Național

Guvern tehnocrat, votat masiv de politicieni

Ziarul de Vrancea
17 nov 2015 666 vizualizări
Cabinetul Cioloş a trecut fără emoţii de votul de încredere a Parlamentului n social-democraţii l-au ameninţat pe noul premier că îl vor susţine atat timp cat va continua măsurile populiste începute de Guvernul Ponta

Guvernul Cioloş a primit ieri votul de încredere al Parlamentului, rezultatul fiind de 389 voturi "pentru", 115 "împotrivă" şi două voturi anulate. Potrivit Constituţiei, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Astfel, pentru a fi învestit, noul Guvern avea nevoie de voturile favorabile a 274 de parlamentari, în total fiind 547 de senatori şi deputaţi. Dacian Cioloş le-a spus aleşilor, după ce Cabinetul său a primit votul de încredere, că Parlamentul va avea în guvern "un partener permanent şi deschis", el mulţumind pentru mesajul transmis de parlamentari prin acest vot. Guvernul Cioloş are 22 de membri, aceştia fiind: Vasile Dâncu - vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Costin Grigore Borc - vicepremier şi ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului, Lazăr Comănescu - ministrul Afacerilor Externe, Petre Tobă - ministrul Afacerilor Interne, Mihnea Ioan Motoc - ministrul Apărării Naţionale, Anca Dana Dragu Paliu - ministrul Finanţelor Publice, Achim Irimescu - ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Victor Vlad Grigorescu - ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, Adrian Curaj - ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Vlad Alexandrescu - ministrul Culturii, Aura Carmen Răducu - ministrul Fondurilor Europene, Raluca Prună - ministrul Justiţiei, Cristina Paşca Palmer - ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Claudia Ana Costea - ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Marius-Raul Bostan - ministrul pentru Societatea Informaţională, Patriciu Achimaş-Cadariu - ministrul Sănătăţii, Elisabeta Lipă - ministrul Tineretului şi Sportului, Marian Dan Costescu - ministrul Transporturilor, Victoria-Violeta Alexandru - ministrul delegat pentru Dialog Social, Dan Stoenescu - ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de peste Hotare, Ciprian Bucur - ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, Ioan Dragoş Tudorache - şeful Cancelariei primului ministru.

Ameninţarea lui Dragnea: Pomeni electorale sau moţiune de cenzură

Liviu Dragnea a declarat ieri că votul PSD pentru Cabinetul Cioloş nu este un cec în alb, iar social-democraţii vor susţine acest guvern doar în măsura în care îşi desfăşoară activitatea în interiorul mandatului dat de Parlament, asigură alegeri corecte şi stă departe de manevre politice. El i-a cerut lui Cioloş să pună în aplicare creşterea salariilor pentru bugetari cu 10% adoptată de Parlament. "De felul în care veţi implementa măsurile, depinde dacă în Parlament vom fi parteneri sau adversari" a mai spus Dragnea. El a indicat chiar posibilitatea unei moţiuni de cenzură. "Dacă vom avea cea mai mică îndoială că aceste condiţii nu sunt respectate, atunci sprijinul nostru pentru acest Guven va înceta şi nu vom ezita niciun moment să folosim toate mecanismele parlamentare pentru a corecta şi, sper să nu fie nevoie, pentru a concedia Guvernul dacă acesta îşi va depăşi mandatul dat de Parlament", a spus Dragnea.

Gorghiu: Marele câştig este că PSD a pierdut puterea

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a spus, ieri, în plenul Parlamentului, că marele câştig al schimbării Guvernului este că ”PSD a pierdut puterea şi că nu mai deţine frâiele”. ”Astăzi avem de-a face cu o criză mult mai profundă, cu o criză în toată clasa politică. Partidele care astăzi răsuflă uşurate că nu mai văd oameni în stradă greşesc şi vor pierde în continuare credibilitatea pe care o au. Partidele politice sunt componenta esenţială a democraţiei. Nu mai sunt oameni în stradă, dar nemulţumirea este tot acolo. De la această realitate suntem obligaţi să pornim”, a declarat Alina Gorghiu. Liderul PNL a mai spus că ”a doua realitate este că PSD a pierdut puterea”. ”A doua realitate este că PSD a pierdut puterea. Marele câştig al schimbării Guvernului este că PSD nu mai deţine frâiele. Abuzul poate fi de astăzi stopat. De exemplu, Ordonanţa 28, dedicaţie pentru primarii PSD, poate fi de astăzi istorie”, a mai spus Gorghiu. Ea i-a transmis premierului desemnat, Dacian Cioloş, că va avea în PNL un partener, dar şi o ”voce critică”. ”Am convingerea că în Guvernul Cioloş vor fi reparate sau măcar stopate o parte din abuzurile Guvernului Ponta şi sper că vom fi parteneri în promovarea legislaţiei cu alegerea primarilor în două tururi”, a adăugat liderul PNL.

Tăriceanu şi Băsescu, de aceeaşi parte a baricadei

Co-preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a spus ieri, în plenul reunit, că "tehnocraţia ucide democraţia" şi că ALDE nu susţine "guvernul prezidenţial, care va marca trecerea la un regim politic ce va excede principiile constituţionale”. El a mai spus că a văzut în programul de guvernare propus luni de Cioloş că îşi asumă trei măsuri guvernamentale care exced cadrul constituţional. Tăriceanu a spus că acest plan implică instituţii ale statului şi urmăreşte denigrarea Parlamentului, acapararea justiţiei şi anihilarea statului de drept.
Nici parlamentarii PMP, partid condus de fostul preşedinte Traian Băsescu, nu au votat ieri pentru Cabinetul Cioloş. Ulterior, Băsescu a scris, pe Facebook, un mesaj în care îl felicită pe Dacian Cioloş, adăugând: ”Doctor Ponta nu mai este prim-ministru, Slavă Domnului”.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.