Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Solistul trupei Karpatia şi Csibi Barna, judecaţi pentru promovarea unor idei naţionaliste

Ziarul de Vrancea
2 dec 2015 513 vizualizări
Solistul trupei maghiare Karpatia a fost trimis în judecată pentru promovarea unor idei şi concepţii naţionaliste la concertul susţinut, anul trecut, la Miercurea Ciuc, în timp Csibi Barna va fi judecat pentru că a vândut tricouri cu însemne de natură să promoveze idei şi concepţii xenofobe.

Potrivit procurorilor, în prima cauză a fost trimis în judecată Petras Janos Laszlo (cetăţean maghiar - foto) pentru "promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unei infracţiuni contra păcii şi omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propaganda, săvârşită prin orice mijloace, în public". În rechizitoriu se arată că Petras Janos Laszlo, "în calitate de solist al formaţiei muzicale (rock) Karpatia, formaţie cunoscută cu un repertoriu ultranaţionalist şi antiromânesc, în mod sistematic, dar în special cu ocazia concertului susţinut la Miercurea Ciuc în 6 iunie 2014, a promovat idei şi concepţii naţionaliste, atât prin versurile cântecelor, cât şi a scandărilor, întrebărilor retorice şi comentariilor acestuia efectuate în pauzele muzicale". Astfel, el "a indus o stare de surescitare a ascultătorilor care creează în mentalul publicului (compus în majoritate de tineri maghiari) sentimente naţionaliste, fiind astfel uşor speculate ideile revizionist-separatiste". Prin contextul creat de concertul rock, solistul "a contribuit la generarea şi amplificarea sentimentelor antiromâneşti ale participanţilor, promovând intoleranţa etnică şi violenţa fizică împotriva românilor". "Cu ocazia concertului, s-a constatat caracterul ultranaţionalist şi antiromânesc al cântecelor, prin chemări repetate la luptă ale maghiarilor (secuilor) pentru redobândirea teritoriilor pierdute după modelul Peninsulei Crimeea, dar şi prin luptă armată, negarea actualei ordini internaţionale prin contestarea vehementă a prevederilor Tratatului de pace de la Trianon din anul 1920, jignirea românilor (consideraţi "cotropitori" şi "opincari") etc.", arată Parchetul.

"Nu renunţăm niciodată"

În a doua cauză s-a dispus trimiterea în judecată a lui Csibi Barna pentru "confecţionarea, punerea în circulaţie sau deţinerea în vederea punerii în circulaţie de simboluri fasciste, rasiste ori xenofobe". Procurorii arată că în 7 iunie 2014, Csibi Barna a expus spre vânzare 11 tricouri cu harta Ungariei Mari (dinainte de anul 1918) având inscripţionat mesajul în limba maghiară "Jobbik, mişcarea pentru Ungaria", trei tricouri cu harta Ungariei Mari şi un vultur având inscripţionat mesajul în limba maghiară "Pământul maghiar nu este de vânzare", şase tricouri având pe partea din faţă harta Ungariei Mari şi un vultur, având inscripţionat mesajul în limbile maghiară şi engleză "Dreptate pentru Ungaria", iar pe partea din spate mesajul "A fost maghiar şi va fi maghiar 100%", patru tricouri cu harta Ungariei Mari şi un vultur având inscripţionat pe faţă mesajul în limba maghiară "Nu renunţăm niciodată", iar pe spate harta Ungariei Mari având inscripţionat un citat în limba maghiară aparţinând criminalului de război Wass Albert "Nu trebuie să ne întoarcem ca străini acolo unde cândva eram acasă", trei tricouri având pe partea din faţă harta Ungariei Mari, steagul Ungariei şi un vultur având inscripţionat mesajul în limba maghiară "Restituiţi-mi munţii", iar pe partea din spate acelaşi mesaj.

Beke despre confecţionarea unui dispozitiv exploziv: „Prostii”

Beke Istvan a declarat în faţa procurorilor DIICOT că discuţiile interceptate de SRI în care se plănuia confecţionarea unui dispozitiv exploziv improvizat şi detonarea în public, la manifestările de Ziua Naţională organizate la Târgu Secuiesc, sunt ”prostii” şi că nu intenţiona să facă aşa ceva. Anchetatorii au arătat, în referatul prin care au propus arestarea preventivă a lui Beke Istvan, că acesta nu a recunoscut faptele de care este suspectat. ”Cu ocazia audierii, după ce a luat la cunoştinţă de conţinutul învinuirii ce i se aduce, suspectul Beke Istvan a avut o atitudine nesinceră, susţinerile acesta fiind infirmate de materialul probator administrat în cauză”, notează anchetatorii. Conform DIICOT, în 10 octombrie, în judeţul Covasna a avut loc o întâlnire a mai multor membri HVIM, la care s-a propus amplasarea şi detonarea unui dispozitiv exploziv improvizat pe timpul desfăşurării manifestaţiei prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie 2015 la Târgu Secuiesc, cel care a făcut propunerea spunând că are o cutie de petarde acasă ce poate fi folosită în acest sens.
Astfel, arată procurorii, ”conştient fiind de faptul că autorităţile se află în posesia conţinutului discuţiilor purtate în mediul ambiental în data de 10 octombrie, suspectul Beke Istvan Attila a încercat cu ocazia audierii să confere un caracter neserios («prostii») actului de planificare a activităţilor ce vizau realizarea, amplasarea şi detonarea în public, pe raza municipiului Târgu Secuiesc, pe parcursul desfăşurării manifestaţiei prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie a unui dispozitiv exploziv improvizat (DEI)”. Conform anchetatorilor, logica unei astfel de susţineri este contrazisă de folosirea unui limbaj codat prin utilizarea spre exemplu a cuvântului ”pizza” spre a desemna dispozitivul exploziv improvizat ce urma a fi confecţionat. Totodată, ”caracterul serios al discuţiei rezultă din complexitatea planului infracţional pus la cale de participanţi care implica folosirea de dispozitive pirotehnice şi electronice găsite cu ocazia percheziţiilor efectuate în cauză”. Procurorii mai susţin că ”preocuparea şi îngrijoararea manifestată de participanţi exprimată în momentul efectuării percheziţiilor la domiciliul suspectului Beke Istvan Attila, dovedită prin cuprinsul notelor de redare a convorbirilor telefonice purtate între aceştia în seara zilei de 30 noiembrie, probează dincolo de orice dubiu caracterul serios al planului infracţional elaborat”.
Sesizarea la DIICOT despre acest caz a fost făcută în 23 octombrie de către Serviciul Român de Informaţii, care a arătat că membri ai organizaţiei autohtone din judeţul Covasna a grupării naţionalist-extremiste "Mişcarea de Tineret 64 de Comitate", ai cărei lideri se află în contactul direct al coordonatorilor formaţiunilor ungare extremiste "Mişcarea pentru o Ungarie mai bună" (JOBBIK), HVIM, respectiv "Oastea Haiducilor" - recunoscută de către Oficiul pentru Protecţia Constituţiei din Ungaria drept structură cu profil terorist - desfăşoară acţiuni împotriva ordinii constituţionale de natură a pune în pericol securitatea naţională.

Oltean: N-am luat bani, n-am fost la biserică şi nu-l cunosc pe denunţător

Deputatul PNL Ioan Oltean a precizat, la finalul audierii din comisia juridică, că este nevinovat şi că a prezentat probe în acest sens, afirmând că nu a fost niciodată în localitatea Chitila sau în biserica în care se presupune că a luat mita. El a adăugat că nu îl cunoaşte pe denunţător şi nu a luat bani direct sau prin interpuşi de la Mihai Rotaru. Liberalul a mai spus că le-a prezentat colegilor din comisia juridică probe şi că nu a cerut să-l apere nimeni".
Comisia juridică a avizat ieri favorabil solicitarea DNA de încuviinţare a arestării preventive a deputaţilor Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu, vizaţi în acelaşi dosar de corupţie. Votul în plen în cazul celor două cereri se va da miercurea viitoare.

Iniţiativa România cere vot în două tururi de scrutin pentru primari

Iniţiativa România solicită Parlamentului, Guvernului şi preşedintelui Klaus Iohannis să susţină modificarea de urgenţă a legii alegerilor locale în sensul revenirii la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, acuzându-i pe liderii partidelor parlamentare de ipocrizie. "Continuaţi să vă scăldaţi în ipocrizie. Nu aţi luat nicio măsură concretă de delimitare de corupţia din propriile partide, nu aţi asumat concret niciuna dintre solicitările străzii. Nu aveţi nicio jenă să protejaţi mai departe corupţia şi să limitaţi în continuare dreptul constituţional la vot al românilor şi principiul reprezentativităţii politice. Mai nou, refuzaţi să schimbaţi legea electorală (introducerea a două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor) răstălmăcind recomandările Comisiei de la Veneţia privind practicile electorale şi o decizie a Curţii Constituţionale. Blocaţi reformarea clasei politice folosindu-vă de sloganul folosit şi de Victor Ponta atunci când a refuzat să deschidă noi secţii de votare în diaspora: nu avem voie să schimbăm legislaţia electorală cu 1 an înainte de alegeri", se arată într-o scrisoare deschisă adresată liderilor partidelor parlamentare şi premierului.
Reprezentanţii organizaţiei precizează că interpretarea potrivit căreia Comisia de la Veneţia şi Curtea Constituţională, prin decizia 51/2012, nu permit modificarea legislaţiei cu un an înaintea alegerilor este eronată întrucât recomandările respective se referă la modificări care ar fi contrare spiritului democratic şi ar duce la restrângerea dreptului la vot al cetăţenilor sau la manipularea procesului electoral, în avantajul unuia sau altuia dintre actorii politici. Or, acest lucru se întâmplă tocmai prin menţinerea legii în forma actuală, mai spun reprezentanţii Iniţiativei. De asemenea, ei îi cer premierului Dacian Cioloş să susţină măsura, întrucât are instrumentele necesare pentru a face acest lucru. "Aţi spus că nu puteţi schimba legislaţia electorală pentru că nu există o majoritate parlamentară care să dorească acest lucru. Dumneavoastră nu aveţi o obligaţie faţă de marile partide şi faţă de interesele lor electorale. Aveţi o obligaţie faţă de români şi faţă de respectarea principiilor democratice. Aveţi instrumentele de a corecta prevederile nedemocratice ale legislaţiei electorale. Nu mai căutaţi sprijinul partidelor parlamentare în acest sens. Aveţi sprijinul românilor", se mai arată în scrisoare.

John Kerry vine la Bucureşti în 2016

Secretarul de stat al SUA, John Kerry, s-a întâlnit ieri, în marja reuniunii miniştrilor NATO de externe, cu şeful diplomaţiei române, Lazăr Comănescu, acceptând invitaţia acestuia de a face o vizită oficială la Bucureşti, în 2016, informează MAE. În cadrul întrevederii, secretarul de stat al SUA, John Kerry, a remarcat rolul României de factor de stabilitate în regiune şi contribuţia la lupta anti-terorism, alături de SUA.

Cele zece criterii de integritatea pentru candidaţii PNL

Comisia de unificare a PNL a stabilit zece criterii pe care trebuie să le îndeplinească cei care candidează la alegerile locale şi parlamentare în 2016, printre care să nu fie traseişti politici, să nu se afle în stări de incompatibilitate şi conflict de interese, să nu aibă datorii la stat şi probleme penale, a anunţat, ieri, purtătorul de cuvânt al liberalilor, Ionuţ Stroe.
Potrivit acestuia, cele zece criterii completează regulile statutare şi vor fi transformate într-un proiect de hotărâre pe care Secretariatul General îl va trimite organizaţiilor judeţene spre informare. "Regulile şi criteriile fixate astăzi vizează în primul rând următoarele capitole: lustraţia, traseismul politic, nepotismul, contractele şi relaţia cu statul, falsul în declaraţii, stările de incompatibilitate şi conflict de interese, eventualele atitudini discriminatorii, eventualele datorii pe care le au candidaţii la bugetul de stat, forme de plagiat şi problemele penale. Acestea sunt principalele zece puncte care în mod obligatoriu trebuie respectate de toţi candidaţii PNL înscrişi în cursa pentru campania electorală din primăvara următorului an şi din toamna anului 2016", a precizat liberalul.
În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.