Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Salarii majorate pentru 359.810 de angajaţi din educaţie

Ziarul de Vrancea
5 nov 2015 805 vizualizări
Salariile personalului din sistemul public de învăţământ vor fi majorate cu 15 la sută începând cu 1 decembrie 2015. De această creştere urmează să beneficieze 359.810 de angajaţi, iar impactul financiar estimat pentru 2016 este de 1,666 miliarde lei, a anunţat, ieri, Ministerul Educaţiei.

Potrivit actului normativ, începând cu 1 decembrie se majorează cu 15 la sută faţă de nivelul acordat pentru luna noiembrie a acestui an, cuantumul
brut al salariilor de bază de care beneficiază personalul didactic şi didactic auxiliar din învăţământ, personalul nedidactic din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, unităţile conexe ale învăţământului preuniversitar de stat, instituţiile de învăţământ superior de stat şi din bibliotecile centrale universitare.
Angajaţii din învăţământul preuniversitar şi universitar au mai beneficiat în anul 2015 de alte două majorări salariale: cu cinci la sută, începând cu luna martie, şi cu încă cinci la sută, din luna septembrie.

Patriarhul Daniel, urmărit de DNA?

Surse judiciare au declarat, ieri, că DNA a primit o sesizare de la o persoană şi de la o organizaţie neguvernamentală, referitoare la folosirea coloanei oficiale de către Gabriel Oprea, procurorul general al Românieri, Tiberiu Niţu şi Patriarhul Daniel. În urma acestui denunţ, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a deschis un dosar penal, acesta fiind înregistrat la 5 noiembrie şi având ca obiect legalitatea folosirii repetate a dispozitivelor de însoţire în trafic, de către conducătorii de instituţii. În acest dosar, se va face mai întâi cercetare "in rem", cu privire la faptă, urmând să se stabilească dacă vor fi şi persoane puse sub acuzare.
Conform Regulamentului de aplicare a Codului Rutier, echipaje ale Poliţiei Rutieră asigură însoţirea coloanelor oficiale doar în cazul şefului statului, preşedintelui Senatului, preşedintelui Camerei Deputaţilor şi primului ministrului. Miniştrii pot beneficia de însoţire cu echipaje ale Poliţiei Rutiere doar "în situaţii deosebite, care impun deplasarea în regim de urgenţă", conform prevederilor legale.
Ministrul Gabriel Oprea a avut, în 10 luni, 1.607 deplasări cu coloană oficială, la instituţii publice şi la destinaţii private, în timp ce premierul a avut 814 deplasări, iar preşedintele a avut 580 de deplasări.
Informaţia apare în ordonanţa de declinare a dosarului privind accidentul din 20 octombrie, în care a murit poliţistul Bogdan Gigină, în timp ce însoţea coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea.

Dosarul "Colectiv": DNA bate la uşa Primăriei Sectorului 4

DNA face cercetări pentru abuz în serviciu cu privire la modul de emitere a autorizaţiei de funcţionare pentru clubul Colectiv de către Primăria Sectorului 4. Dosarul a fost constituit la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), în urma declinării de către procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a unei părţi din dosarul privind incendiul din clubul Colectiv, referitoare la modul de emitere a autorizaţiei de funcţionare emise de Primărie. Surse judiciare au precizat că sunt indiciile privind posibile fapte de abuz în serviciu, care ar fi fost comise atât de funcţionari din Primăria Sectorului 4, cât şi de fostul primar Cristian Popescu Piedone.
La o zi de la producerea tragediei din clubul Colectiv, primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, care şi-a anunţat miercuri demisia, afirma că localul nu are autorizaţii de la ISU pentru că aveau o declaraţie pe propria răspundere, care este cuprinsă într-un acord de funcţionare.
Piedone spunea că primarul nu are ce să-şi reproşeze şi că, din punctul de vedere al primăriei, Clubul Colectiv a funcţionat legal, controalele inspectorilor săi desfăşurându-se înainte de ora 16.30, în cadrul programului de lucru, nu seara şi noaptea, când clubul are activitate.

Şeful Secţiei ATI a Maternităţii Elena Doamna, găsit mort într-o pădure

Şeful Secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă de la Maternitatea "Elena Doamna" din Iaşi, Onoriu Filip, a fost găsit mort, ieri, în pădurea Cetăţuia de lângă oraş, după ce sâmbătă fusese dat dispărut de familie. Surse apropiate anchetei au afirmat că primele suspiciuni indică o sinucidere, după ce bărbatul ar fi lăsat un bilet în care a anunţat familia de intenţiile sale. "La data de 5 noiembrie, în urma căutărilor efectuate de poliţiştii din cadrul Biroului Urmăriri şi Secţiilor de Poliţie Urbană, cu sprijinul jandarmilor, a fost găsit bărbatul de 59 de ani care a plecat voluntar de la domiciliu la data de 31 octombrie. Acesta a fost depistat într-o zonă împădurită din proximitatea municipiului Iaşi. Poliţiştii continuă verificările în vederea stabilirii întregii situaţii de fapt", a declarat Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Iaşi. Reprezentanţii spitalului spun că acesta s-a prezentat la serviciu vinerea trecută, când a fost de gardă, iar sâmbătă a plecat spre casă şi de atunci nu a mai fost văzut în spital, fiind căutat la unitatea medicală inclusiv de membrii familiei.
Trupul neînsufleţit al bărbatului a fost transportat la Institutul de Medicină Legală pentru efectuarea necropsiei.

Emil Boc, audiat în dosarul Elenei Udrea

Emil Boc, fostul preşedinte al PDL, a fost audiat la DNA, ieri, în dosarul Elenei Udrea, în legătură cu finanţarea campaniei electorale din 2012 a PDL cu bani care ar fi fost primiţi de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu pentru asigurarea unui contract cu Hidroelectrica. Procurorii DNA i-au audiat ieri, tot în calitate de martori, şi pe Sulfina Barbu, fost vicepreşedinte al PDL, şi senatorul Gheorghe Flutur, fost secretar general al PDL, în prezent în aceeaşi funcţie la PNL şi copreşedinte al organizaţiei judeţene Suceava. În acelaşi dosar au mai fost audiaţi, marţi şi miercuri, tot în calitate de martori, fostul preşedinte al PDL Vasile Blaga, în prezent copreşedinte PNL, deputatul PNL Ioan Oltean, fost vicepreşedinte şi secretar general al PDL, Anca Boagiu, fost prim-vicepreşedinte al PDL, în prezent în aceeaşi funcţie la PNL, şi Adriean Videanu, fost preşedintele al PDL Bucureşti.
Elena Udrea este suspectată că ar fi finanţat campania electorală din 2012 a PDL cu bani primiţi de la Bogdan Buzăianu, în schimbul asigurării derulării unui contract al firmei controlate de omul de afaceri cu Hidroelectrica.

Un copil a murit, ambii părinţi s-au sinucis

Primele date în cazul celor trei membri ai unei familii care au fost găsiţi morţi într-un apartament din Constanţa arată că părinţii s-ar fi sinucis, după ce băiatul ar fi murit în urma unei boli grave. Reprezentanţi ai Parchetului Tribunalului Constanţa spun că băiatul în vârstă de zece ani a murit, cel mai probabil, în urma unei tumori pe creier, iar părinţii, afectaţi de această situaţie, s-ar fi spânzurat. Mai întâi, s-ar fi spânzurat mama, care a fost apoi aşezată pe pat lângă copil, după care s-a sinucis şi tatăl. Anchetatorii au găsit în locuinţa familiei mai multe însemnări cu privire la starea de sănătate a copilului şi la drama prin care au trecut cei trei. ”Copilul era bolnav de mai mulţi ani, iar într-un carnet au scris despre boala copilului, despre suferinţele prin care au trecut şi că preferă să plece toţi trei în altă lume”, spun sursele citate. Ultimele însemnări sunt din seara zilei de 2 noiembrie, când părinţii arătau că i-au dat băieţelului ultimul tratament, iar în 3 noiembrie dimineaţa aceştia scriau că peste noapte acesta a fost mai liniştit. ”Copilul a murit, iar ei au decis probabil să-şi curme viaţa. Mai întâi mama, care, după ce s-a spânzurat, a fost aşezată de soţ pe pat, lângă copil, şi înveliţi cu o pătură. Apoi s-a spânzurat şi el, în bucătărie“, au declarat procurorii, care au precizat că aşteaptă rezultatele necropsiilor pentru a ştii cu exactitate cum au murit cei trei.
Trei membri ai unei familii au fost găsiţi morţi, miercuri, într-un apartament de pe bulevardul Tomis din Constanţa, bărbatul fiind spânzurat, iar soţia sa şi copilul de aproximativ zece ani fiind găsiţi pe un pat, acoperiţi cu o pătură.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.