Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Primarul Iaşului arestat, Urdăreanu, în arest la domiciliu

Ziarul de Vrancea
30 oct 2015 701 vizualizări
Primarul suspendat al Iaşiului Gheorghe Nichita a fost arestat, în dosarul în care este suspectat că a primit mită de la preşedintele grupului UTI, Tiberiu Urdăreanu, în timp ce acesta din urmă va fi cercetat în arest la domiciliu, au hotărât judecătorii de la Tribunalul Bucureşti.

Procurorii DNA i-au prezentat, vineri, pe Nichita şi Urdăreanu la Tribunalul Bucureşti, după ce i-au reţinut joi seară. DNA a anunţat atunci că propune arestarea preventivă în cazul celor doi, însă vineri, în sala de judecată, procurorul a cerut arest la domiciliu pentru preşedintele UTI.
Surse judiciare au declarat că procurorii au decis să ceară arest la domiciliu în cazul lui Urdăreanu, după ce acesta şi-a recunoscut integral fapta şi a dat o declaraţie de recunoaştere a vinovăţiei. Concret, explică sursele citate, nu Urdăreanu este cel care a dat efectiv banii pentru primarul Iaşului, ci complicele său, vicepreşedintele UTI, Mihail Tănăsescu, astfel că Urdăreanu nu a fost implicat direct, dar "a acceptat să fie daţi bani prin intermediar". Sursele citate au precizat însă că procurorii nu au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu Urdăreanu, care ar beneficia astfel de o reducere substanţială a unei eventuale pedepse.
Judecătorul de la Tribunalul Bucureşti a decis arestarea lui Gheorghe Nichita şi cercetarea lui Urdăreanu în arest la domiciliu.
Primarul suspendat al Iaşului Gheorghe Nichita este acuzat că a primit 10 la sută dintr-un contract de aproape 70 de milioane de lei atribuit UTI şi unei alte firme, precum şi reduceri la un hotel de lux din Bucureşti, dar şi cazare în China. Tiberiu Urdăreanu, alături de vicepreşedintele UTI, Mihail Tănăsescu, şi de Iulius Gabriel Mardarasevici, directorul firmei Information Business Consulting SRL (IBC), este acuzat de dare de mită. Vicepreşedintele UTI va fi cercetat sub control judiciar, iar directorul IBC - sub control judicar pe cauţiune, aceasta fiind stabilită la 50.000 de lei, au hotărât procurorii.
În urma cercetărilor, a rezultat că, în luna august 2013, în contextul implementării proiectului „Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iaşi”, care privea fluidizarea traficului rutier şi pietonal, precum şi scăderea gradului de poluare, finanţat din fonduri europene, Gheorghe Nichita, în calitate de primar al municipiului Iaşi, a pretins şi primit de la ceilalţi inculpaţi mai multe foloase necuvenite pentru a agrea câştigarea licitaţiei de către asocierea UTI – IBC şi semnarea contractului respectiv, în valoare de 69.614.309 lei (fără TVA), precum şi pentru asigurarea derulării acestuia în bune condiţii. Potrivit anchetatorilor, acest lucru a avut la bază o înţelegere anterioară între Nichita, Mardarasevici (pentru IBC) şi Urdăreanu (pentru UTI), aceştia din urmă efectuând, cu sprijinul lui Tănăsescu şi al unei alte persoane, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor (ce urmau a fi daţi cu titlu de mită). Demersurile ar fi constat şi în elaborarea şi, ulterior, decontarea unor facturi pentru situaţii de lucrări conţinând servicii neprestate, a căror valoare reprezenta, de fapt, suma ce se colecta, periodic, drept mită pentru primarul municipiului Iaşi.

Un liberal, premier interimar

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, l-a numit vineri pe vicepremierul liberal Gheorghe Brega în funcţia de premier interimar, până la formarea unui nou Guvern. După ce premierul Valeriu Streleţ i-a prezentat vineri demisia Guvernului său, şeful statului a trebuit să aleagă un premier interimar dintre cei patru vicepremieri: Gheorghe Brega, Stephan Bride, Natalia Gherman şi Victor Osipov. "Am avut o discuţie cu Natalia Gherman şi Stephan Bride. Victor Osipov nu e în ţară. L-am ales pe domnul Brega. Dânsul va ocupa funcţia de prim-ministru interimar până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern", a declarat preşedintele Nicolae Timofti. Fără să fie întrebat, preşedintele a subliniat că decizia îi aparţine şi nu a fost dictată de cineva. "Nimeni nu m-a presat să iau această decizie. Este decizia mea proprie", a spus şeful statului.
La rândul său, noul premier interimar a declarat presei că nu are planuri mari, pledând pentru învestirea cât mai grabnică a unui nou Guvern, şi a chemat la dialog liberal-democraţii. "Eu sper la maturitatea lor politică, îi cunosc pe mulţi din PLDM şi sper ca ei să revină în AIE (Alianţa pentru Integrare Europeană). Desigur pot să pună anumite condiţii, dar altă soluţie nu există. Dacă PLDM nu revine, noi pierdem alianţa", a declarat Brega. Cabinetul de miniştri condus de Valeriu Streleţ a fost demis joi printr-o moţiune de cenzură votată de deputaţii din Partidul Socialist (PSRM), Partidul Comuniştilor (PCRM) şi Partidul Democrat (PD, membru al coaliţiei de guvernământ).
Premierul a respins acuzaţiile de corupţie lansate împotriva sa de reprezentanţii celor trei partide şi a declarat că adevăratul motiv al demiterii sale ar fi altul. Valeriu Streleţ afirmă că în acest fel a fost pedepsit pentru faptul că nu i-a răspuns la telefon oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Băsescu, atac dur la procurorul general: Face un joc politic

Fostul preşedinte Traian Băsescu a lansat, vineri, un atac dur la adresa procurorului general al României, Tiberiu Niţu, spunând că înainte de a da decizia de redeschidere a dosarului privind răpirea jurnaliştilor din Irak acesta trebuia să vadă dacă există ”măcar urme de dovezi”. ”Nici nu aş fi putut concepe ca un leu din banii destinaţi răscumpării ziariştilor să fie însuşiţi de mine. Nu am luat niciun cent, este exclusă această posibilitate, cu atât mai mult cu cât în acea operaţiune nu s-au vehiculat bani. Pentru mine este o mare dezamăgire că un procuror general al republicii a putut să pună sub semnul întrebării acest lucru. Probabil să toţi gândesc după nivelul moral pe care îl au. Iată că procurorul general al României a crezut că preşedintele poate să facă aşa ceva dintr-o operaţiune de salvare. Ăsta e nivelul moral. Dincolo de a se repezi direct la preşedinte, procurorul general ar fi trebuit să constate dacă exista nişte probe în acest sens. E evident că domnul procuror general face un joc politic pe măsura jocului pe care l-a facut pentru el când a spus că, militar fiind, a tras în terorişti când noi nu am avut terorişti şi şi-a luat pământ ca revoluţionar”, a declarat Băsescu la sediul Miăcării Populare. Fostul preşedinte a mai spus că procurorul general ”generează o hăituire politică prin numărul mare de dosare a căror redeschidere a cerut-o”.
Judecătoria Sectorului 5 a confirmat urmărirea penală în cazul lui Traian Băsescu, în dosarul în care Corneliu Vadim Tudor a depus pe numele fostului preşedinte o plângere privind jurnaliştii răpiţi în Irak.
Dosarul a fost deschis în urma unui denunţ din 2009 al lui Corneliu Vadim Tudor. Acesta susţinea că Traian Băsescu şi copreşedintele PNL Vasile Blaga se fac vinovaţi de dispariţia a patru milioane de dolari din răscumpărarea plătită de statul român pentru eliberarea celor trei jurnalişti români.

Cum şi-a dezvoltat un furnizor de apă propria agenţie de spionaj

Procurorii DNA susţin că la nivelul Apa Nova Bucureşti, societate pusă sub acuzare pentru fapte de corupţie, ar fi fost instituit un serviciu de securitate format din foşti lucrători ai serviciilor de informaţii care ar fi efectuat filaje şi interceptări în interesul persoanelor care controlau agentul economic.
Potrivit anchetatorilor, şefii Apa Nova încercau în acest mod să ţină sub control divulgarea de către angajaţii companiei de date care să conducă la depistarea activităţilor nelegale derulate. "În acelaşi scop, în cursul anului 2010, a fost încheiat contractul cadru cu S.C. SIS Strategy SRL, administrată de Teodor Sterian, finul lui Semenescu Ovidiu Traian, urmat în perioada anilor 2010 — 2015 de contracte similare, având ca obiect efectuarea de filaje şi interceptări ilegale, în interesul persoanelor care controlau Apa Nova Bucureşti, contracte semnate de directorii Roche Bruno-Daniel-Paul, Laurent Lalague şi Săniuţă Lavinia Teodora. Astfel, s-a indus în permanenţă o stare de teamă angajaţilor, scopul fiind ca aceştia să nu deconspire aspecte din activitatea ilicită a agentului economic", menţionează procurorii anticorupţie.
Informaţia apare în ordonanţa de extindere şi continuare a urmăririi penale în dosarul "Apa Nova Bucureşti".
Vineri, procurorii au pus sub acuzare această societatea pentru luare de mită, cumpărare de influenţă, favorizarea infractorului, violarea vieţii private, evaziune fiscală, în formă continuată, spălare de bani şi au extins urmărirea penală faţă de mai multe persoane cercetate în acest dosar.
În cauză, prejudiciul minim stabilit în dauna statului ca urmare a infracţiunii de evaziune fiscală este în sumă de 24.691.980 lei (echivalentul a 5.545.146 euro) reprezentând impozit pe profit şi TVA. Prejudiciul stabilit ca urmare a infracţiunii de spălare a banilor este în suma de 76.545.141,23 lei (echivalentul a 17.294.819 euro).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.