Național

Lider ARC: Preparatele din carne nu cauzează cancerul

Ziarul de Vrancea
27 oct 2015 360 vizualizări
"Faci cancer doar dacă mănanci două kilograme de salam picant în fiecare zi timp îndelungat", îşi apără cauza liderul Asociaţiei Române a Cărnii

Carnea roşie şi preparatele din carne nu pot fi responsabile de apariţia unor forme de cancer decât dacă acestea sunt consumate în exces şi sunt tratate cu diverse substanţe chimice, a declarat pentru Agerpres Vladimir Mănăstireanu, director executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC).
"Nu poţi să incriminezi carnea roşie şi preparatele din carne ca fiind responsabile de cancer. Cancerul apare din concurenţa mai multor factori printre care şi cei alimentari. Dacă vorbim strict de carne, un consum zilnic de cantităţi excesive de carne sau de produse din carne poate produce cancer şi când spun excesiv mă refer la două kilograme de salam picant pe care îl mănânci în fiecare zi timp îndelungat. Condimentele picante pot determina iritaţii ale tubului digestiv şi împreună cu alte cauze pot să provoace şi cancer. Potenţialul cancerigen al unui preparat poate fi pus pe seama unei cărni care este tratată cu diverse substanţe chimice şi care trece de controlul sanitar-veterinar sau a unui preparat care nu a respectat reţeta, cum a fost cazul fructelor venite din Turcia contaminate cu pesticide. Însă, repet, nu putem pune strict în spinarea cărnii roşii şi a preparatelor din carne această problemă, pentru că organismul uman îşi ia proteina cea mai valoroasă în primul rând din carne, din lapte şi abia după aceea din legume şi fructe. Cancerul are cauze multiple printre care şi alimentaţia poate fi o cauză", a explicat Vladimir Mănăstireanu, fost preşedinte al Autorităţii Sanitar-Veterinare, de profesie medic veterinar.
Directorul executiv al ARC vine cu aceste precizări în urma raportului publicat luni de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit căruia consumul de carne procesată poate provoca apariţia unor forme de cancer ale sistemului digestiv, în timp ce consumul de carne roşie este o cauză probabilă a îmbolnăvirilor oncologice.
Mănăstireanu a arătat, în context, că industria de preparate din carne din România nu mai foloseşte în exces aditivi şi stabilizatori pentru aceste produse, toate ingredientele folosite fiind filtrate şi aprobate de Comisia Europeană, iar procesatorii se orientează tot mai mult către gustul produselor tradiţionale româneşti. 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.