Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Cel mai trist weekend

Ziarul de Vrancea
1 nov 2015 392 vizualizări
Incendiul izbucnit vineri seară la clubul Colectiv a luat 30 de vieţi, dar numărul victimelor s-ar putea dubla, potrivit autorităţilor n martorii tragediei povestesc momente terifiante n

Numărul deceselor în tragedia de la clubul Colectiv s-ar putea dubla, a anunţat, ieri, premierul Victor Ponta, precizând că aceasta este concluzia unui grup de lucru pe care l-a convocat la Guvern. Ultimul bilanţ, făcut public aseară, arăta că în incendiu şi-au pierdut viaţa 30 de persoane. ”În urma discuţiilor a reieşit că numărul deceselor este posibil să crească, chiar să se dubleze”, a spus Ponta, la finalul unor discuţii cu vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul Apărării, Mircea Duşa, ministrul Sănătăţii, Nicu Bănicioiu şi secretarul de stat, Raed Arafat. Spitalele Capitalei aveau internaţi, ieri la prânz, 140 de răniţi în incendiul de la clubul Colectiv, dintre care 29 erau persoane neidentificate. De asemenea, una dintre persoanele care şi-au pierdut viaţa era neidentificată.
Starea a şapte dintre răniţii internaţi la Spitalul "Bagdasar-Arseni" este dramatică, aceştia având arsuri pe suprafeţe mari din corp, potrivit conducerii unităţii. "Sunt în ventilaţie mecanică. Au suferit afectări de diferite grade ale căilor respiratorii. Suprafaţa arsă a corpului este de minimul 30 la sută, ceea ce face îngrijirea lor o problemă delicată", a spus directorul medical al spitalului, Mircea Gorgan. El a adăugat că aceşti pacienţi pot fi trataţi în condiţii optime, în săli de operaţie dedicate, întrucât cel mai mare risc la care sunt expuşi este contaminarea externă. Gorgan a mai afirmat că o refacere completă se face în luni şi ani de zile. La rândul său, şeful secţiei de chirurgie plastică, Andrei Carantino, a subliniat că riscurile în cazul celor şapte sunt "extraordinare", iar în cazul celorlalţi pacienţi sunt "în continuare foarte, foarte mari".
Directorul medical Mircea Gorgan a mai spus că pacienta care a decedat ieri dimineaţă în spital, o tânără de 31 de ani, era arsă pe 90 la sută din corp, situaţie în care şansele de supravieţuire sunt de 1 la sută.

Mărturii din infern

Persoane aflate în Clubul Colectiv, unde s-a produs tragedia au relatat că mulţi dintre cei care nu au putut să iasă din club au murit asfixiaţi, iar focul s-a stins singur, după ce a ars tavanul. Unul dintre cei prezenţi la concert, Remus Achim, a povestit că după ce focul a cuprins tavanul atmosfera a devenit irespirabilă, iar mulţi dintre cei care nu au putut să iasă din club nu au murit din cauza arsurilor, ci pentru că s-au asfixiat. Alţii au murit carbonizaţi de la bucăţile din tavan aprinse care au căzut peste ei, o persoană relatând că imaginile erau terifiante. De altfel, încă de sâmbătă noapte relatările celor prezenţi arătau că o parte din cei răniţi au intrat în stop cardio-respirator, unii dintre ei murind în club pentru că nu mai putut să iasă, iar altora li s-a făcut resuscitare după ce au părăsit clubul. Potrivit lui Remus Achim, pompierii au ajuns în aproximativ 20 de minute de la izbucnirea incendiului, însă focul se stinsese deja, tot incendiul durând aproximativ cinci minute. El a mai relatat că maşinile pompierilor oricum nu ar fi putut interveni, între club şi stradă existând două ganguri şi o curte interioară, iar pompierii au intrat în club cu stingătoare de mână.

Şi focul a ieşit pe uşă

Martori aflaţi la concert au povestit că iniţial mulţi dintre cei prezenţi nu şi-au dat seama ce se întâmplă, mai ales că în momentul izbucnirii incendiului solistul formaţiei a spus "asta nu aveam în program", însă focul s-a extins cu repeziciune de la buretele de antifonare al stâlpului la tavan.
Potrivit acestora, scânteile care au aprins buretele au provenit de artificii artizanale, neputându-se vorbi de "un spectacol pirotehnic", aşa cum a fost la alte concerte. Tavanul a luat repede foc şi din cauza ventilatoarelor care aspirau aerul plin de fum de ţigară din club şi care au favorizat extinderea incendiului. Tavanul a ars foarte repede deoarece avea bârne de lemn şi burete de antifonare şi bucăţi din acesta au căzut peste o parte din spectatorii care nu reuşiseră să iasă din club în primele câteva minute.
Uşa de la intrarea în club nu s-a deschis de la început decât parţial, ceea ce a provocat îmbulzeală, unii au căzut, iar cei care veneau au călcat peste ei. Primele relatări au fost despre o explozie deoarece în momentul în care s-a deschis uşa total sub presiunea oamenilor aerul încins dinăuntru a intrat în contact cu oxigenul de afară şi limbi de foc au ieşit odată cu cei care fugeau. Membrii formaţiei aveau instrumentele şi cablurile pe ei şi au fost ultimii care au încercat să părăsească clubul, în spatele scenei neexistând o altă ieşire de rezervă. În faţa clubului oamenii care ieşiseră se întideau pe caldarâm, unii cu arsuri, alţii cu probleme de respiraţie, fiind un adevărat haos. Ambulanţele şi pompierii au venit după ce lumea ieşise, majoritatea răniţilor fiind resuscitaţi şi duşi la spital cu ambulanţele, iar unii chiar de trecători, cu maşinile personale. Unii dintre cei care au ieşit printre primii s-au stropit cu apă şi au intrat din nou în club în căutarea prietenilor, pe podea găsind oameni decedaţi, arşi sau în stop cardio-respirator. Ulterior, în faţa clubului au început să sosească rude ale spectatorilor, care întrebau de copii, fraţi sau surori, iar apoi investigatorii de la Poliţie şi Parchet.

"Unde eşti, că nu te văd? Asta e mâna ta?"

Şi Delia Ţugui, care vineri seară a fost la concertul din clubul Colectiv, împreună cu fiul şi soţul său, toţi scăpând teferi, a rememorat clipele de groază prin care au trecut, povestind că oamenii s-au călcat în picioare, căţărându-se unii peste alţii pentru a reuşi să iasă. ”Am scăpat pentru că am stat chiar lângă uşă. Chiar şi aşa soţul şi fiul meu au putut ieşi abia după 5 minute, acum fiind în spital intoxicaţi cu fum. Cum s-a întâmplat? S-a aprins buretele fonoizolant de pe stâlpul din stânga scenei, cel de lângă uşă, de la focul de artificii. Artificiile nu au fost exagerate, păreau relativ inofensive. Problema a fost că buretele cu care erau tapetaţi stâlpii şi tavanul localului este foarte uşor inflamabil. Am văzut cum s-a întâmplat totul, stâlpul cu pricina fiind la un metru, chiar în faţa mea. Solistul trupei a avut timp doar să facă o scurtă glumă. Asta nu era prevăzut în program. În secunda următoare şi-a dat seama că nu e de glumă şi a cerut un extinctor, dar era deja prea târziu”, afirmă Delia Ţugui. Ea spune că în 30 de secunde focul s-a extins pe întreg tavanul, iar oamenii s-au îmbulzit spre ieşire, călcându-se în picioare. ”Lumea s-a îmbulzit către intrare, s-a reacţionat relativ repede, dar ieşirea era prea îngustă şi oamenii s-au panicat. În spatele meu s-au călcat în picioare, căţărându-se unii peste alţii pentru a reuşi să iasă. După ce am ieşit afară, am auzit o bubuitură înfundată şi am simţit că mă loveşte o rafală de aer fierbinte în spate. Mi-a luat foc părul. Am pus mâna să îl sting şi m-am ars. Aerul era fierbinte, irespirabil, fumul gros şi negru, nu vedeam absolut nimic. Nu ştiam încotro merg. Am întins mâna şi m-am agăţat de geaca cuiva care se afla în faţa mea şi m-a târât după el. Altfel nu aş mai fi putut merge. Eram paralizată din cauza fierbinţelii aerului irespirabil, am tras aer în piept şi am simţit că mă arde până în stomac. Repet, eram deja afară. Nu cred că a fost o explozie propriu-zisă. Din ceea ce am văzut ulterior la TV, s-ar fi prăbuşit tavanul şi asta ar fi putut provoca rafala de foc şi fum care m-a prins din urmă. Apoi am văzut lumină şi am simţit aer curat. M-am uitat înapoi şi am văzut o mare grămadă de oameni prăbuşiţi unii peste alţii în uşă. Cei care ieşiseră încercau să-i tragă, dar cei de jos erau prinşi sub greutatea celor de deasupra lor. Cineva striga întruna: «Luaţi-i mai întâi pe cei de deasupra!», dar panica era prea mare. Mulţi încercau să ajute, dar era haotic. Prietenii se căutau între ei pe dedesubtul mormanului de oameni prin pipăit, strigându-se pe nume, întrebând: «Tu eşti? Unde eşti, că nu te văd? Asta e mâna ta?». Era de coşmar. Nu îmi venea să cred că aşa ceva e posibil. Mi-am dat seama imediat că cei din partea din spate a barului nu vor mai ieşi cu viaţă de acolo”, adaugă Delia Ţugui.

Patronii au refuzat să cumpere material ignifug

Reprezentantul firmei care a făcut antifonarea în Clubul Colectiv spune că patronii localului au refuzat să cumpere material ignifug pentru că era ”prea scump”. ”Materialul (n.r. - pentru antifonare) este materialul din care se face buretele cofrat, piramidal, care este în toate studiourile posibile din România, numai că e plan, că a fost mai ieftin. Fâşia nu e cofrajul ăla de ou, e un material plan, pur şi simplu”, a declarat, sâmbătă, pentru Digi24, reprezentantul firmei care a făcut antifonarea în clubul Colectiv. El a precizat că tot tavanul a fost acoperit cu acel tip de material, care este rezistent doar la căldură, nu şi la foc. ”Ulterior, au pus ei, nu ştiu de unde, pe stâlpi (n.r. -acelaşi material ca pe tavan). Am văzut nişte piramidal. Este ignifugat grad F, adică poate să stea la căldură - motoare, calorifere -, nu să îi dai foc. Şi cui îi dai varianta RF, aia ignifugată, este prea scumpă”, a mai spus el, precizând că materialul ignifug este mai scump cam cu 35%.
De asemenea, el a precizat că antifonarea unei încăperi se face în baza unui proiect întocmit de pompieri, de un arhitect. ”Normal se face pe baza unui proiect întocmit de pompieri, de arhitect, dar nu au fost cerinţe în momentul în care s-a pus materialul. Deci acolo putea să vină orice firmă de construcţii să pună polistiren, care şi ăla e mai nenorocit”, a spus reprezentantul firmei. Întrebat dacă reprezentanţii clubului nu au cerut sau nu au vrut să folosească un material mai scump, acesta a răspuns afirmativ. El a mai spus că după lucrările de antifonare a fost realizat un tavan din lemn. ”Celebrul gard pe tavan. Şi acolo tot vorba de preţ a fost. ăla e lemn de brad, cel mai ieftin, şi vopsit cu lavabilă. Am înţeles că acum o lună şi jumătate, două, au dat jos tot tavanul acela de lemn şi au spălat buretele de sus că era plin de fum. Nu am văzut până acum să speli buretele de pe tavan. Şi cu ce se spală? Dar nu se spală! Sper că nu l-au spălat cu solvent sau ceva că...”, a adăugat bărbatul.
Clubul avea autorizaţie de funcţionare de la Primăria Sectorului 4 din 14 ianuarie 2015, potrivit reprezentanţilor primăriei. Ultimul control făcut de Poliţia Locală la club a avut loc pe 21 octombrie, ocazie cu care agenţii au întocmit un proces-verbal pentru lipsă calificare personal.

Dosar pentru omor calificat

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, sâmbătă, preluarea dosarului de către Secţia de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului instanţei supreme de la Parchetul Tribunalului Bucureşti. Procurorul general Tiberiu Niţu a declarat, sâmbătă, în faţa clubului Colectiv, că ancheta în acest caz este pentru omor calificat.
”Pot fi pelevate probe, specialiştii criminalişti sunt pregătiţi şi ştiu să ridice probe şi în astfel de situaţii. (...) Vorbim despre o începere de urmărire penală cu privire la faptă. În momentul în care se va putea dispune efectuarea în continuare a urmăririi penale cu privire la o persoană se vor stabili toate elementele, inclusiv poziţia subiectivă a acelor persoane cu privire la care se va dispune efectuarea în continuare a urmăririi penale şi se va stabili forma de vinovăţie. Nu vreau să spun de pe acum că va fi cineva acuzat de omor calificat sau ucidere din culpă”, a mai spus Niţu.
Primarului Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a spus că nu are ce să-şi reproşeze şi că, din punctul de vedere al primăriei, Clubul Colectiv a funcţionat legal, controalele inspectorilor săi desfăşurându-se înainte de ora 16.30, în cadrul programului de lucru, nu seara şi noaptea, când clubul are activitate. Primarul a declarat, sâmbătă, în faţa clubului Colectiv, că localul nu are autorizaţii de la ISU pentru că aveau o declaraţie pe propria răspundere, care este cuprinsă într-un acord de funcţionare. "Legea Poliţiei locale spune că pentru eliberarea acordului de funcţionare trebuie să avem acordul locatarului, contractul de închiriere, titlul de proprietate, datele de identificare de la Registrul Comerţului. Locatarul dă declaraţie pe proprie răspundere despre activitatea pe care trebuie să o desfăşoare. Acordul de funcţionare însumează toate acordurile de la toate institituţiile”, a susţinut primarul Sectorului 4. Piedone a precizat că va pune la dispoziţie documentele în legătură cu acest club şi că nu exită un act pentru activităţi pirotehnice.
Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat, sâmbătă dimineaţă, că la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă nu există niciun document de autorizare pentru activităţile din Clubul Colectiv.
Clubul Colectiv era autorizat să funcţioneze din ianuarie, iar ultimul control la local a avut loc pe 21 octombrie, ocazie cu care s-a constatat lipsa personalului calificat. Acţionarul principal al firmei care deţine Clubul Colectiv din Capitală este Alin Anastasescu, acesta mai având alţi doi asociaţi. El a fost audiat mai multe ore de procurori.

Mii de bucureşteni, la un marş de comemorare a victimelor

Peste 7.000 de oameni au participat ieri la un marş de comemorare a victimelor incendiului, aceştia ajungând la local, în faţa căruia se aflau alte aproximativ 2.000 de persoane venite să aducă un ultim omagiu celor dispăruţi. Oamenii au venit la marş, dând curs apelului de participare la acest eveniment comemorativ, lansat cu o zi în urmă pe Facebook. Iniţial, în Piaţa Universităţii s-au strâns aproximativ o mie de persoane, însă numărul lor a crescut de mai multe ori pe traseul spre club. Totodată, mii de oameni au mers cu lumânări şi flori, începând de sâmbătă dimineaţa, la local, o mulţime de peste 2.000 de oameni aflându-se acolo înainte de sosirea participanţilor la marş. În jur de 10.000 de oameni se aflau, ieri la pranz, în zona localului, cei din faţă fiind rugaţi să nu zăbovească, pentru a le permite şi celorlalţi să aprindă o lumânare. Oamenii, de toate vârstele, au mers în tăcere până la local, primii din coloană purtând un tricolor de care era prinsă o panglică de doliu. Pe tricolor a fost scris textul "Eroii nu vor pieri".

Un bărbat a murit după ce a căzut de pe stânci, în Masivul Piatra Craiului

Un bărbat de 42 de ani din Brăila a murit, sâmbătă, după ce a căzut de pe stânci, în Masivul Piatra Craiului, trupul său fiind lăsat peste noapte în munţi întrucât nu a putut fi recuperat. Salvamontiştii din Zărneşti au fost alertaţi, sâmbătă, în jurul orei 14.00, despre faptul că în Masivul Piatra Craiului, zona Padina lui Călineţ, un bărbat a căzut şi a murit. Potrivit şefului Salvamont Zărneşti, Ioan Pivodă, bărbatul, în vârstă de 42 de ani, din Brăila, era alpinist amator şi se afla la căţărat împreună cu un amic, însă deşi era echipat cu coardă, nu a folosit-o, iar la un moment dat s-a dezechilibrat şi căzut de pe stânci aproximativ 30 de metri. Bărbatul purta cască de protecţie, însă în cădere aceasta i s-a desprins, astfel că el s-a lovit puternic la cap. Colegul bărbatului a coborât în zona în care s-a prăbuşit acesta şi a încercat să îl salveze. "L-a resuscitat aproape două ore, dar nu avea cum să-l salveze. A fost trimis şi un elicopter SMURD de la Târgu Mureş, care s-a învârtit deasupra muntelui, departe de zona indicată, iar după o vreme ne-au anunţat că ei se retrag pentru că nu mai au combustibil", a declarat Pivodă. Bărbatul mort a fost lăsat la locul accidentului pentru că nu a fost posibilă coborârea lui. Duminică, a fost formată o nouă echipă pentru a prelua trupul acestuia.

Trei adolescenţi, principalii suspecţi ai crimei din Negreşti

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui au dispus, sâmbătă, reţinerea celor trei tineri de 14, 16 şi 18 ani care, în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, ar fi ucis o bătrână de 89 de ani, din oraşul Negreşti, iar apoi au incendiat cadavrul cu intenţia de a ascunde urmele. Potrivit anchetatorilor, tânărul de 18 ani, vecin de bloc cu victima, a fost cel care a propus celorlalţi doi adolescenţi să intre în garsoniera bătrânei cu scopul de a-i fura banii, în condiţiile în care mai făcuse acest lucru şi în trecut. Înainte însă, susţin procurorii, cei trei tineri au spart în cursul serii de joi, în jurul orei 22.00, un magazin din zonă, de unde au furat băutură şi ţigări, după care s-au retras în apartamentul tânărului de 18 ani, unde au început să se distreze. În jurul orei 3.00, tinerii de 14 şi 18 ani au mers la locuinţa bătrânei cu scopul de a-i fura banii având asupra lor două cuţite şi o şurubelniţă. În momentul în care au intrat în casă după ce au spart uşa de la intrare, adolescenţii au fost auziţi de către femeia de 89 de ani, care a mers spre uşă să vadă cine a intrat în garsonieră. "Victima a fost împinsă şi apoi trântită la podea de către tânărul de 18 ani care, într-o primă fază, a început să o lovească cu mânerul cuţitului în cap. Ulterior, i-a înfipt de mai multe ori lama de 36 de centimetri a cuţitului în piept, care a ieşit pe partea cealaltă a toracelui. Atunci a intervenit şi minorul de 14 ani, care a început să o ţină pe femeie, în condiţiile în care victima se zbătea. În toată această învălmăşeală, celor doi tineri li s-au rupt sacii menajeri pe care şi-i puseseră pe mâini pentru a nu lăsa urme, luând decizia să revină la locuinţa autorului de 18 ani pentru a lua alte pungi pentru a putea să cotrobăiască după bani în locuinţă”, spune procurorul Alice Ruja. După ce şi-au luat alte mănuşi improvizate, tinerii de 14 şi 18 ani au revenit în locuinţa bătrânei, convingându-l şi pe prietenul lor de 16 ani să meargă împreună cu ei. Ajunşi din nou în locuinţa femeii, cei trei vasluieni au decis să-i dea foc femeii pentru a ascunde urmele. În consecinţă, băiatul de 14 ani a stropit-o cu votcă, iar adolescentul de 16 ani i-a dat foc.Tânărul de 18 ani a stins însă flăcările pentru a mai putea căuta economiile victimei prin locuinţă. După ce au cotrobăit din nou printre lucrurile bătrânei, cei trei suspecţi au adunat mai multe hârtii şi haine în jurul cadavrului, după care i-au dat din nou foc, iar apoi au fugit din locuinţă. Tinerii au revenit în apartamentul unde începuseră să consume alcool şi au continuat distracţia până vineri dimineaţă, atunci când suspectului de 18 ani i s-a făcut rău şi a intrat în comă alcoolică. În consecinţă, prietenii săi au solicitat intervenţia unei ambulanţe, care a venit chiar în momentul în care la scara de bloc alăturată poliţiştii începuseră ancheta pentru identificarea autorilor crimei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.