Național

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Atentatele de la Paris: Cine sunt cei cinci atacatori identificaţi până în prezent

Ziarul de Vrancea
16 nov 2015 585 vizualizări
Poliţia franceză a identificat cinci dintre cei şapte terorişti morţi în atacurile de vineri de la Paris pe baza amprentelor digitale. Agenţia de presă germană DPA a sintetizat informaţiile cele mai importante despre identitatea lor.

Astfel, Omar Ismail Mostefai, în varstă de 29 de ani, născut în suburbia pariziană Courcouronnes, s-a aflat printre atacatorii de la sala de spectacole Bataclan. El era cunoscut de poliţie pentru infracţiuni pentru care a primit opt condamnări între 2004 şi 2010, dar nu a fost niciodată încarcerat. S-a aflat în atenţia poliţiei începând din 2010 pentru radicalizare, dar nu fusese implicat în cazuri legate de reţele teroriste. Postul France Info a relatat că el s-a aflat în Siria la sfârşitul anului 2013.
Ibrahim Abdeslam a fost un francez de 31 de ani, care a trăit în cartierul Molenbeek din Bruxelles şi s-a aruncat în aer la restaurantul Comptoir de pe bulevardul Voltaire din Paris. Despre el s-a aflat că era prieten cu Abdelhamid Abaaoud, cetăţean belgian care se află în prezent în Siria şi care este presupusul "creier" al unor atentate dejucate de poliţie în luna ianuarie la Verviers, în estul Belgiei. Se crede că Abaaoud s-ar afla şi în spatele atentatelor din Paris. Belgia a emis duminică un mandat de arestare internaţional pentru unul dintre fraţii Abdeslam, Salah (26 de ani). Francezul născut la Bruxelles ar putea fi şi unul dintre atacatorii de la Paris. Al treilea frate Abdeslam, identificat de presă drept Mohamed Abdeslam, este în arestul poliţiei din Molenbeek.
Bilal Hadfi, un francez de 20 de ani care a trăit în Belgia, s-a aruncat în aer vineri noaptea lângă Stade de France, unde avea loc meciul de fotbal amical între selecţionatele Franţei şi Germaniei. Există relatări conform cărora el s-a aflat în Siria, unde a aderat la gruparea jihadistă Statul Islamic. Samy Amimour, francez de 28 de ani născut la Paris, s-a aflat printre atacatorii de la sala de spectacole Bataclan. El era cunoscut autorităţilor pentru legăturile cu terorismul şi a încercat să ajungă în Yemen. Pe numele său a fost emis un mandat de arestare internaţional în 2013. Familia sa a declarat că în urmă cu câteva săptămâni el se afla în Siria, după ce se radicalizase în Franţa. El s-a aflat în Siria până în vara lui 2014 şi se căsătorise acolo, potrivit familiei sale. Ahmad al-Mohammad este un cetăţean sirian în vârstă de 25 de ani al cărui paşaport a fost găsit lângă cadavrul unui atacator de la sala de spectacole Bataclan. Amprentele sale digitale se potrivesc celor ale unui bărbat înregistrat în Grecia după ce a intrat în această ţară folosind paşaportul respectiv. Autenticitatea paşaportului încă nu a fost confirmată.

Vastă operaţiune în Bruxelles, încheiată fără vreo arestare

Vasta operaţiune a poliţiei belgiene în cartierul sărac Molenbeek din Bruxelles s-a încheiat ieri fără ca vreo persoană să fie rănită sau arestată. Primarul cartierului Molenbeek Françoise Schepmans a anunţat că operaţiunea s-a încheiat după mai bine de trei ore. Două explozii de mică intensitate s-au auzit în timpul operaţiunii, zeci de agenţi de securitate, cu faţa acoperită de cagule şi puternic înarmaţi, au izolat o zonă din cartier, iar locuitorii au fost îndemnaţi la prudenţă. Poliţia a arestat duminică trei suspecţi în acest cartier sărac de la Bruxelles şi a continuat căutările în case. "Operaţiunea s-a încheiat, iar rezultatul este negativ. Nimeni nu a fost arestat", a declarat Eric Van Der Sypt, un purtător de cuvânt al parchetului.

Turcia a alertat Franţa de două ori

Autorităţile turce au atras atenţia Franţei în privinţa unuia dintre atacatorii kamikaze care au participat vineri la atentatele teroriste din Paris, dar nu au primit niciun răspuns din partea autorităţilor franceze, susţine un oficial turc. Poliţia turcă "a informat poliţia franceză de două ori, o dată în decembrie 2014 şi o dată în iunie 2015" despre Omar Ismail Mostefai, a precizat un oficial turc, sub protecţia anonimatului.
Pe de altă parte, poliţia britanică a dejucat aproximativ şapte planuri de atentate teroriste în ultimele şase luni, a anunţat ieri  premierul David Cameron. "Serviciilor noastre de securitate şi informaţii au oprit aproximativ şapte atacuri în ultimele şase luni, planuri de atacuri la o scară mai mică (decât cele de la Paris)", a declarat el. Cameron a îndemnat publicul britanic "să-şi continue viaţa" şi să dea dovadă de "hotărâre" în urma atacurilor de vineri de la Paris, soldate cu cel puţin 132 de morţi.

Hackerii Anonymous ameninţă organizaţia Statul Islamic

Hackerii Anonymous au anunţat că iau în calcul atacarea grupării jihadiste Statul Islamic (SI). În timpul weekend-ului, mai multe înregistrări video şi mesaje au fost difuzate pe mai multe reţele de socializare online, ameninţând Statul Islamic cu "numeroase atacuri cibernetice". "Aceste atentate nu pot rămâne nepedepsite; de aceea, hackerii Anonymous din lumea întreagă vă vor urmări, lepădăturilor care ucideţi oameni nevinovaţi!", se arată într-unul dintre mesajele adresate direct organizaţiei jihadiste.
"Să ştiţi că vă vom găsi. Vom lansa operaţiunea cea mai importantă realizată vreodată contra voastră, aşteptaţi-vă la numeroase atacuri cibernetice! Războiul a început, fiţi pregătiţi!", menţionează un alt mesaj.
Hackerii Anonymous au "declarat război" deja grupării Statul Islamic după atentatul din luna ianuarie de la sediul publicaţiei Charlie Hebdo din Paris şi au lansat operaţiunile #OpCharlieHebdo şi #OpISIS. Începând de atunci, Anonymous a publicat o listă de 9.200 de conturi de Twitter care au legătură cu gruparea jihadistă Statul Islamic, pentru a determina reţeaua de socializare să le suprime. Obiectivul era acela de a avea "un impact serios asupra capacităţii Statului Islamic de a-şi desfăşura propaganda şi a recruta noi membri".

Voronin propune crearea unei coaliţii de guvernare de centru-stânga

Liderul comuniştilor moldoveni, Vladimir Voronin, a propus crearea unei coaliţii de guvernământ de centru-stânga la Chişinău din care să facă parte Partidul Comunist (PCRM), Partidul Socialiştilor (PS) şi Partidul Democrat (PD), pe fondul negocierilor dificile care se duc în prezent pentru coagularea unei noi alianţe majoritare şi formarea unui nou guvern. O astfel de coaliţie ar putea să învestească un nou guvern, iar peste câteva luni ar putea să-l aleagă şi pe noul preşedinte al ţării, întrucât cele trei formaţiuni deţin 64 de mandate împreună, a afirmat Voronin în sprijinul iniţiativei sale, într-o emisiune politică găzduită de postul rus de televiziune RTR. "În Republica Moldova se aşteaptă o explozie socială, oamenii vor ieşi în stradă, va fi o revoltă incontrolabilă, deoarece populaţia a ajuns la cel mai jos nivel al sărăciei. Nu este normal ca ţara să rămână fără executiv în prag de iarnă. Acum este foarte complicat să găsim soluţii cum să ieşim din criza de formare a executivului, dar şi pe viitor în perioada alegerii preşedintelui", a argumentat fostul preşedinte moldovean.
Vladimir Voronin a mai apreciat că termenul de "guvern proeuropean" nu mai este deja de actualitate. "S-au grăbit cu semnarea Acordului de Asociere (la UE), acesta este un document cu efect îngust, iar modernizarea este o noţiune largă. Dacă va fi creat un executiv normal, cinstit, noi vom putea face propunerile de modificare a Acordului de Asociere. Ne-am grăbit foarte mult cu semnarea acestui document, el încă vreo 25 de ani nu ne trebuia. În 2008, noi am obţinut acel comerţ asimetric cu UE şi am fi putut să dezvoltăm ţara profitând de acest comerţ", a subliniat liderul comuniştilor moldoveni. În acelaşi context, Voronin a propus să se evite discuţiile de creare a majorităţii parlamentare cu Partidul Liberal (PL) şi cu "ceea ce a mai rămas din Partidul Liberal Democrat" (PLDM), al fostului premier Vlad Filat, în arest preventiv în prezent într-un răsunător dosar de corupţie.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.