Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Cărtărescu: Nu vom face nimic câtă vreme sistemul mafiot e în noi

Ziarul de Vrancea
6 nov 2015 693 vizualizări
Mircea Cărtărescu spune că marea corupţie îşi are rădăcinile în mica corupţie de zi cu zi, precizând că nu poţi cere o politică onestă atâta vreme cât onestitatea este zilnic călcată în picioare în România, nu doar de politicieni, ci şi de oameni în general

 "Vrem morală şi legalitate în viaţa publică, respect pentru fiecare persoană, toleranţă la diversitatea noastră, o viaţă decentă, un viitor pentru generaţiile tinere. Vrem dreptate, răsplătirea valorii, sprijin pentru sănătate, educaţie şi cultură. Revoluţia din acest moment e una împotriva corupţiei, blestemul comunităţii noastre. Dar nu prea ne amintim că marea corupţie îşi are rădăcinile în mica corupţie de zi cu zi. E bine că dăm de pământ cu clasa politică - aceleaşi figuri groteşti de 25 de ani încoace, acelaşi parlament de penali şi semidocţi, aceiaşi primari venali. Dar nu poţi cere o politică onestă atâta vreme cât onestitatea e zilnic călcată-n picioare în România, nu doar de ei, ci şi de noi. Să nu uităm: mita, şpaga, bacşişul, nepotismul, pilele sunt o realitate a vieţii noastre cotidiene. Perpetuăm noi înşine, cei care ne socotim cinstiţi şi curaţi, cutumele astea care ne otrăvesc viaţa. Noi, cei care dăm, suntem parte din sistemul corupţiei la fel ca şi cei care iau. Unul dintre marile sloganuri, în acest moment, ar trebui să fie «Nu mai daţi şpagă!» Nimănui, nici medicului, nici funcţionarului, nici oficialului, nimănui de la care aşteptăm să-şi facă treaba pentru care e plătit. E semn de primitivism şi subdezvoltare. La fel ca şi sistemul meditaţiilor din învăţământul public, efect pervers al concepţiei greşite despre educaţie. Sunt bani pe care-i dăm în afara sistemului legal, voind să ne ajutăm copiii. Dar astfel îi obişnuim cu ideea că prin bani negri obţii orice, inclusiv cunoaştere. Exemple sunt nenumărate. Ne revoltăm pe bună dreptate în faţa unei biserici opulente şi arogante, care-a uitat ce e compasiunea faţă de cei slabi şi suferinzi, dar câtă compasiune mai există şi-n noi? Câţi facem opere caritabile? Vrem să schimbăm sistemul mafiotic în politică, dar nu vom face nimic câtă vreme el este în noi. Nu se poate revoluţie exterioară fără revoluţie interioară", a scris Mircea Cărtărescu pe contul său oficial de Facebook.


Ambasadorul SUA s-a întalnit cu premierul interimar

Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm, a părăsit vineri Palatul Victoria, unde a avut o întâlnire cu premierul interimar, Sorin Cîmpeanu, care a durat în jur de 30 de minute. Şeful reprezentanţei diplomatice americane a fost însoţit de adjunctul misiunii SUA la Bucureşti, Dean Thompson.
Într-o declaraţie remisă Agerpres, ambasadorul Klemm îşi exprima nerăbdarea de a colabora "cu preşedintele Iohannis, cu prim-ministrul interimar, Sorin Cîmpeanu, şi cu Guvernul interimar în domeniile prioritare comune". "În definitiv, relaţia SUA-România este puternică datorită valorilor noastre democratice comune, angajamentului nostru faţă de securitatea colectivă a cetăţenilor noştri şi dorinţa noastră de a asigura prosperitatea comună a ambelor noastre ţări", mai preciza Hans Klemm. Totodată, acesta îi încuraja pe români să continue să se implice în procesul civic.
"Ultimele zile au fost atât dinamice, cât şi foarte emoţionante. Transmitem din nou condoleanţe pentru decesele tragice din data de 30 octombrie şi din zilele care au urmat. Aplaudăm exercitarea paşnică a libertăţii de exprimare şi întrunire şi îi încurajăm pe toţi românii să rămână implicaţi în procesul civic", se arăta în declaraţia de presă a ambasadorului american la Bucureşti.

Preot: BOR ar putea fi impozitată

Preotul Constantin Necula, consilier misionar-pastoral şi de imagine al Mitropoliei Ardealului, a anunţat într-un interviu acordat vineri, Agerpres, că Patriarhia Română lucrează de jumătate de an la un proiect care urmăreşte impozitarea Bisericii Ortodoxe Române, el adăugând că este pe deplin de acord cu acest lucru, care se înscrie în trendul european general. "Sunt pe deplin de acord şi ştiu la ce proiect de lege s-a lucrat şi în ce mod Patriarhia Română lucrează de aproape şase-şapte luni la realizarea unui mod de a impozita Biserica, pentru că va fi foarte greu. Şi atunci, în sfârşit, vom vedea că nu avem ce impozita. Abia aştept! Aştept cu nerăbdare să impozităm Biserica, în contextul în care vom retroceda Bisericii absolut tot ceea ce i se cuvine şi nu vom mai umbla cu complete de judecată, care din când în când uită să dea înapoi dosarele pe care le-au primit şi uneori şi după şase ani", a spus Constantin Necula. Despre impozitarea Bisericii, preotul Constantin Necula spune este convins că "acesta va fi trendul european general".
Preotul a mai declarat că ascultă zilnic Rock FM şi chiar săptămâna trecut i-a cumpărat fiicei sale un tricou din Hard Rock de la Bucureşti, unde vânzătorul a fost foarte mirat când l-a văzut. "Eu sunt pe Rock FM cam patru ore pe zi. Îmi fac temele la matematică, unde mai lucrez sau în ceea ce priveşte o lectură uşoară, ascult Rock FM. Săptămâna trecută m-am dus la Hard Rock în Bucureşti să cumpăr un tricou pentru fiica mea. Era un tânăr remarcabil care vindea acolo, care mi-a zis: «părinte nici nu ştiu cum să îţi spun, sărut-mâna, salut, bine ai venit». Cred că nu se întâmplase ca o reverendă să treacă printre lucrurile de acolo", a spus preotul Constantin Necula.

Piedone, adus cu mandat la DNA

Fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone a fost adus vineri cu mandat la Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru a fi audiat în dosarul în care se anchetează modalitatea de emitere a autorizaţiei de funcţionare pentru clubul Colectiv. Acesta nu a făcut declaraţii la sediul DNA. Tot la Direcţia Naţională Anticorupţie au fost aduse pentru a fi audiate şi două funcţionare de la Aparatul de autorizare şi control activităţi comerciale din cadrul Primăriei sectorului 4. Anterior, la audieri au fost aduşi şi cei trei patroni ai clubului Colectiv, dar şi contabila firmei.
Procurorii DNA au ridicat vineri documente de la Primăria sectorului 4, Administraţia financiară, Registrul Comerţului şi ISU.
DNA anunţă că a început în dosarul "Colectiv" urmărirea penală in rem, pentru fapte pe care le-ar fi săvârşit persoane cu atribuţii de decizie şi avizare din Primăria sectorului 4, acuzaţiile fiind de abuz în serviciu şi fals intelectual.

Percheziţii la firma care a livrat artificii în Colectiv

Pe de altă parte, procurorii Parchetului instanţei supreme au făcut percheziţii, vineri, la sediul Golden Ideas Fireworks Artists, firma care a livrat artificiile care au provocat incendiul din Clubul Colectiv, precum şi la locuinţele patronilor societăţii.
Conform datelor de la Registrul Comerţului, Daniela Ioana Niţă, în vârstă de 38 de ani, este acţionarul majoritar al firmei Golden Ideas Fireworks Artists, cu 80% din acţiuni, în timp ce Cristian Mihai Niţă, în vârstă de 31 de ani, are 20% din acţiuni. Surse judiciare au declarat că Daniela Ioana Niţă va fi audiată, în perioada următoare, de către procurori.

Români cred că proprietarii de la Colectiv sunt vinovaţi de tragedie

Mai mult de o treime (38%) dintre români cred că proprietarii clubului Colectiv sunt vinovaţi de incendiul produs săptămâna trecută pentru că nu au respectat normele de siguranţă, iar 35% susţin că Primăria locală, "care a dat autorizaţie fără să verifice locul", este responsabilă de tragedia produsă, relevă sondajul. Potrivit sondajului, doar 12% dintre intervievaţi susţin că vina o poartă "clasa politică, în ansamblu, pentru că nu a creat, în ultimii 25 de ani, reguli mai sigure". De asemenea, respondenţii atribuie această vină în proporţie egală, câte 7%, guvernului, pentru că nu a verificat modul în care autorităţile pun în aplicare normele, şi reprezentanţilor trupei muzicale pentru că au organizat un spectacol de artificii în sală. Totodată, sondajul relevă că, după accident, au intervenit bine spitalele (99%), cetăţenii care au donat sânge (98%), Ambulanţa şi SMURD (94%), Pompierii (90%), Parchetul (71%) şi Guvernul (69%). La polul opus, cele mai multe nemulţumiri se îndreaptă către autorităţile locale (Primăria) — 64%.
Pentru evitarea unor astfel de accidente, 65% dintre cei intervievaţi consideră că trebuie crescut rolul statului şi al autorităţilor, astfel încât acestea să beneficieze de resurse pentru a controla şi a pune în aplicare legea. O soluţie împărtăşită de 29% dintre intervievaţi este aceea ca atribuţiile să fie preluate de la stat de către societatea civilă.
Sondajul a fost realizat în perioada 2 — 4 noiembrie, pe un eşantion naţional format din 992 de persoane adulte, având o eroare tolerată de 3,2%, la un nivel de probabilitate de 95%.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.