Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Cozma: Eu sunt rocker, nu comunist

Ziarul de Vrancea
27 oct 2015 633 vizualizări
"Aţi văzut dumneavoastră rocker comunist?", se apără fostul lider al minerilor din Valea Jiului n el susţine că, în iunie '90, a fost adus cu forţa la Bucureşti de către "securişti"

Miron Cozma a declarat, ieri, la ieşirea de la Parchetul General, că nu a semnat ordonanţa de punere sub învinuire, pentru că în ea se regăsesc numele a două persoane pe care nu le simpatizează şi pentru că el nu este comunist, ci rocker. Fostul lider al minerilor din Valea Jiului a spus că a stabilit cu procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) să le comunice avocaţilor săi, la cabinetul acestora, ordonanţa prin care vor să îl pună sub învinuire în dosarul Mineriadei, arătând că el "nu semnează ca primarul". "Eu nu am semnat-o pentru că acolo, în acea ordonanţă, apare un nume ce nu vreau să fie legat sub nicio formă de mine. Nu Iliescu, din păcate, dacă era Iliescu semnam. Ilinescu, exact. Ilinescu era unul dintre coordonatorii grupului aceluia, dar nu el era principalul coordonator", a precizat Cozma. Potrivit fostului lider sindical, "coordonator era ministrul adjunct Cornel Burlec, de la mina Aninoasa, împreună cu securistul Cămărăşescu, care era angajat inginer electromecanic la mina Aninoasa şi, bineînţeles, el, Ilinescu, care, să ne înţelegem asupra unui aspect, el nu a fost în nicio situaţie, că am verificat şi la Sindicatul minei Aninoasa şi în discuţiile prealabile, poziţia Sindicatului Aninoasa, calitatea de lider sindical. El era cel căruia i s-a promis că va fi reactivat, alături de Cămărăşescu (fostul ofiţer de Securitate Nicolae Cămărăşescu, n.r.), în serviciile speciale ale României".
Întrebat cum comentează situaţia de fapt care i se reproşează de către procurorii militari, Cozma a arătat că deocamdată nu i se reproşează nimic, anchetatorii comunicându-i prin ordonanţă încadrarea juridică. "V-am spus, mă deranjează că apare numele lui Ilinescu şi al lui Torsan Ilie, care este mort, din păcate. Deci Torsan Ilie, este o inadvertenţă, dacă Ilinescu a fost unul dintre coordonatorii grupului, Torsan era unul dintre cei din Piaţa Universităţii despre care nu a ştiut nimeni. El era anticomunist convins, director de liceu în vremea lui Ceauşescu în Bacău şi a fost destituit pentru că nu mergeau practicile lui cu regimul comunist. A venit în Valea Jiului, s-a angajat vagonetar la mina Aninoasa şi ulterior a ajuns, prin alegeri democratice, preşedinte executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, ca şi mine, însă era un activist anticomunist convins", a precizat Cozma.

Iliescu, "un KGB-ist nenorocit"

Întrebat cine l-a sunat de la Bucureşti şi în ce context a adus minerii în Capitală, în iunie 1990, Miron Cozma a spus că nu el a adus minerii, pentru că el nu este comunist, ci rocker, încă din anii '70, formaţia sa preferată fiind Led Zeppelin. "Am făcut zece ani de închisoare, păi dacă eram omul lui Iliescu, făceam eu închisoare 10 ani? Nu mai vorbiţi prostii. Încă o dată, repet, poate nu pricepeţi, eu sunt rocker încă din '70, n-am cum să fiu comunist. Aţi văzut dumneavoastră rocker comunist? (...) Trupa mea preferată este Led Zeppelin", a mai arătat Cozma. Întrebat dacă, în opinia sa, ar trebui date condamnări, dacă va ajunge la judecată dosarul Mineriadei, Cozma a spus: "Păi pentru asta am intervenit la CEDO, ca vinovaţii pentru crimele ce s-au făcut - repet, au fost împuşcaţi oameni, pentru numele lui Dumnezeu - să plătească şi să se ducă la puşcărie".
Miron Cozma a fost citat să se prezinte ieri la Parchet, pentru a fi audiat în dosarul Mineriadei, în care este acuzat că, în calitate de preşedinte al Ligii Sindicatelor Miniere Libere "Valea Jiului", împreună cu Constantin Ioan Ilinescu şi Torsan Ilie, a organizat şi coordonat deplasarea la Bucureşti a minerilor din Valea Jiului, în iunie 1990. Fostul lider al minerilor a spus, la intrarea în sediul PICCJ, că el a fost luat cu forţa, în iunie 1990, şi dus ca să îi mulţumească Ion Iliescu "tovarăşului Cozma", iar atunci s-au îmbrăcat mineri în soldaţi, "ca să vă prostească Ion Iliescu, un KGB-ist". Întrebat cum de apare în înregistrările video în prezenţa lui Ion Iliescu, în iunie 1990, Cozma a spus: "În permanenţă, dumneavoastră nu aţi văzut, la Palatul Victoriei acolo e ca un neisprăvit, ca să nu zic altfel, şi foloseşte numele meu, că minerii, şi nici nu eram lângă el. Cine erau ăia îmbrăcaţi mineri lângă el în balconul Guvernului? Cine erau ăia îmbrăcaţi la complexul expoziţional? Pentru că, încă o dată vă spun, minerii au stat la Polivalentă. Am fost cantonaţi la Polivalentă în prima etapă... Ulterior s-au îmbrăcat mineri în soldaţi ca să vă prostească în permanenţă acest KGB-ist nenorocit care este Ion Iliescu... M-au luat cu forţa, repet, cu toţi cu care eram la Polivalentă şi ne-au dus acolo ca să mulţumească tovarăşului Miron Cozma, din nou o păcăleală KGB-istă".

Surse: Ministrul de Interne, audiat la Parchet

Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, va fi chemat la Parchetul Tribunalului Bucureşti în această săptămână, pentru a da declaraţii în dosarul în care se fac cercetări pentru ucidere din culpă în cazul poliţistului Bogdan Gigină, potrivit unor surse judiciare.
Gabriel Oprea, a declarat, ieri, că venea de la "instituţii ale statului român" atunci când s-a produs accidentul în urma căruia a murit poliţistul Bogdan Gigină, arătând că va face precizări la Parchet, unde va răspunde, ca martor, la toate întrebările. "Eram la serviciu, se va dovedi, se va dovedi de unde am venit. La Parchet trebuie să spunem aceste lucruri. Unde am fost se va dovedi la Parchet, am fost la instituţii. Am fost la instituţii ale statului român, se va spune la Parchet", a afirmat Oprea. El a mai spus că orice ministru de Interne a beneficiat întotdeauna de un echipaj de poliţie la deplasările în timpul serviciului, arătând că sunt norme şi instrucţiuni în acest sens. Întrebat care era urgenţa deplasării din 20 octombrie, astfel încât să fie necesară prezenţa unui echipaj al Poliţiei Rutiere în coloana sa, Oprea a spus: ”Urgenţa, este vorba doar de un echipaj de poliţie pe care l-a avut întotdeauna orice ministru de interne, sunt norme, instrucţiuni, iar Parchetul va stabili cu adevărat adevărul. Nu avem nimic de ascuns, eram la serviciu, targedia este că a murit un coleg în timpul serviciului”.
Ieri au fost audiaţi la Parchetul Tribunalului Bucureşti consilierul personal al lui Gabriel Oprea şi şoferul care conducea maşina vicepremierului în seara accidentului în care şi-a pierdut viaţa poliţistul Bogdan Gigină.
Poliţistul Bogdan Cosmin Gigină (28 de ani) de la Brigada Rutieră a Capitalei a murit pe 20 octombrie, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde a fost transportat după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Ştirbei Vodă din Capitală. Poliţistul asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, însă informaţii despre această situaţie nu au fost comunicate de Ministerul Afacerilor Interne, fiind aflate mai întâi pe surse.

Maşina lui Oprea a efectuat 1.500 de "misiuni de urgenţă" în 2015

Maşina ministrului de Interne Gabriel Oprea a efectuat, de la începutul acestui an, 1.500 de misiuni de urgenţă, adică misiuni care au nevoie de coloană oficială, au declarat surse pentru Digi 24. Fiind vorba despre 292 de zile în care maşina a fost în situaţii de urgenţă, în urma unui calcul, în medie, cinci misiuni urgente pe zi a avut Gabriel Oprea de la începutul lunii ianuarie şi pană acum. Digi aminteşte că trebuie ţinut cont de faptul că în această perioadă Gabriel Oprea a fost de două ori prim-ministru interimar, asta înseamnă că în decurs de 35 de zile ar fi avut drept la coloană oficială.

ANAF a supraevaluat bunurile confiscate în dosar ICA

Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) evaluează bunurile confiscate în dosarul ICA, respectiv fostul sediu Antena 3 şi terenuri şi clădiri Grivco, la 32,58 milioane euro, cu 7,13 milioane euro peste suma stabilită de evaluatori.
ANAF a anunţat ieri finalizarea rapoartelor de către comisia de evaluare din cadrul AFP Sector 1, care au vizat terenul şi clădirea în suprafaţă de 3.789 mp situate în şoseaua Bucureşti-Ploieşti nr 25-27 (fostul sediu Antena) şi mai multe terenuri şi clădiri situate pe strada Gârlei, acestea aparţinând anterior Grivco. "Rapoartele finale urmează să fie înaintate către Ministerul Finanţelor Publice, care are calitatea de proprietar al acestor bunuri", arată ANAF, într-un comunicat.
În august 2014 Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv, în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, pe Gheorghe Mencinicopschi, fost director ICA, la opt ani, pe Sorin Pantiş, fost ministru, la şapte ani de închisoare, şi pe Corneliu Popa, fost director al Agenţiei Domeniilor Statului, la opt ani de închisoare.
Instanţa a dispus şi confiscarea mai multor imobile apaţinând inculpaţilor, printre care sediile posturilor de televiziune Antena şi cel al grupului de firme Grivco, prejudiciul total fiind de circa 60 de milioane de euro.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.