Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Se caută vinovaţii

Ziarul de Vrancea
2 nov 2015 582 vizualizări
Cei trei acţionari ai Clubului Colectiv sunt anchetaţi de procurori pentru ucidere şi vătămare corporală din culpă n "Noi, bisericile, nu am lucrat îndeajuns. Înghiţim neglijenţele, corupţia, şmecheria şi credem că sunt nimicuri, dar ele pot fi criminale", şi-a cerut scuze Arhiepiscopul romano-catolic n majoritatea romanilor au dat dovadă de o solidaritate rară în urma tragediei, dar fiecare pădure, cu uscăturile ei

Acţionarii Clubului Colectiv, Costin Mincu, Alin Anastasescu şi Paul Gancea, sunt audiaţi în calitate de suspecţi pentru ucidere şi vătămare corporală din culpă, în dosarul privind incendiul în care 31 de oameni au murit şi alţi aproximativ 200 au fost răniţi. Cei trei au fost aduşi cu mandat, ieri, pentru fi audiaţi în această cauză, arată Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ). Tot ieri, la sediul Poliţiei Capitalei au dat declaraţii, în calitate de martori, mai multe persoane care au fost în Clubul Colectiv vineri seară, când a izbucnit incendiul.
Potrivit ultimului bilanţ, în incendiul de vineri noapte au murit 31 de persoane, ultima – un tanăr rămas neidentificat - în cursul zilei de ieri. Alte aproximativ 130 de persoane sunt internate în mai multe spitale din Bucureşti, până la 90 fiind în stare critică şi gravă.
Procurorii Parchetul instanţei supreme au ridicat mai multe documente de la Primăria Sectorului 4 şi de la Inspectoratul Teritorial de Muncă. Astfel, de la ITM au fost ridicate documente privind formele de angajare ale salariaţilor de la clubul Colectiv, iar de la Primărie, documente privind autorizarea funcţionării clubului.
Firma Colectiv Club SRL, care deţine clubul unde a avut loc tragedia de vineri seară, din Capitală, este deţinută de Alin George Anastasescu (47%), Costin Mincu (23%) şi Paul Cătălin Gancea (30%). Alin George Anastasescu este din Voluntari, judeţul Ilfov şi are 28 de ani, Costin Mincu are 36 de ani şi este din Bucureşti, iar Paul Gancea are 28 de ani şi este tot din Bucureşti. Colectiv Club SRL, înfiinţatâ în octombrie 2014, a avut o cifră de afaceri de 45.000 de lei în 2014.
Clubul Colectiv îşi desfăşura activitatea în baza declaraţiei pe propria răspundere, reprezentanţii Autorităţii Locale Sector 4 neavând competenţe în a controla respectarea normelor PSI, susţine Primăria sectorului 4, în declaraţie precizându-se că în bar/club sunt 80 de locuri pe scaun. La concertul de vineri seara, unde intrarea a fost gratuită, au asistat circa 350 de persoane, conform estimărilor participanţilor.

Arhiepiscopul romano-catolic: Ar trebui să ne fie ruşine, nouă tuturor

Arhiepiscopul Romano-Catolic, Ioan Robu, a venit, ieri după-amiază, la clubul Colectiv, a aprins o lumânare şi s-a rugat, spunând apoi că i-a cerut iertare lui Dumnezeu pentru ce s-a întâmplat şi că ar trebui să ne fie ruşine tuturor, inclusiv Guvernului, instituţiilor statului, bisericilor. "Mi-am cerut iertare celor decedaţi. I-am cerut iertare şi lui Dumnezeu pentru că noi, noi toţi din ţară, n-am făcut nimic deosebit ca să nu se întâmple aşa ceva, ca România să fie altfel. Ar trebui să ne fie ruşine, nouă tuturor şi guvernelor şi instituţiilor statului şi bisericilor că n-am schimbat ceva în ţara noastră în 25 de ani şi ne pare rău. Trebuie să ne cerem iertare celor care au murit şi după aceea să ne rugăm", a spus Ioan Robu. "Noi, bisericile, nu am lucrat îndeajuns. Trebuie să schimbăm ceva în modul de a gândi şi să acţionăm. Înghiţim neglijenţele, corupţia, şmecheria şi credem că sunt nimicuri, dar ele pot fi criminale. Nu Dumnezeu a îngăduit această tragedie", a mai afirmat Robu.
În schimb, Biroul de Presă al Patriarhiei Române a dat ieri un comunicat în care a dezminţit o ştire "falsă" postată pe un site despre un presupus preot anonim din judeţul Prahova care ar fi făcut o asociere "forţată" între tragedia din Clubul Colectiv şi "sărbătoarea de Holloween" (sic!).

Romania frumoasă

Tragedia din Colectiv şi-a pus amprenta pe sufletul romanilor, care au luat şi ieri drumul către centrele de transfuzie ca să doneze sânge pentru supravieţuitorii infernului. În Bucureşti, încă de la ora 7.30, din momentul în care Centrul de Transfuzie de pe strada Doctor Constantin Caracas şi-a deschis uşile, sute de tineri şi nu numai s-au aşezat la rând pentru a dona sânge celor care au atâta nevoie pentru a supravieţui după tragedia de vineri noapte din Clubul Colectiv. Toţi aşteaptă în linişte, iar pe feţele lor se citeşte tristeţea şi nimic altceva.
La un moment dat, un taxi opreşte în faţa centrului, iar din maşină coboară o tânără care nu pare a avea mai mult de 20 de ani. Se duce la unul dintre jandarmii aflaţi acolo şi îl întreabă, plină de speranţă, dacă "se mai primesc donatori". Tânăra îi spune jandarmului că vine de la Spitalul Universitar, unde nu au mai primit-o, pentru că "se primesc doar 60 de donatori pe zi". Omul legii îi spune că da, nu au un număr fix de donatori, programul este până la ora 16.00, dar "poate se prelungeşte". Tânăra se uită la coada la care deja aşteptau câteva sute de oameni, se întoarce spre jandarm şi îi spune că se duce să caute un alt punct în care se donează sânge, urcă în taxi şi pleacă puţin dezamăgită, dar cu speranţa că va găsi şi ea un loc unde să doneze sânge şi poate să salveze o viaţă.
Voluntarii, toţi tineri până în 30 de ani, fac sute de drumuri din centru către oameni şi înapoi, cărând lădiţe cu mâncare, apă, suc, biscuiţi şi banane. Ei ştiu că oamenii trebuie să mănânce înainte să doneze sânge. Unul din voluntari, Horia, lucrează în IT şi şi-a luat liber de la serviciu pentru a-i îndruma pe donatori şi pentru a-i învaţă ce trebuie să facă.
Printre cei care au ajuns la Centrul de Transfuzie este şi o femeie însărcinată în luna a cincea. Nu ştie dacă are voie să doneze sânge, dar îşi doreşte mult acest lucru. "De vineri noapte tot vreau să vin să donez sânge, ştiu sigur că Dumnezeu mă va ajuta să nu mi se întâmple ceva rău, pentru că poate voi salva o viaţă. Şi copilul meu va creşte mare, se va duce în club şi dacă va mai avea loc o nenorocire, alţi oameni îi pot da o şansă la viaţă", spune Ioana. Primele cuvinte pe care le rostesc cei întrebaţi de ce au venit să doneze sânge - "din solidaritate". "Asemenea tragedie eu nu am mai văzut în viaţa mea. Am 24 de ani, mă duc în cluburi, mă distrez. Mulţumesc lui Dumnezeu că nu cunosc pe nimeni dintre morţi şi răniţi, dar sufăr alături de ei şi ăsta e singurul mod prin care pot să le dau o mână de ajutor", spune Diana, studentă, care nu a fost la cursuri ieri pentru a ajunge să doneze sânge.

Romania urată

Tragedia de vineri a scos în faţă şi putreziciunea morală a unor semeni care au încercat să facă "rating" de pe urma nenorocirii sau au acuzat victimele că participau la un eveniment "satanist". Site-ul hotnews.ro a realizat un scurt inventar al ”căţărătorilor pe cadavre”
Unii aşa-zişi jurnalişti au vandut pozele cu arşi pentru trafic, iar cadavrele întinse pe podeaua clubului au apărut ca ciupercile după ploaie pe reţelele de socializare sau în publicaţiile online. Un invitat prin telefon a vorbit în direct la o televiziune despre lucrările satanice din clubul din Bucureşti, unde tinerii s-ar fi jucat cu focul şi ar fi făcut semne satanice. Imaginiile cu rudele prăbuşite de durere după ce şi-au identificat morţii la morgă au făcut turul în presă.
Conspiraţioniştii şi-au făcut şi ei apariţia în peisaj. După mintea lor, versurile trupei Goodbye to Gravity ar fi glorificat moartea, iar băuturile din club sunt condimentate cu ”prafuri halucinogene”. Alţii visează la o conspiraţie guvernamentală, care să distragă atenţia opiniei publice de la probleme mult mai arzătoare.
Fanaticii religioşi îi culpabilizează pe cei morţi, căci sărbătorirea Halloween-ului ar fi fost o invocare a demonilor, cei care s-au jucat cu moartea au primit moarte. Pentru ei, tinerii participau la un ritual satanist, la un anarhism cu alcool, nicotină, droguri, ritmuri demenţiale şi promiscuitate, deci nu ar merita instituirea doliului naţional. Un preot a scris pe Facebook că focul de la Colectiv a fost o pedeapsă de la Dumnezeu, iar morţii nu pot fi pomeniţi la Liturghie, întrucat ar fi fost păcătoşi. Site-urile religioase spun că rock-ul şi Halloween-ul au coborat iadul pe Pămant şi poartă vina pentru moartea tinerilor. Astfel, cluburile izolate necorespunzător şi nereabilitate nu pun viaţa nimănui în pericol, atat timp cat din ele nu răsună muzică rock.
Şi politicienii au încercat să profite de cateva minute de expunere mediatică în faţa morţilor şi a arşilor din Colectiv. Unii dintre ei s-au perindat pe la televiziuni în ultimele zile pentru a-şi oferi sfatul specializat în incendii şi situaţii de urgenţă.

Camioanele dotate cu Euro 3 pot circula în Ungaria începând de miercuri

Ministerul Afacerilor Externe informează transportatorii români care călătoresc pe teritoriul Ungariei că, începând de miercuri şi până la data de 1 martie 2016, camioanele dotate cu Euro 3 pot circula sau tranzita teritoriul ungar. Ministerul Afacerilor Externe precizează că această facilitate va fi valabilă chiar şi în perioadele în care este în vigoare o restricţie de circulaţie.
MAE reaminteşte că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă" (disponibilă gratuit în "App Store" şi "Google Play"), care oferă informaţii, sfaturi de călătorie şi posibilitatea de a fi alertaţi, în cazul în care apar situaţii speciale.


Femeie ucisă cu un cuţit de fostul concubin, care apoi s-a sinucis

O femeie de 47 de ani din Bârlad a fost găsită moartă în locuinţă, cu urme de lovituri de cuţit şi gâtul tăiat, principalul suspect fiind fostul concubin al acesteia, care a fost găsit mort la rândul său, în aceeaşi casă, spânzurat de ţeava de gaz şi cu un cuţit înfipt în piept.
Potrivit procurorilor, cadavrele a doi bârlădeni au fost descoperite, duminică seară, de pompieri, care au spart uşa de la intrarea în apartamentul unei femei, în urma unui apel la 112 făcut de colegii acesteia.
Astfel, femeia de 47 de ani, dispecer la o firmă de transport din Bârlad, nu a mai ajuns la muncă în cursul zilei de duminică şi nici nu răspundea la telefon, ceea ce i-a determinat pe colegi să meargă acasă la ea pentru a vedea care este motivul. Ajunşi la uşa locuinţei, aceştia au apelat-o din nou pe colega lor şi, auzind telefonul sunând în interior, au decis să alerteze autorităţile. "Pompierii ajunşi la faţa locului au spart uşa de la intrare şi au găsit-o pe femeie în bucătăria locuinţei, prezentând numeroase plăgi tăiate, având inclusiv gâtul tăiat. În aceeaşi încăpere se afla şi cadavrul fostului concubin al victimei, spânzurat cu o bucată de sfoară de conducta de gaze şi cu un cuţit pe care şi l-a înfipt în piept. Bărbatul avea şi o plagă tăiată la una din mâini, probabil cum a încercat să-şi taie venele", a declarat, ieri, procurorul de caz, Alice Ruja. Singura variantă luată în calcul de anchetatori în acest caz este cea a crimei urmată de sinucidere. Anchetatorii vor trebui să stabilească în ce condiţii a intrat bărbatul în casa femeii, întrucât aceasta schimbase yala de la uşă, după ce bărbatul o ameninţase de mai multe ori că o omoară.

Vremea se va răci în următoarele două săptămani

Valorile termice diurne anunţate de meteorologi pentru următoarele două săptămâni rămân pozitive, deşi tendinţa este de răcire, în timp ce pe timpul nopţilor temperaturile vor înregistra şi valori negative, reiese din prognoza meteo valabilă în perioada 2 - 15 noiembrie 2015, publicată, ieri, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
În Moldova, vremea se va menţine caldă pentru această perioadă în primele trei zile ale intervalului, când media temperaturilor maxime se va situa în jurul valorii de 15 grade. Ulterior, valorile termice diurne vor marca o scădere, până la o medie regională de 8 grade, ceea ce reprezintă o vreme rece pentru respectiva dată. La începutul celei de-a doua săptămâni de prognoză va fi o încălzire uşoară, spre 10-11 grade. Până la sfârşitul intervalului, deşi în scădere spre 8 grade Celsius, temperaturile vor continua să se menţină în limite normale pentru mijlocul lunii noiembrie. Minimele termice nu vor avea variaţii semnificative pe întreaga perioadă de prognoză. În medie, acestea se vor situa între—1 grad şi 2 grade Celsius. Ploi slabe vor fi posibile după data de 7 noiembrie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.