Național

De ce BOR cere coloană oficială, iar Arhiepiscopia Catolică, nu

Ziarul de Vrancea
28 oct 2015 989 vizualizări
Pentru că în anul 2000 s-a petrecut o "mare tragedie": o delegaţie oficială a Patriarhiei a rămas blocată pe o stradă din Capitală

Patriarhia Română spune că cere maşină de la Ministerul de Interne atunci când întâmpină delegaţii oficiale, în baza unui protocol încheiat cu ministerul în 2008, în timp ce Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti afirmă că nu a solicitat echipaj de poliţie nici când au fost vizite de la Vatican.
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, preotul Constantin Stoica, a declarat, ieri, că între Patriarhia Română şi Ministerul Afacerilor de Interne există un protocol de colaborare "încă de pe vremea patriarhului Teoctist".
"Acest protocol face referire la cooperarea Patriarhiei cu Ministerul de Interne pentru buna desfăşurare a vizitelor oficiale, a activităţilor religioase de amploare, pentru asigurarea ordinii publice şi bunei desfăşurări a acestora. Astfel, la solicitarea în scris a Patriarhiei Române, Brigada Rutieră a Poliţiei Române pune la dispoziţie un echipaj care permite deplasarea delegaţiei oficiale în trafic. A fost nevoie să existe un astfel de protocol de colaborare după ce, în anul 2000, o delegaţie oficială a Patriarhiei a rămas blocată mai multe ore pe bulevardul Magheru", a explicat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei. El a dat ca exemplu evenimentele care au avut loc cu ocazia hramului Catedralei Patriarhale.
"A fost făcută o solicitare către MAI odată cu sosirea în România a delegaţiei din Sfântul Munte Athos. De asemenea delegaţia oficială a fost însoţită de un echipaj marţi seară, când a participat la concertul de la Sala Radio, întrucât acesta începea la ora 19.00, în schimb la plecarea de la concert delegaţia nu a mai fost condusă de echipajul de la Poliţia Rutieră", a spus preotul Constantin Stoica. Potrivit acestuia, Patriarhia Română nu a beneficiat de coloană oficială cu echipaje complexe de poliţie şi cu girofar.
De asemenea, atunci când patriarhul s-a deplasat la Techirghiol sau la Buşteni ori în alte locuri din ţară unde aveau loc evenimente pentru mai multe zile, care nu reprezentau urgenţă, a mers singur, fără să fie nevoie de un echipaj al Poliţiei.

Muftiul Cultului Musulman: În faţa lui Dumnezeu suntem egali

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucureşti, preotul Francisc Doboş, a spus că nu a fost solicitat echipaj de poliţie nici când a fost vorba de vizite oficiale de la Vatican, întrucât acestea sunt reglate la nivel de stat. "Nu am solicitat maşină pentru deplasări oficiale, întrucât atunci când în Capitală soseşte o delegaţie de la Vatican, de întâmpinarea acesteia se ocupă statul român, iar când avem acţiuni religioase de amploare, ca la orice altă acţiune publică sau religioasă, Jandarmeria este aceea care asigură desfăşurarea în bune condiţii a evenimentului", a explicat preotul Francisc Doboş.
Muftiul Cultului Musulman, Iusuf Murat, a declarat că nu a beneficiat şi nici nu beneficiază de antemergător din partea Poliţiei. "Sunt la fel ca toţi cetăţenii. Statutul profesional, social îl ai pentru o anumită perioadă, dar suntem egali în faţa legiuitorului şi în faţa lui Dumnezeu", a spus Muftiul Cultului Musulman.
Folosirea coloanelor oficiale este principalul subiect dezbătut atât de media, cât şi pe reţelele de socializare, după ce poliţistul Bogdan Gigină a murit, în 20 octombrie, după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă, în timp ce însoţea coloana ministrului Gabriel Oprea. Vicepremierul nu a lămurit nici la o săptămână de la accident în baza cărei legi a folosit coloana oficială, rezumându-se la a cataloga speculaţiile că a încălcat legea sau că a folosit dispozitivul de însoţire în trafic fără temei legal drept "complect" nefondate.

Două ONG-uri cer implicarea DNA

Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România (APADOR - CH) şi Societatea Academică din România (SAR) au cerut DNA să se sesizeze din oficiu şi să facă cercetări cu privire la folosirea abuzivă a echipajelor poliţiei rutiere, după informaţiile apărute în presă potrivit cărora Oprea a folosit coloana oficială în aproape toate deplasările, chiar şi în interes personal. Cele două asociaţii arată că, potrivit legii, fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani. "Ministerul Afacerilor Interne este o persoană juridică fără scop patrimonial, astfel că şi conducătorul acestui minister, ca, de altfel, al oricărui minister, intră sub incidenţa prevederilor acestui articol. Folosul necuvenit este costul operaţiunilor de însoţire", arată ONG-urile.
Potrivit unor surse judiciare, de la începutul anului, ministrul Gabriel Oprea a făcut peste 1.500 de drumuri însoţit de coloană oficială.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
s, acum 3096 zile, 6 ore, 22 minute, 11 secunde
Se vede ca ,,mai marii Ziarului de Vrancea" sunt catolici.....au ajuns, pe langa articole tendentioase la adresa Bisericii Ortodoxe, sa faca si comparatii intre crestini si catolici. Bravo, citeste integral
Gabriela, acum 3096 zile, 2 ore, 25 minute, 32 secunde
"S" faci o mare confuzie...Te rog sa te documentezi, apoi sa emiti prejudecati despre catolici. Ortodocsii si catolicii sunt CRESTINI. Poate sa-ti confirme orice preot ortodox acest lucru. citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.