Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Actor roman, premiat în SUA

Ziarul de Vrancea
6 dec 2015 789 vizualizări
"Son of Saul", de László Nemes, cu actorul roman Levente Molnár în distribuţie, a primit premiul pentru cel mai bun film străin la gala organizată sambătă de Boston Online Film Critics Association, informează hollywoodreporter.com

Propunerea Ungariei pentru o nominalizare la categoria cel mai bun film într-o limbă străină alta decat engleza la premiile Oscar 2016, "Saul Fia/ Son of Saul" este debutul în lungmetraj al regizorului maghiar László Nemes, distins cu marele premiu al juriului la gala de anul acesta a Festivalului de la Cannes. Pelicula spune povestea a două zile din viaţa lui Saul Auslander (Géza Röhrig), un prizonier evreu din Ungaria forţat să lucreze pentru nazişti în camerele de gazare de la Auschwitz. Levente Molnár, angajat al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, are un rol cheie în această peliculă: îl interpretează pe Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al lui Saul, aflat alături de el în lagărul de concentrare. În mod surprinzător, lungmetrajul SF "Mad Max: Drumul furiei/ Mad Max: Fury Road" a fost desemnat cel mai bun film al anului 2015 la gala Boston Online Film Critics Association.

Cresc contribuţiile statului cu salarizarea clericilor

Contribuţia statului la salarizarea personalului clerical va creşte anul viitor la 315,1 milioane lei, de la 278,3 milioane lei in 2015, iar cea pentru sprijinirea aşezămintelor religioase romaneşti din afara graniţelor va urca de la 12,8 milioane lei anul acesta la 13 milioane lei, potrivit MFP. "Proiectul de buget pentru anul viitor prevede o creştere a salariilor acordate personalului clerical şi neclerical. În cazul personalului clerical, contribuţia statului la salarizarea personalului de cult creste de la 278,3 milioane lei anul acesta la peste 315,1 milioane lei în anul 2016. În cazul personalului neclerical, contribuţia statului prin sume defalcate din taxa pe valoarea adaugată pentru salarizarea personalului neclerical a crescut cu 54,9% faţă de anul 2015, de la 188,9 milioane lei la 292,7 milioane lei în anul 2016", arata Ministerul Finantelor Publice (MFP), intr-un comunicat. Totodată, Finantele mentioneaza ca proiectul de buget pentru anul viitor prevede o creştere a contribuţiei statului pentru sprijinirea aşezămintelor religioase romaneşti din afara graniţelor, de la 12,8 milioane lei anul acesta la 13 milioane lei în anul 2016, si este păstrata în buget suma de 1,3 milioane lei alocată în scopul finanţării Schitului romanesc Prodromu de la Muntele Athos. În proiectul Bugetului de stat pe 2016 , pus în dezbatere publică, nu au fost alocaţi bani pentru construirea de biserici noi sau pentru modernizarea celor existente, în schimb au fost suplimentate sumele pentru salarizarea preoţilor. Premierul Dacian Cioloş a avut, ieri, o discuţie cu Patriarhul Daniel, în care l-a asigurat că va finanţa proiectele de investiţii importante ale BOR şi că există tot sprijinul pentru a pune la dispoziţie resurse financiare, "în funcţie de posibilităţi", pentru lăcaşele de cult în construcţie. "Discuţia a scos încă o dată în evidenţă buna înţelegere pe care Patriarhia o are în legătură cu situaţia financiar bugetară prin care trece Romania. Bugetul pentru Culte în anul 2016 este în creştere faţă de anul precedent atat în ceea ce priveşte personalul clerical cat şi cel neclerical, ca o recunoaştere a rolului social important pe care reprezentanţii cultelor îl au în societate, rolul Bisericii Ortodoxe fiind, desigur, fundamental din acestă perspectivă", arata Executivul, intr-un comunicat. La randul său, Patriarhul Daniel a subliniat că Biserica va sprijini activ demersurile Guvernului de a îmbunătăţii condiţiile de educaţie ale copiilor şi tinerilor din mediul rural şi ale calităţii actului medical în spitale.

Jurnalistul Luca Niculescu va fi ambasadorul Romaniei în Franţa

Jurnalistul Luca Niculescu, redactor-şef al RFI Romania va reprezenta interesele diplomatice ale Romaniei la Paris, decretul de numire a sa în postul de ambasador al Romaniei în Franţa urmand să fie semnat săptămana viitoare de către preşedintele Klaus Iohannis. "Decretul de numire va fi semnat săptămana viitoare", au precizat ieri, surse oficiale. Niculescu (născut în 1971) este licenţiat în Jurnalism şi deţinător al unui master în Jurnalism European, la Centrul Universitar pentru Jurnalism, Strasbourg. Din 1992 este jurnalist al RFI şi din 2000 este redactor-şef al RFI Romania. Niculescu a fost şi corespondent pentru France Info, France Inter, France Culture, TV 5 şi "Liberation". Jurnalistul a realizat emisiuni pentru Money Channel, TVR şi în prezent moderează o emisiune la Digi 24. În 1 decembrie, preşedintele Klaus Iohannis a conferit ordinul "Meritul Cultural" în grad de cavaler postului Radio France Internationale Romania. În prezent, activitatea ambasadei Romaniei în Franţa este coordonată de un însărcinat cu afaceri ad interim.

Accident cu trei morţi şi trei răniţi grav în Vrancea

Doi soţi şi o fetiţă au murit, iar alte trei persoane, între care şi un copil, au fost rănite, ieri, după ce două autoturisme s-au ciocnit frontal, din cauze deocamdate necunoscute, pe DN 2 E 85, la ieşirea din municipiul Focşani spre localitatea vranceană Garoafa. Din primele informaţii, în accident au fost implicate două autoturisme, un Opel şi un Volkswagen, ambele înmatriculate în judeţul Vrancea. În urma impactului frontal violent între cele două maşini, ale cărui cauze sunt încă necunoscute, două persoane, soţ şi soţie, cu varste aproximative de 40 de ani, care se aflau în Opel au murit la locul accidentului. Cei doi au rămas încarceraţi între fiarele contorsionate ale autoturismului, pentru scoaterea cadavrelor fiind necesară intervenţia echipajului de descarcerare din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea. De asemenea, toţi cei patru ocupanţi ai autoturismului Volkswagen, o fetiţă de trei ani, un băiat de nouă ani şi părinţii lor, au fost grav răniţi în urma impactului violent între cele două maşini. Ulterior, la spital, fetiţa a decedat.

Bugetul Apărării creşte cu peste 50%

Bugetul Ministerului Apărării Naţionale pentru anul următor este de 11.230.284 mii lei, potrivit proiectului bugetului de stat, cu 51,56% mai mare decat în 2015, cea mai mare creştere fiind pentru asistenţă socială, respectiv 3.197%. Cheltuielile curente din bugetul apărării sunt de 8,04 miliarde lei, cu 38,38% mai mult decat anul anterior, din care 3,57 miliarde lei sunt pentru cheltuieli de personal, cu 2,37% mai mici decat în 2015. Pentru bunuri şi servicii în bugetul MApN e prevăzută suma de 1.05 miliarde de lei, cu aproape 22% mai puţin decat anul trecut. Cheltuielile cu asistenţa socială, în creştere cu 3.197% faţă de anul anterior, sunt de 2,8 miliarde de lei. Bugetul de stat reprezintă principala sursă de finanţare pentru MapN, cu o pondere de 92,14%, la care se adaugă venituri proprii de 7,86%. Pe categorii de forţe alocările sunt: 2,64 miliarde lei sunt pentru Forţele Terestre, 2,24 miliarde lei pentru Forţe Aeriene, 911 milioane lei pentru Forţele Navale şi 631 milioane lei pentru Sprijin Logistic.


Tragedie din cauza unei ţigări uitată aprinsă

Un bărbat în varstă de 67 de ani, din municipiul Suceava a murit, duminică dimineaţa, în incendiul care i-a cuprins casa după ce a adormit cu ţigara aprinsă. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, un incendiu s-a produs, ieri dimineaţă, la o locuinţă din municipiul Suceava. La sosirea pompierilor, flăcările cuprinseseră interiorul casei, o construcţie din chirpici, cu acoperiş din lemn şi învelitoare din tablă, cu o suprafaţă de aproximativ 30 de metri pătraţi, existand pericolul de propagare la întreaga locuinţă şi la casele învecinate. După ce au pătruns în interior, pompierii militari au găsit, pe pat, trupul neînsufleţit al proprietarului, care suferea de un handicap locomotor. În incendiu, au ars bunurile din interiorul locuinţei şi s-a degradat tencuiala interioară. Potrivit ISU Suceava, incendiul a izbucnit de la o ţigară nestinsă, probabil pentru că proprietarul ar fi adormit cu ea aprinsă. Pompierii au salvat un cal, restul casei şi locuinţele învecinate, mai precizează ISU Suceava.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.