Național

Elena Udrea, prinsă cu un "băiat deştept"

Ziarul de Vrancea
20 oct 2015 780 vizualizări
DNA a cerut ieri Camerei Deputaţilor să încuviinţeze reţinerea şi arestarea Elenei Udrea într-un nou dosar de corupţie. Ea este acuzată de luare de mită, trafic de influenţă, spălare de bani, instigare la abuz în serviciu şi fals în declaraţii. Dosarul are legătură cu vanzarea şi renovarea unei vile, dar şi cu primirea de mită într-un contract între Hidroelectrica şi o firmă privată, deţinută de un "băiat deştept" din energie

Potrivit DNA, fostul ministru al Dezvoltării ar fi primit mită de la un om de afaceri 3,8 milioane de dolari, plus o creanţă de 900.000 de euro pentru a asigura firmei controlate de omul de afaceri derularea, în continuare, a contractului bilateral de vanzare - cumpărare de energie electrică cu SC Hidroelectrica sa. Potrivit unor surse judiciare citate de hotnews.ro, creanţa de 900.000 de euro era la firma care editează Evenimentul Zilei.
DNA susţine că Udrea i-ar fi cerut acelui om de afaceri, în vara anului 2010, suma de 5 milioane de dolari pentru că Hidroelectrica să continue contractul de vanzare - cumpărare de energie cu firma omului de afaceri. La începutul anului 2012, Udrea a primit de la respectivul afacerist, printr-un intermediar, 3.800.000 de dolari, plus o creanţă de 900.000 de euro pe care una din firmele controlate de omul de afaceri o deţinea ca urmare a unui împrumut garantat cu pachetul de 90% din acţiunile la o societate comercială cu activitate în mass media. DNA susţine că, în anul 2011, pentru a ascunde beneficiarul real al creanţei de 900.000 de euro, primită cu titlu gratuit de la omul de afaceri, Udrea îi solicitase unei persoane să încheie un contract de novaţie cu schimbare de creditor pe o firmă a respectivei persoane. De asemenea, ulterior, pentru a ascunde că este beneficiarul real al pachetului de acţiuni la societatea cu activitate în mass media, i-a solicitat unei alte persoane să încheie actele aferente tranzacţiei în numele său şi să efectueze plăţile aferente prin creditarea societăţii, disimuland astfel provenienţa sumei de circa 700.000 de euro, aferentă plăţilor efectuate pentru societatea mass media şi ascunzand astfel că este adevăratul proprietar la creanţei ce a făcut obiectul novaţiei cu firma omului de afaceri de la care a primit creanţa.
Surse judiciare au declarat pentru hotnews.ro că cel care avea contractul cu Hidroelectrica ar fi omul de afaceri Bogdan Buzăianu (n.r. – considerat cel mai puternic "băiat deştept" din energie), iar în dosar mai apare numele lui Radu Budeanu (fost patron al Cancan) şi Dan Andronic, patronul Evenimentului Zilei.

Renovare vilă pentru contracte cu CNI

De asemenea, potrivit procurorilor, alte acuzaţii sunt în legătură cu scoaterea Vilei Săbărel din Eforie Sud (în suprafaţă utilă de 700 mp) din patrimoniul SC Carmen Silva 2000 SA şi vânzarea la un preţ sub valoarea de piaţă a terenului aferent imobilului (386 mp), lucrări de renovare la acelaşi imobil, cumpărarea şi intabularea acesteia şi a terenului aferent pe SC Romlit Spectrum SRL. Concret, Elena Udrea este suspectată că a achiziţionat Vila Săbărel prin intermediul firmei SC Romlit Spectrum SRL, pe care, potrivit procurorilor, o controla şi căreia îi asigura fondurile aferente efectuării tranzacţiilor, prin creditarea firmei în numele asociatului declarat. Ministru al Dezvoltării la acea dată, Udrea ar fi pretins şi primit, potrivit anchetatorilor, foloase necuvenite de aproximativ 520.000 de lei, constând în contravaloarea lucrărilor de renovare a Vilei Săbărel şi a materialelor necesare, de la administratorul unei societăţii care avea în derulare mai multe contracte cu Compania Naţională de Investiţii (CNI).
"Foloasele au fost primite pentru a asigura finanţarea necesară derulării contractelor pe care societatea le încheiase cu CNI SA. Aceasta, în condiţiile în care CNI SA funcţiona sub autoritatea Dezvoltării Regionale şi Turismului, iar ministrul era ordonator principal de credite", au precizat procurorii.
Elena Udrea este sub control judiciar din 16 iunie într-un alt dosar, "Gala Bute", când instanţa supremă a decis înlocuirea măsurii arestului la domiciliu. Elena Udrea este urmărită penal şi în dosarul "Microsoft", cauză în care a fost arestată preventiv din 11 februarie până în 17 februarie, când instanţa a înlocuit măsura cu arestul la domiciliu. Udrea a stat în arest la domiciliu până în 25 februarie, când a fost arestată preventiv în dosarul "Gala Bute".

Udrea: Topoliceanu a "folosit" cele cinci milioane de dolari

Elena Udrea a declarat, ieri, că acest nou dosar este bazat pe denunţurile Anei Maria Topoliceanu, fostă şefă a Companiei Naţionale de Investiţii (CNI) şi fostă colaboratoare a sa. Ea a susţinut că noile dosare sunt rezultatul ”diviziei Udrea” din DNA şi a acuzat-o din nou pe Laura Codruţa Kovesi că face tot posibilul să îi deschidă noi dosare. ”Este evident că este o prioritate pentru DNA arestarea Elenei Udrea”, a mai spus Elena Udrea.
În ceea ce priveşte acuzaţia legată de intermedierea contractului cu Hidroelectrica, Elena Udrea a spus că acesta a fost încheiat, de fapt, prin intermediul Anei Maria Topoliceanu, şi că aceasta ar fi folosit şi cele cinci milioane de dolari.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.