Național

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Doliu naţional în Rusia

Ziarul de Vrancea
1 nov 2015 662 vizualizări
Preşedintele Vladimir Putin a decretat o zi de doliu naţional după prăbuşirea, sambătă, a unui avion rusesc în Peninsul Sinai n toate cele 224 de persoane aflate la bord, cetăţeni ruşi, şi-au pierdut viaţa n Statul Islamic a revendicat doborarea avionului, dar varianta unui atac terorist este puţin probabilă, susţin experţii în aviatică

Un avion de linie rusesc, cu 224 de persoane la bord, s-a prăbuşit sambătă în centrul Peninsulei Sinai. Nu există supravieţuitori, au anunţat ieri autorităţile.
Avionul de tip Airbus A-321 tocmai decolase din staţiunea egipteană Sharm el-Sheikh, de la Marea Roşie, şi se îndrepta spre oraşul rus Sankt Petersburg. Iniţial au apărut informaţii contradictorii despre avion, unele surse afirmând că aparatul de zbor ar fi dispărut deasupra Ciprului.
Avionul era operat de compania aeriană rusă Kogalimavia şi avea la bord 217 pasageri şi şapte membri ai echipajului. Toţi pasagerii aflaţi la bord erau cetăţeni ruşi.
Autoritatea aviatică rusă (Rosaviaţia) a precizat într-un comunicat că aeronava, care efectua cursa 9268, a decolat din Sharm el-Sheikh la 6.51, ora Moscovei (5.51, ora României) şi urma să aterizeze pe aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg la 12.10 (11.10, ora României).
O sursă din cadrul Rosaviaţia a declarat pentru agenţia rusă RIA Novosti că avionul a dispărut de pe ecranele radarelor la 23 de minute după decolare, relatează Sputnik.

Pilotul a raportat dificultăţi tehnice

Ministrul egiptean al Aviaţiei civile a declarat că o echipă de anchetatori a sosit la locul prăbuşirii avionului, la sud de oraşul el-Arish, pentru a examina fragmentele epavei şi a încerca să localizeze înregistratoarele de zbor (cutiile negre). Oficiali egipteni au afirmat că pilotul a raportat dificultăţi tehnice şi a cerut permisiunea să efectueze o aterizare de urgenţă, chiar înainte de a pierde contactul cu controlorii de trafic aerian. Adel Mahgoub, preşedintele companiei de stat care administrează aeroporturile civile egiptene, a declarat că avionul efectuase cu succes verificările tehnice la aeroportul din Sharm el-Sheikh înainte de decolare.
Kremlinul a decretat duminică zi de doliu naţional pentru victimele accidentului aviatic. Preşedintele Vladimir Putin le-a ordonat oficialilor ruşi din serviciul pentru situaţii de urgenţă să se deplaseze la locul prăbuşirii. Ministrul pentru Situaţii de Urgenţă, Vladimir Pucikov, va coordona operaţiunile de căutare în Egipt, a precizat ministerul. Comitetul rus de Anchetă a demarat o investigaţie privind prăbuşirea avionului de pasageri, referitor la posibile încălcări ale procedurilor de siguranţă a zborurilor.

Gruparea Stat Islamic susţine că a doborât avionul

Gruparea Stat Islamic în Egipt afirmă pe Twitter că a doborât avionul rusesc prăbuşit sâmbătă în Peninsula Sinai, însă informaţia nu a fost confirmată de Rusia, iar autorităţile egiptene susţin că niciun indiciu nu duce la concluzia că aeronava a fost doborâtă. "Soldaţii Califatului au reuşit să doboare un avion rusesc în provincia Sinai, care transporta peste 220 de cruciaţi, toţi fiind ucişi", a informat gruparea teroristă într-un comunicat, precizând că a acţionat din cauza intervenţiei ruse în Siria.
Rusia efectuează din 30 septembrie o campanie de raiduri aeriene împotriva grupării Stat Islamic în Siria, care s-a soldat cu moartea a aproximativ 600 de persoane, majoritatea fiind membri ai grupurilor de rebeli islamici.
Deşi nordul Peninsulei Sinai este un bastion al aripii egiptene a grupării teroriste Stat Islamic, care a comis numeroase atentate împotriva forţelor de securitate, altitudinea mare la care se afla avionul când a pierdut contactul cu turnul de control face improbabilă ipoteza ca acesta să fi fost atins de o rachetă, potrivit experţilor. Autorităţile egiptene afirmă la rândul lor că niciun indiciu nu duce la concluzia că avionul ar fi fost doborât.
Mai multe surse evocă în schimb pista unei defecţiuni. Intervievat de iTele, specialistul Michel Chevalet subliniază că doar o gravă problemă tehnică ar fi putut cauza căderea bruscă a avionului.

Gruparea SI a cucerit un oraş din vestul Siriei

Luptători ai grupării Stat Islamic au cucerit ieri oraşul sirian Maheen, situat în provicia Homs, care era controlat de forţele guvernamentale siriene, extinzându-şi prezenţa în vestul Siriei, în pofida campaniei aeriene ruse care îi vizează. Fiefurile grupării Stat Islamic în Siria sunt în nord şi est, dar aceasta şi-a extins teritoriul în provincia Homs după cucerirea oraşului antic Palmira la începutul acestui an, apoi a oraşului Qaryatain, situat la 15 kilometri est de Maheen.
Organizaţia teroristă a declanşat atacul sâmbătă, cu două maşini-capcană, şi până ieri dimineaţă cucerise Maheen, a informat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Atacul a permis grupării SI să se apropie la 20 de kilometri de principala autostradă care face legătura între Damasc, Homs şi oraşele din nord.
OSDO a precizat că cel puţin 50 de luptători ai forţelor guvernamentale au fost ucişi sau răniţi, iar confruntări au avut loc şi la periferia oraşului învecinat Sadad, cu populaţie majoritar creştină, în condiţiile în care SI şi-a continuat avansul.
Un comunicat difuzat de Statul Islamic a confirmat atacul asupra oraşului Maheen, pe care l-a descris ca fiind important din punct de vedere strategic, şi a menţionat confiscarea mai multor arme.

Rusia şi forţele siriene efectuează o campanie aeriană împotriva insurgenţilor din vestul şi nord-vestul Siriei. Directorul OSDO, Rami Abdulrahman, a apreciat că atacul ar putea fi un răspuns la presiunile resimţite de gruparea teroristă în alte zone ale ţării.

Cel puţin 17 morţi, după prăbuşirea unei clădiri în China

O clădire cu două etaje s-a prăbuşit în provincia Henan, din centrul Chinei, provocând moartea a 17 muncitori în construcţii şi rănirea altor 23, relatează presa oficială chineză. Echipele de intervenţie au căutat victime toată noaptea de vineri spre sâmbătă, printre dărâmăturile clădirii din localitatea Beiwudu, situată în comitatul Wuyang. Nouă dintre cei 23 de răniţi, care primesc îngrijiri medicale la un spital din oraşul Luohe, sunt în stare gravă, au declarat oficiali chinezi. Potrivit oficialilor, accidentul a avut loc în timp ce se efectuau lucrări de renovare la fundaţia clădirii, care fusese construită în anii '90.
Guvernul local din comitatul Wuyang a încheiat operaţiunile de căutare, iar autorităţile au demarat o investigaţie pentru a stabili cauzele exacte ale accidentului, care alimentează îngrijorările privind regulile de siguranţă în construcţii. În mai, s-au descoperit nereguli în ceea ce priveşte materialele folosite la construcţia unei creşe din provincia Henan, care a fost distrusă într-un incendiu în care au murit 38 de persoane.
Un supravieţuitor al accidentului de vineri a declarat pentru televiziunea publică CCTV că mulţi muncitori erau din oraşul Nanyang, situat în sud-vestul provinciei Henan. Un bărbat, Feng Guoqing, a precizat că mulţi dintre colegii săi erau fermieri care lucrau acum în construcţii, dar fără a primi instructaj adecvat.

NASA a descoperit existenţa unor agenţi patogeni la bordul ISS

Un studiu condus de Agenţia spaţială americană (NASA) a descoperit existenţa unor agenţi patogeni vii, dintre care unii legaţi de apariţia inflamaţiilor şi iritaţiilor pielii, la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), relatează publicaţia britanică The Telegraph. "Acolo unde există oameni, există şi bacterii, chiar şi în spaţiu", a indicat NASA într-o declaraţie, precizând că rezultatele se vor dovedi utile pentru monitorizarea curăţeniei de pe staţia spaţială.
Potrivit The Telegraph, analiza făcută de cercetătorii de la NASA unor mostre de praf colectate de pe ISS a arătat că o mare parte dintre agenţii patogeni de la bordul staţiei spaţiale aparţin grupului Actinobacteria, un tip de bacterie asociată cu pielea umană. La bordul staţiei au mai fost descoperite alte două tipuri de agenţi patogeni — Corynebacterium şi Staphylococcus — relativ inofensivi pe Pământ, care pot conduce însă la infecţii, ce au drept rezultat inflamaţii sau iritaţii ale pielii. Cercetarea nu a analizat însă virulenţa acestora în medii închise sau riscul astronauţilor de a se infecta, precizează publicaţia britanică.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.