Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Medic: Lăsaţi-ne să lucrăm! După ce terminăm, ardeţi-ne în piaţa publică

Ziarul de Vrancea
9 nov 2015 686 vizualizări
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, medicul Dorel Săndesc, a declarat, ieri, că face un apel la cei care critică oamenii din MS şi medicii să îi lase să lucreze în linişte şi, după ce vor trata şi ajuta răniţii internaţi în spitale, să facă ce vor.

Declaraţiile au fost făcute după ce Alianţa Medicilor a arătat, într-un comunicat de presă, că ministrul demisionar Nicolae Bănicioiu, profesorul dr. Ioan Lascăr, dr. Raed Arafat şi profesorul dr. Dan Enescu au încercat să muşamalizeze situaţia reală în cazul răniţilor în incendiul din Colectiv şi competenţa în ce priveşte îngrijirea acestora. Alianţa Medicilor a subliniat că are un deosebit respect pentru tot personalul medical care se ocupă direct de persoanele rănite în incendiu, afirmând: "Ei sunt eroii nenumiţi, în ciuda problemelor provocate de managerii sănătăţii româneşti".
Dorel Săndesc a spus ieri în faţa Spitalului Floreasca, unde a făcut declaraţii împreună cu o echipă de medici din Germania, că specialiştii din străinătate care au venit să vadă pacienţii răniţi în incendiul din clubul Colectiv au apreciat tot ce s-a făcut pentru salvarea acestora, iar la polul este "corul denigrărilor". În acest context, Săndesc a spus că vrea să facă un apel: "Vă rugăm foarte mult, lăsaţi-ne să lucrăm! Lăsaţi-i pe cei care pot şi vor să ne ajute şi, după ce vom termina de tratat şi, dacă putem, de salvat aceşti oameni, puteţi să faceţi ce vreţi, puteţi să ne ardeţi în piaţa publică! Dar acum, vă rugăm, lăsaţi-ne să lucrăm!". Secretarul de stat a spus că în faţa tragediei pe care o trăieşte poporul român sunt "două oglinzi paralele", a profesioniştilor internaţionali, care aprecizază tot ce s-a făcut pentru răniţi, şi a societăţii româneşti, în care realitatea apare total diferit.
"De-o parte este oglinda profesioniştilor, a unor profesionişti internaţionali, o oglindă obiectivă, neutră şi curată. În această oglindă, după cum aţi văzut, cuvântul cel mai frecvent utilizat de toate cele opt delegaţii din cele mai dotate sisteme sanitare este «impresionant». Aceşti colegi au apreciat tot ceea ce s-a făcut, faptul că spitalele au cu ce să îi trateze pe pacienţi, profesionalism, devotamentul, colaborarea profesioniştilor. De partea cealaltă, este oglinda societăţii româneşti, în care imaginea acestei realităţi este total diferită. Din păcate, dincolo de marea majoritate a românilor, care au manifestat o extraordinară solidaritate, constatăm că există şi o avalanşă de injurii, critici, jigniri la adresa noastră. Noi, doctorii din saloane, personalul medical, doctorii din minister, ne ocupăm de nişte fiinţe fragile, aflate între viaţă şi moarte şi, din păcate trebuie să facem aceată muncă atât de grea şi solicitantă sub înjurături, sub ţipete, sub ploaie de pietre", a mai declarat Dorel Săndesc.

"O coadă de topor din Iaşi, cu pieptul umflat"

El a adăugat că în acest "cor al denigrărilor nemeritate" se află şi colegi, iar unii vor "capul lui Raed Arafat, a profesorului Lascăr, a profesorului Enescu, a ministrului Bănicioiu, al meu, al tuturor". "O coadă de topor din Iaşi, cu pieptul umflat - şi cred că ştiţi la cine mă refer -, deşi este de specialitate, nu a făcut bine să îşi mişte trupul şi să vină până aici, să ofere ajutor, aşa cum au făcut-o zeci de colegi din străinătate, ci şi-a permis să verse lături pe ceea ce fac colegii lui aici în Bucureşti, fără a şti de fapt care este realitatea, cea care a fost spusă de aceşti profesionişti care au cunoscut-o. Acelaşi lucru s-a repetat şi cu alţi colegi care şi-au exprimat frustrările pentru diversele probleme, acuzându-ne pe noi. (...) Vă întreb, cine va rămâne să trateze aceşti pacienţi. Totul seamănă cu o tristă mineriadă împotriva unui grup de oameni care fac tot ce pot ei, în limitele umane pe care le au, pentru a trata şi salva nişte pacienţi", a mai spus Săndesc. Medicii din Germania care au fost împreună cu secretarul de stat la Spitalul Floreasca şi în alte unităţi sanitare unde sunt internaţi răniţi în incendiul din Colectiv au spus că aceşti pacienţi au primit acelaşi tratament pe care l-ar fi acordat şi ei în Germania. Aceştia au arătat că ceea ce au făcut medicii români este incredibil, pentru că au tratat 180 de oameni, au lucrat fără oprire şi au făcut o treabă extraordinară.

Autorul videoclipului "The day we die", ultimul rănit decedat

Tudor Golu (28 de ani) a fost transferat duminică seară într-un spital din Birmingham, Marea Britanie, el fiind din 30 octombrie, după incendiul din Colectiv, internat la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, în stare critică. Ieri, Tudor Golu a decedat, din cauza arsurilor care i-au cuprins o mare suprafaţă din corp şi a arsurilor de căi respiratorii.
Tudor Golu era chitaristul trupei de rock progresiv Axial Lead, artist grafic şi animator 2D şi 3D, el fiind şi cel care a realizat videoclipul melodiei "The day we die", al formaţiei Googbye to Gravity. În incendiul din clubul Colectiv au mai fost răniţi alţi doi membri ai trupei Axial Lead, solistul Damian Radu şi chitaristul Christian Alban Popescu, ambii fiind internaţi în Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, starea lor fiind stabilă. Astfel, numărul presoanele decedate în urma incendiului a ajuns la 48.

Numărul naşterilor şi al căsătoriilor, în scădere în luna septembrie

Natalitatea a fost în scădere în luna septembrie, fiind înregistrate cu 1.365 naşteri mai puţine decât în august, iar numărul căsătoriilor a scăzut cu peste 5.800, informează Institutul Naţional de Statistică (INS). În luna septembrie au fost înregistrate 19.686 de naşteri, cu 1.365 mai puţine decât în luna august şi 18.779 de decese, cu 498 mai puţine decât în luna precedentă. "Sporul natural a fost pozitiv în luna septembrie, de 907 persoane, la fel ca în luna august", precizează INS.
La oficiile de stare civilă s-au înregistrat, în luna septembrie, 16.867 căsătorii, cu 5.834 mai puţine decât în luna august, iar numărul divorţurilor a fost de 2.501, cu 128 mai multe decât în luna august.
În luna septembrie, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul născuţilor-vii a fost mai mare cu 2.855, iar numărul persoanelor care au decedat a fost cu 175 mai mare faţă de luna septembrie 2014.

Desant DNA la Primăria Cluj-Napoca

Procurorii anticorupţie au descins ieri la Primăria Cluj-Napoca unde fac cercetări privind fapte de corupţie, comise în perioada 2012-2015. Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, ancheta vizează săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie şi ”a unor infracţiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene”, comise în perioada 2012-2015. În dosar, au avut loc percheziţii la 22 de adrese din Bucureşti şi judeţele Cluj şi Braşov, din care două la sediile unor instituţii publice, restul fiind sedii ale unor societăţi comerciale şi locuinţe ale unor persoane.
Surse judiciare au declarat că dosarul DNA priveşte proiectul de ticketing iniţiat de municipalitate pentru modernizarea sistemului de vânzare a biletelor de transport în comun de către compania de transport public
Conform surselor citate, procurorii DNA au mers la sediul Primăriei Cluj-Napoca, pentru a verifica documente legate de acest proiect, dar s-au făcut verificări şi în teren, în staţiile de transport în comun, unde sunt amplasate noile automate pentru bilete.
Proiectul de ticketing fost lansat în 9 septembrie, fiind finanţat din fonduri europene în valoare de 33,6 de milioane de lei. Acesta prevede instalarea a 61 de automate de vânzare a biletelor şi instalarea de validatoare în mijloacele de transport în comun. Acesta mai prevede modernizarea a 87 de staţii de transport în comun, montarea a 74 de panouri de afişaj în staţii care vor furniza informaţii legate de timpul estimat de sosire în staţie a mijloacelor de transport în comun, amplasarea a 136 de validatoare a legitimaţiilor de călătorie în staţii şi a 327 de validatoare în mijloacele de transport în comun, achiziţionarea a 20 de terminale portabile pentru controlorii de bilete.

Incendiile şi cutremurele, dezastrele de care se tem cel mai mult românii

Incendiile reprezintă cea mai mare ameninţare pentru locuinţa a patru din zece români, iar pentru o treime cel mai mare pericol ar fi cutremurul, potrivit unui sondaj, care mai arată că 15% dintre respondenţi se tem de inundarea cu apă de la conducte, iar 10,4% au indicat spargerea locuinţei de hoţi. Astfel, 38,1% dintre participanţii la sondaj au spus că cea mai mare ameninţare pentru casa lor ar fi izbucnirea unui incendiu la ei sau în casa vecinilor, iar 30,5% au menţionat cutremurul, arată rezultatele unui sondaj realizat în cadrul unei campanii de informare privind asigurările de locuinţe.
Pe de altă parte, alunecările de teren (indicate de 1,8% dintre respondenţi ) şi inundaţiile (0,9%) au ocupat ultimele locuri în topul riscurilor de care se tem românii. Potrivit răspunsurilor, 43% dintre participanţi au avut o inundare provocată de spargerea conductelor, 80% dintre aceştia locuind la bloc, iar 4,93% au avut un incendiu în locuinţă.
La sondaj au participat 1.766 de respondenţi, cu bărbaţi şi femei în proporţii egale, dintre care 62% locuiesc la bloc, iar 78% stau la oraş.
Aproape 4 din 10 români (37,2%) postează fotografii din călătorie pe reţelele de socializare în timp ce sunt plecaţi în vacanţă. De asemenea, 18% dintre respondenţi au declarat că atunci când pleacă în vacanţă vorbesc despre acest lucru pe Facebook sau pe alte reţele de socializare.
Doar 23,1% dintre respondenţi consideră că o asigurare obligatorie de locuinţă reprezintă o protecţie suficientă pentru locuinţa lor.

Studentul acuzat că şi-a înjunghiat doi colegi a fost reţinut

Studentul în anul I de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi acuzat că şi-a înjunghiat doi colegi - unul dintre ei decedând -, apoi a dat foc camerei de cămin în care aceştia se aflau, a fost prins de poliţişti, ieri dimineaţă. Tânărul, Aurelian Giosan, a fost prins de poliţiştii ieşeni în municipiul Roman, după aproape 24 de ore de când şi-ar fi înjunghiat cei doi colegi. El este originar din Roman, judeţul Neamţ, şi când a fost prins intenţiona să meargă la locuinţa sa din oraş. Tânărul a fost dus la Iaşi pentru a fi audiat şi ulterior reţinut de procurori.
Surse apropiate anchetei spun că studentul care a murit, Victor Nour, din Republica Moldova, avea 20 de plăgi înjunghiate, majoritatea în spate, în timp ce tânărul care se află în spital, în stare gravă, Casian Harpă, din judeţul Neamţ, a fost înjunghiat de 18 ori. Acesta din urmă a fost operat şi diagnosticat cu arsură de căi aeriene în urma incendiului, el având multiple plăgi înjunghiate la cap, torace, abdomen, mâini şi picioare, fiind în stare critică.

Scandal între directorul TVR şi Traian Băsescu

Fostul şef al statului Traian Băsescu a scris ieri, pe contul său de Facebook, că, săptămâna trecută, la solicitarea TVR, a fost stabilită pentru marţi o emisiune cu Claudiu Lucaci. "Încă de săptămâna trecută, la solicitarea TVR, am stabilit pentru data de 10 noiembrie o emisiune cu Claudiu Lucaci. Astăzi, am fost anunţat că, din dispoziţia directorului general interimar al TVR, doamna Irina Radu, emisiunea se anulează, pentru că, la acea oră, TVR trebuie să facă transmisiune în direct din Piaţa Universităţii. Ridicolul motivaţiei este de povestit public. TVR nu a transmis nimic din Piaţa Universităţii şi de la Victoria când în stradă au fost 30-40.000 de bucureşteni, dar transmite în această seară dintr-o piaţă goală", a scris Traian Băsescu. În final, el a adăugat: "După Sassu, Săftoiu şi Tănase, altă slugă, altă definitivare pe post".
În replică, Irina Radu a declarat că ea nu a dat asemenea dispoziţii, precizând că acestea "sunt poveşti". "Sunt poveşti, ca să nu spun minciuni. Nu am dat aşa dispoziţii. Îmi pare rău că până şi domnul Băsescu nu mai face faţă manipulării", a afirmat Irina Radu.

Un poliţist a condus maşina de serviciu timp de şapte ani fără permis

Un poliţist din Botoşani este cercetat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani pentru abuz în serviciu, conducere fără permis în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, după ce timp ce şapte ani a condus maşina de serviciu cu un permis fals. Florin Istina a  deţinuţ funcţia de şef de post la Postul de Poliţie Gorbăneşti. Potrivit anchetatorilor, poliţistul folosea o copie după permisul valabil soţiei pe care a inserat fotografia şi datele personale, iar seria şi valabilitatea permisului aparţineau unui alt permis.
Documentul fals a fost descoperit în urma unor verificări interne ale Inspectoratului Judeţean de Poliţie Botoşani.

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.