Național

PSD s-a lepădat zece secunde de comunism

Ziarul de Vrancea
18 oct 2015 695 vizualizări
Noul lider al social-democraţilor, Liviu Dragnea, i-a forţat pe cei peste 4.000 de delegaţi la congres să se ridice în picioare şi să-şi ceară scuze că nu au condamnat pană acum comunismul n momentul, care a durat cateva secunde, a fost întampinat mai mult cu lehamite de cei prezenţi în sală n

Liviu Dragnea le-a vorbit ieri, delegaţilor la congresul PSD, despre greşelile pe care partidul le-a făcut de-a lungul timpului, afirmând că una dintre ele este lipsa curajului în ceea ce priveşte asumarea istoriei, inclusiv din primii anii de după 1989 şi condamnarea comunismului. "Vreau să vă ridicaţi în picioare şi să păstrăm un moment de reculegere în memoria victimelor dictaturii comuniste şi să cerem iertare României şi românilor pentru că nu am făcut acest gest până acum", le-a spus Dragnea celor peste 4000 de delegaţi prezenţi la Congresul PSD. Preşedintele PSD a spus că este nevoie de o "ruptură de trecut", iar acesta este un gest "simbolic, dar sincer şi profund". "Nu am avut curajul să condamnăm crimele dictaturii comuniste. Nu ne-am asumat unele greşeli făcute în primii ani de după Revoluţie, cum ar fi violenţele din Piaţa Universităţii", a continuat Dragnea, vorbind şi despre lipsa unui comportament adecvat aplicat supravieţuitorilor evenimentelor de la Revoluţie.
Preşedintele social-democrat Liviu Dragnea a mai spus că PSD va continua guvernarea. În acel moment, un delegat al Congresului a strigat numele lui Victor Ponta, preşedintele PSD oprindu-se din discurs şi afirmând că, "normal", se referă la Victor Ponta. "Dar să vrea să rămână. Nu ne mai faci vreo nefăcută? O să vedem pe Facebook", a spus Dragnea, zâmbind, privind către Ponta, care se afla în sală.
Liderul PSD a făcut astfel aluzie la faptul că Victor Ponta şi-a anunţat retragerea din funcţia de preşedinte PSD printr-o scrisoare publicată pe pagina sa de Facebook, decizia sa de atunci fiind criticată de Dragnea. Premierul a zâmbit şi a indicat din gesturi că nu intenţionează să demisioneze.

Dragnea le promite ardelenilor autostradă "în regim de urgenţă"

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a mai declarat ieri că angajarea într-un război mediatic cu Traian Băsescu, strategia adoptată pentru Transilvania şi schimbarea conducerii ICR au fost "greşeli" ale partidului, pentru care PSD a suferit în ochii alegătorilor. "Transilvania este o miză importantă în PSD şi promit că o vom readuce în programul partidului nu doar printr-o autostradă pe care Guvernul o va construi în regim de urgenţă, ci şi printr-o punte politică şi sufletească pe care o merităm cu toţii", a expicat liderul PSD. O altă "mare greşeală" a PSD a fost felul în care a tratat ICR. "A fost îndepărtată conducerea unei instituţii a cărei menire este să producă valoare şi prestigiu pentru România în lume", a spus Dragnea, atrăgând atenţia că "managementul cultural veritabil nu are şi nu trebuie să aibă culoare politică". Dragnea a mai spus că social-democraţii trebuie să repare "punţile rupte cu intelectualitatea". Nu în ultimul rând, Dragnea a spus că o altă greşeală a PSD a fost momentul în care social-democraţii au "căzut în capcana războiului mediatic întinsă de Traian Băsescu".

Sturzu: Să nu validăm alegerile, asta înseamnă anticomunism

Liderul TSD, Mihai Sturzu, a lansat, la Congresul PSD, o serie de critici la adresa conducerii şi a lui Dragnea, cerând ca alegerile interne de săptămâna trecută să nu fie validate, pe motiv că a existat un singur candidat. "Domnul Ion Iliescu a asociat acest tip de alegeri cu cel al lui Ceauşescu şi bine a făcut", a spus Sturzu. Liderul TSD a continuat, în termeni ironic, că validarea actualui Congres ar însemna astfel validarea comunismului. "Oameni buni, vă propun ca acest Congres să nu valideze alegerile de săptămâna trecută. Sunt convins că PSD ar putea da minim doi candidaţi la preşedinţie şi sigur vom avea 500.000 de oameni care să vină la vot. Şi atunci vom face un puternic gest împotriva comunismului", a continuat Sturzu.
Acesta a avut critici şi pentru selecţia de candidaţi pentru funcţiile de vicepreşedinte, dând de înţeles că deciziile s-au luat în cerc restrâns şi au fost impuse partidului. "Echitatea într-un partid înseamnă o dezbatere corectă, în care să fim cu toţii egali, în care fiecare punct de vedere să fie ascultat şi nu cumva să uităm cine suntem şi să luăm decizii, seara, la restaurant, într-un grup restrâns, iar a doua zi la şedinţă să se vină să se comunice ce decizii s-au luat", a spus liderul TSD.

Iliescu, fan al extemiştilor de la Syriza

Preşedintele de onoare al PSD Ion Iliescu a criticat şi el alegerile interne de săptămâna trecută prin care Liviu Dragnea a fost ales preşedinte PSD.
"Era şi mai bine dacă aveam o reală competiţie, dacă aveam mai multe oferte, mai multe programe", a spus fostul preşedinte. Iliescu a pledat din nou pentru o clarificare ideologică, invocând nevoia de a depăşi "clişeul" potrivit căruia orice formă de protecţie socială este o "pomană electorală". El a mai spus că partidul ar trebui să revină la stânga autentică. "Este momentul reafirmării opţiunilor de stânga ale partidului, al valorilor social-democrate" a spus el, invocând modelul lui Jeremy Corbyn, ales recent preşedinte al partidului laburist britanic (considerat un marxist, n.r), dar şi coaliţia radicală de stânga din Grecia, Syriza.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.