cu el. Tânărul povesteşte, în limba arabă, cum a devenit musulman. ”Am avut un prieten pe nume Omar Hamadi (...) care stăpânea bine limba română. (...) Mi-a spus despre evenimentele care au avut loc în Siria şi pentru că am trăi într-o ţară europeană nu am auzit despre aceste evenimente vreodată şi, când am aflat ce s-a întâmplat cu el, m-am dus să fac unele cercetări pe această temă”, spune tânărul. El povesteşte că a urmărit pe internet evenimentele din Siria şi că într-o primă înregistrare a putut vedea armata lui Bashar al-Assad, care l-a şocat. ”După cinci luni de cercetare, am aflat ce s-a întâmplat în Siria şi că nu reprezintă Islamul şi apoi am încercat să găseasc musulmanii din Craiova/România şi îi mulţumesc lui Allah că am găsit-o pe sora (Damian Maya)”, afirmă băiatul. Tânărul spune că i-a povestit acesteia despre informaţiile obţinute şi i-a spus că vrea să ştie mai multe despre Islam, pentru a deveni musulman. ”Îi mulţumesc lui Allah, a fost de acord să mă înveţe cum să devin musulman şi după trei luni de predare a Islamului am devenit un alt om, un musulman. (...) Mulţumesc lui Allah că m-am oprit de la toate relele, cum ar fi fumatul, alcoolul, drogurile (...)”, mai scrie tânărul. El mai povesteşte că i-a spus mamei sale despre cât de frumos este să fii musulman şi au avut o discuţie îndelungată pe această temă. De asemenea, spune că a avut de ales între relaţia cu tatăl său şi islamism şi a ales ”viaţa cu Allah”. ”Am ales viaţa mea cu Allah. (Tatăl meu-n.r) mi-a spus o mulţime de cuvinte dure, că nu sunt fiul său şi că el nu a avut niciun fiu. Acum, eu locuiesc cu bunicul meu şi bunica mea”, mai scrie băiatul. Tânărul povesteşte şi despre planurile sale, după ce va împlini 18 ani: ”La 18 ani, după finalizarea studiilor, voi lua bacalaureatul şi permisul de conducere şi apoi vreau să merg la Universitatea Islamică din Medina (cu voia lui Allah), în scopul de a salva Coranul Sfânt şi cărţile Hadith şi Islamul, în scopul de a cunoaşte povestea completă şi a deveni un predicator islamic”.

Bunicul: "Decât vagabont prin curte, mai bine se duce la o biserică"

Băiatul obişnuia să intre şi pe diverse forumuri, unele dintre acestea accesate de pasionaţi de jocuri pe calculator. Pe unul dintre acestea a scris, în iulie 2012, că nu mai vrea să depindă de părinţii săi: ”Vă salut pe toţi membrii şi vizitatorii acestui site. (...) am 14 ani şi caut ca pe la 15 ani să nu mai depind de părinţi. Am aflat că există şi un serviciu în care tu eşti tester de jocuri, pe scurt testezi jocuri. Am mai căutat chestii pe net să văd şi am găsit că nu trebuie să ai studii superioare, ci doar 12 clase, bacu nu contează. Sunt din Craiova şi cine mă poate ajuta sau are o idee despre ce vorbesc eu aici iî rog din suflet să îşi spună ideea. Am mai aflat că lucrezi 8 ore pe zi şi eşti plătit cu 100 de dolari pe oră”.
Familia tânărului, elev în clasa a XI-a la Liceul Tehnologic Auto din Craiova, spune că acesta a renunţat în urmă cu doi ani la religia creştin-ortodoxă şi a trecut la cea islamică. De asemenea, bunicul băiatului afirmă că acesta mergea frecvent ”la o biserică musulmană”. “Am aflat de doi ani, de atunci ştiu povestea, că s-a dus la biserica asta. Se ducea acolo, eu de unde să ştiu ce făcea ... se închina. Am aflat că o ţine într-una aşa, că face 18 ani şi că pleacă la Israel. De azi dimineaţă, de la şase sunt terminat. Strâng actele, cărţile (n.r. - procurorii). Ne zicea că îi place şi tot neamul a încercat să îl convingă să renunţe, dar nu voia. Ştiam că se duce de doi ani la o biserică şi ziceam că decât vagabont prin curte, mai bine se duce la o biserică, dar habar nu aveam ce biserică. Abia am aflat că e musulmană”, a declarat bunicul tânărului. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj susţin că tânărul nu avea un comportament suspect în timpul orelor de curs.
Băiatul provine dintr-o familie destrămată, mama sa fiind angajată la Regia Autonomă de Transport Craiova, iar tatăl său fiind liberat recent din penitenciar.

Iohannis: Acolo unde e educaţie, extremismul apare rar

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, întrebat în legătură cu cazul adolescentului reţinut de DIICOT, că educaţia este singura soluţie în astfel de situaţii, adăugând că "acolo unde oamenii sunt educaţi, extremismul apare rar". "Educaţia este soluţia", a comentat Iohannis, întrebat de jurnalişti referitor la cazul unui tânăr de 17 ani, reţinut la Craiova pentru "propagandă jihadistă". "Acolo unde oamenii sunt educaţi, extremismul apare rar", a adăugat preşedintele, fără alte comentarii.

O femeie şi-a incendiat apartamentul, apoi s-a aruncat de la etaj

O femeie şi-a incendiat apartamentul, apoi s-a aruncat de la etajul opt al blocului în care locuia, în Sectorul 4, potrivit Poliţiei Capitalei. Ea a murit la spital, unde a fost transportată în stare gravă. Incidentul a avut loc în noaptea de luni spre marţi, în Sectorul 4 al Capitalei, poliţiştii fiind sesizaţi în jurul orei 02.00, prin numărul 112, de o persoană care a anunţat că în blocul în care locuieşte s-a auzit o explozie.
Conform Poliţiei Capitalei, explozia s-a auzit din apartamentul unei femei în vârstă de 33 ani, în imobil fiind găsite două recipiente care păreau să fie cu benzină. După ce a dat foc locuinţei, femeia a urcat la etajul opt al imobilului în care locuia şi s-a aruncat, poliţiştii găsind asupra ei un pistol cu bile pe care îl deţinea în mod legal.
Din primele investigaţii rezultă că femeia era depresivă şi lua medicamente pentru tratarea bolii. Aceasta locuia împreună cu concubinul ei, care nu era acasă în momentul în care a incendiat apartamentul.

Scandal la procesul baronului de Arad

Procesul în care preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean (CJ) Arad, Nicolae Ioţcu, este judecat de DNA pentru trafic de influenţă, a început, ieri, la Tribunalul Timiş cu un scandal, avocatul certându-se cu judecătorul pe proceduri. Atât şeful suspendat al Consiliului Judeţean Arad, cât şi Adrian Nedelciu, director executiv al Direcţiei Tehnice Investiţii din CJ Arad, şi Alin Mircea Pătraşcu, administratorul firmei de la care Ioţcu ar fi pretins bani pentru trucarea licitaţiei, au fost prezenţi în sală.
Pătraşcu a cerut procedură simplificată, pentru reducerea cu o treime a pedepsei, el recunoscând în faţa judecătorului faptele reţinute în sarcina sa şi prezentate în rechizitoriu. El şi-a menţinut declaraţiile date în faza urmăririi penale, iar instanţa i-a aprobat procedura simplă. Chemat în faţa instanţei, Ioţcu a refuzat să facă declaraţii, spunând că va vorbi doar după ce îi vor fi puse la dispoziţie probe la care nu ar fi avut acces, precum înregistrări video şi audio. Avocatul lui Ioţcu, Gheorghiţă Mateuţ, a intervenit, reproşându-i judecătorului că ar fi omis anumite etape procedurale şi a trecut direct la audieri. Mateuţ a insistat că nu se poate trece la cercetarea judecătorească în acest moment şi s-a contrazis cu judecătorul timp de 15 minute pe proceduri. "Aţi sărit peste etape obligatorii (...) Este inadmisibil, doamnă preşedinte!", a spus Mateuţ, care ulterior a afirmat că este "oripilat" de atitudinea instanţei. "Şi eu sunt oripilată de atitudinea dumneavoastră", a replicat judecătorul.
Pe fondul replicilor dintre avocat şi judecător, procurorul DNA a intervenit, afirmând că Mateuţ "a preluat şedinţa şi face regulile".
Referitor la probele audio-video ale procurorilor, Mateuţ a declarat că "există suspiciunea rezonabilă că aceste înregistrări au fost trucate".
Avocatul a precizat că a avut acces la unele înregistrări şi a observat că "există o diferenţă mare de timp între imagini şi sunet". Referitor la această acuzaţie, procurorul DNA a spus că "diferenţele ţin de mijloacele tehnice folosite". Conform DNA, s-au folosit mai multe echipamente simultan, iar unele înregistrau doar video, altele doar audio.
Nicolae Ioţcu (PNL) a fost trimis în judecată de DNA Timişoara pentru trafic de influenţă, după ce ar fi cerut 40.000 de euro de la administratorul unei firme pentru atribuirea preferenţială a unui contract.

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.