Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Specialist Banca Mondială: În România corupţii sunt arestaţi, dar ies rapid şi se bucură de averea furată

Ziarul de Vrancea
26 oct 2015 601 vizualizări
Sistemul de justiţie din România ar trebui să pună accent pe confiscarea bunurilor furate şi returnarea acestora către păgubiţi, a declarat Ismail Radwan, specialist al Băncii Mondiale pentru managementul sectorului public.

 "Văd că nu trece o săptămână fără ca un personaj cunoscut să nu fie anchetat. Trebuie ca sistemul judiciar din România să se axeze asupra bunurilor furate. Acestea trebuie confiscate, iar banii oamenilor trebuie recuperaţi. Politicienii şi oamenii de afaceri corupţi sunt arestaţi, dar ies după un an sau doi şi se bucură în continuare de toate bunurile pe care le-au sustras din avutul public", a afirmat Radwan la Foreign Investors Summit 2015. Totodată, el a apreciat că România a realizat totuşi progrese majore în lupta împotriva corupţiei, fiind o ţară unde previziunile sunt "foarte roz".
Procurorul şef al DNA, Codruţa Kovesi, a declarat în septembrie că, doar în dosarele DNA, suma care trebuie confiscată de stat este de 310 milioane de euro, bani care ar putea fi folosiţi pentru dublarea salariilor medicilor.

Nepotul lui Băsescu, judecat pentru că a cerut un milion de euro pentru a interveni la DIICOT

Nepotul fostului preşedinte Traian Băsescu, Dragoş Băsescu, a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă, fiind acuzat că a cerut un milion de euro de la un om de afaceri, promiţând că intervine la DIICOT pentru soluţionarea favorabilă a dosarului acestuia. În acelaşi dosar a fost acuzat de complicitate la trafic de influenţă omul de afaceri Ciprian Nistor, aflat în executarea unei pedepse privative de libertate în altă cauză.
Potrivit rechizitoriului, pe 13 martie 2014, Dragoş Băsescu, împreună cu Nistor Ciprian, i-a cerut unui om de afaceri (denunţător în cauză) 500.000 de euro pentru o soluţie de respingere a arestării într-o contestaţie formulată de către DIICOT în dosarul ce îl privea pe acesta din urmă. El a mai cerut 500.000 de euro pentru o soluţie favorabilă în cauza respectivă, cât şi pentru ridicarea sechestrului aplicat asupra bunurilor denunţătorului. "În sprijinul acestor pretenţii, inculpatul Băsescu Dragoş a lăsat să se creadă că are influenţă pe lângă organele judiciare respective şi chiar a promis că va interveni în sensul celor arătate mai sus", se arată în rechizitoriu.

Videanu şi socrul lui Ponta, audiaţi la DNA în dosarul lui Ioan Niculae

Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu şi Ilie Sârbu s-au prezentat, ieri, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru a fi audiaţi în dosarul în care este cercetat Ioan Niculae pentru instigare la evaziune fiscală şi cumpărare de influenţă. Potrivit unor surse judiciare, fostul ministru al Economiei Adrian Videanu şi socrul premierului Victor Ponta au fost citaţi de DNA pentru a fi audiaţi în calitate de martor. ''Am venit în calitate de martor, într-un dosar de care nu ştiu nimic'', a spus Videanu, la intrarea în sediul DNA. Fostul ministru al Economiei a ieşit de la audieri după aproximativ o oră şi a refuzat să facă alte declaraţii.
Ilie Sârbu a precizat şi el, la intrarea în sediul DNA, că a fost chemat în calitate de martor. Întrebat de jurnalişti dacă ''a fost cineva care a transformat Guvernul în talcioc de hotărâri'', Ilie Sârbu a spus că ''nu s-a transformat şi nu s-a dat nimic''. Fostul senator a stat în sediul DNA peste o oră, el spunând la ieşire că nu poate da informaţii despre dosar având în vedere că este o anchetă în curs.
În acest dosar, procurorii îi cercetează pe Ioan Niculae pentru cumpărare de influenţă, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani, iar pe Gheorghe Bunea Stancu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, pentru trafic de influenţă. Niculae ar fi încercat să corupă o serie de funcţionari publici şi înalţi demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge să promoveze o Hotărâre de Guvern, prin care să fie acordate facilităţi fiscale, privind subvenţionarea achiziţiei de îngrăşăminte chimice, în beneficiul financiar al grupului Interagro pe care îl conduce.

Locuinţa lui Oprescu şi a partenerei au fost puse sub sechestru

Procurorii anticorupţie au pus sechestru pe locuinţa primarului suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, şi pe a partenerei sale, ambele măsuri fiind luate în vederea confiscării extinse, au declarat surse judiciare pentru Agerpres. Aceleaşi surse au anunţat luni că procurorii DNA au extins ancheta pentru noi acuzaţii în cazul lui Oprescu pentru infracţiunile de spălare de bani şi grup organizat.
Sorin Oprescu a fost arestat preventiv pe 7 septembrie. De atunci s-a confruntat cu mai multe probleme medicale, el fiind internat patru zile la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde a fost supus unor investigaţii amănunţite.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.