Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: A treia oară a fost cu noroc: Şova, încătuşat şi trimis după gratii

Ziarul de Vrancea
3 dec 2015 644 vizualizări
Senatorul Dan Şova a fost reţinut, ieri, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în noul dosar, în care este acuzat că a luat mită 100.000 de euro pentru a asigura încheierea unui contract între CET Govora şi o firmă de avocatură.

El a părăsit sediul DNA în jurul orei 16.20 cu cătuşe la mâini şi urma să fie dus la instanţă cu propunere de arestare preventivă.
Senatul a aprobat ieri dimineaţă cererea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive în cazul Şova, rezultatul fiind de 95 de voturi "pentru" şi 30 "împotrivă". Senatorul a declarat, înaintea votului din plen, că din cele 3000 de file din dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă şi abuz în serviciu, nu există nicio probă împotriva sa, ci doar un denunţ.
Este al doilea dosar în care Dan Şova este acuzat de corupţie şi este pentru a treia oară când senatorii sunt chemaţi să se pronunţe cu privire la ridicarea imunităţii parlamentare a acestuia în vederea arestării, ei respingând, în martie şi în iunie, o altă solicitare referitoare la Dosarul Turceni- Rovinari.
Potrivit procurorilor, Şova a pretins şi a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunţătoare, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă directorul general al CET Govora, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură la o valoare de 10.000 euro pe lună. Senatorul ar fi folosit cea mai mare parte a banilor primiţi pentru a achita un imobil cumpărat în Bucureşti.

Ponta, audiat o oră la DNA Ploieşti

Fostul premier Victor Ponta a fost audiat ca martor, la DNA Ploieşti, în dosarul Hidro Prahova în care este cercetat cumnatul său, Iulian Herţanu, anchetatorii cerând lămuriri şi despre campania electorală din 2014, când Sebastian Ghiţă ar fi mituit alegători din R. Moldova pentru alegerea lui Ponta. El a fost audiat timp de o oră de procurorii ploieşteni, la ieşire el declarând: ”Am fost citat ca martor, am răspuns la ce m-a întrebat procurorul”. El a refuzat să facă alte declaraţii în legătură cu prezenţa sa la DNA Ploieşti.

Peste 1,6 milioane de elevi şi studenţi cu rezultate slabe, sprijiniţi să îşi termine studiile

Peste 1,6 milioane de elevi din 1.100 de licee cu rezultate slabe la bacalaureat şi studenţi din 300 de universităţi vor fi ajutaţi să îşi termine studiile, în cadrul unui proiect derulat până în 2022, finanţat printr-un împrumut de 200 milioane de euro acordat de Banca Mondială.
Guvernul şi Banca Mondială au lansat, ieri, Proiectul privind Învăţământul Secundar din România (ROSE), finanţat printr-un împrumut de 200 de milioane de euro, care va fi implementat de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice până în anul 2022. În cadrul proiectului vor primi sprijin 80% dintre liceele de stat şi 85% dintre facultăţi, fiind vizate reducerea ratei de abandon şcolar în anii terminali ai învaţământului liceal, creşterea ratei de participare şi de promovabilitate la examenul de bacalaureat în liceele cu performanţe slabe, creşterea ratei de înscriere în învăţământul superior şi reducerea abandonul şcolar în primul an de facultate.
Elisabetta Capannelli, director de ţară pentru România şi Ungaria al Băncii Mondiale, a declarat că, în anul şcolar 2011-2012, au fost aproximativ 100.000 de tineri fără perspectiva de a trece către învăţământul terţiar, reprezentând 50% dintre elevii înmatriculaţi în ultimul an de liceu, iar aproape 20.000 de studenţi au abandonat studiile în primul an de facultate.
Proiectul are ca ţintă creşterea ratei de promovare la bacalaureat cu 10%, de la 49,6% la 59%, şi reducerea abandonului în ultimul an de liceu de la 6,5% Ia 3,5%, pentru liceele sprijinite în proiect.
Valoarea medie a unui grant pentru licee este de 100.000 de euro, pentru o perioadă de implementare de patru ani.

Doi ani de închisoare pentru colectarea fondului şcolii

Deputatul Cornel George Comşa a depus, la Parlament, o propunere legislativă care vizează introducerea unor sancţiuni penale pentru cei care colectează, "în mod abuziv", fondul şcolii. Potrivit unui comunicat de presă remis ieri Agerpres, propunerea legislativă amendează Legea educaţiei cu un nou articol, care prevede că "darea sau colectarea de fonduri pentru unităţile de învăţământ, în alte condiţii decât cele prevăzute de art. 108 alin. (1) din Legea nr. 1/2011, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani". Totodată, conform propunerii legislative, "solicitarea de către membrii consiliului de administraţie al unităţilor de învăţământ sau de către cadrele didactice, personalul auxiliar sau nedidactic a unor sume de bani cu titlu de donaţie sau sponsorizare elevilor, persoanelor care exercită o autoritate părintească sau sunt tutori constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 3 ani precum şi cu interzicerea dreptului de a mai face parte din structuri de conducere, administrare sau control ale persoanelor juridice". Deputatul George Comşa susţine că, în momentul de faţă, nu există sancţiuni care să pedepsească încălcarea legii, elevii şi a părinţii fiind supuşi în continuare la cheltuieli ce depăşesc obligaţiile şi bugetul familial al acestora.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.